hirdetés

A macskák számára is elengedhetetlen a napi rutin: ezért fontos nekik a kiszámíthatóság

Ferenczi Deborah

2022. november 8 - Képek: Getty Images Hungary

Valószínűleg a legtöbb gazdi nincsen tisztában azzal, hogy a rendszeres rutin és a kiszámíthatóság mennyire fontos a macskáknak. Alapvetően az, hogy számára kiszámítható legyen, hogy mi történik egy nap, tökéletes ellenszere annak, hogy szeparációs szorongásban vagy éppen depresszióban szenvedjen, ugyanis ezeknek egyik legfőbb oka az, ha az állatot stresszeli, hogy nem kiszámítható az élete.

hirdetés

A macskáknak kiemelkedően fontos az, hogy előrelátható napirendjük legyen, és ne történjenek velük kiszámíthatatlan dologok. Gondolkodtál már azon, hogy vajon miként nézne ki egy tökéletes napja a cicádnak? Az alábbiakban összeállítottunk egy ideális napirendet kedvencednek!

Miért fontos az állatoknak a nap rutin kialakítása?

Érdemes megérteni, hogy a rutin kialakítása azért kiváltképpen fontos, mert az állatok számára az előreláthatóság egyértelműen a bizalom alappillére. Ez olyannyira igaz, hogy a kötődést is képes elmélyíteni az, ha cicád megbízik benned, hiszen teljesen kiszámítható leszel. Pontosan tudja, hogy  szereted, ha betartod a rutint, így úgy érzi, hogy helye van a családban és törődnek vele. Azzal, hogy előrejelezhető, hogy mi fog történni a nap folyamán, például, hogy mikor kapja meg az életét, vagy hogy mikor jön haza a gazdája, az mind segít abban, hogy az állat teljes bizalmi kapcsolatot alakítson ki gazdájával.

Hogyan nézne ki egy macska tökéletes napi rutinja?

Ahhoz, hogy megértsd, hogy miért fontos neki, hogy maximálisan kiszámítható legyen a napja, hoztunk egy napirend mintát, melynek segítségével te is könnyedén összeállíthatsz egy szuper rutint.

7-8 óra között: Amikor felébredtek, adj enni a macskádnak. Ilyenkor érdemes lehet kiszellőztetni, és a napsugarakat beengedni a lakásba, így érik a cicát a külvilágból jövő ingerek, zajok, melyek stimulálni fogják az agyát és segítenek számára elkezdeni a napot. Ilyenkor mindig adj neki friss vizet, és cserléd ki a tálkáját, illetve az almát is. Ez az idő tökéletes arra is, hogy egy kicsit foglalkozzatok egymással.

8-17 óráig 

Ilyenkor a legtöbb gazdi elindul munkába, és 5-6 körül ér haza. Ne aggódj, cicád kiválóan elvan egyedül, ugyanis valószínűleg egész nap csak szunyókál.

17- 20 óráig 

Ebben az időközben elengedhetetlen, hogy újra törődj a cicusoddal. Tehát érdemes lehet a játékra, és minőségi időre sort keríteni. Ilyenkor ügyelni kell arra, hogy szellemileg és testileg is egyaránt lefáraszd a cicusodat, hiszen ez számára rendkívül fontos. Továbbá ilyenkor kell neki tápláló vacsorát is adni, valamint friss vizet is. Cseréld ki ismét az almát, ugyanis a cicák szeretik, ha a tiszta az alomdobozuk.

20-23 óráig

A következőkben a csendes pihenő következik, mikor ráhangolódtok az alvásra. Ebben az időszakban érdemes a cicát alaposan áttapogatni, nincsen-e valami változás rajta, illetve ilyenkor keríts sort az ápolásra, fésülésre, fogmosásra. Ezek után nézhettetek összebújva közösen sorozatot, filmet, és lassan álomra hajthatjátok a fejeteket.

alszik a macska macska eszik macska rutin macska szeretet napi rutin napirend
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink