hirdetés

Honnan ismerik a macskák ösztönösen az alomtálca használatát? Mélyére ástunk a dolognak!

Hangai Lilla

2023. március 6 - Képek: Getty Images Hungary

A gazdi szerepe a macska alomra szoktatásában kimerül azokban a jelentős tételekben, mint a megfelelő méretű alomtálca kiválasztása, a cica számára tolerálható alom beszerzése, a megfelelő hely kiválasztása és tálca tisztán tartása. Bár ezek a lépések is sok odafigyelést és energiát igényelnek, mégsem kell a tréninggel eltöltened napokat vagy heteket, mint a kutyák esetében.

hirdetés

Eszedbe jutott már, hogy ez vajon miért van így?

Ahová még a király is gyalog jár

Akár az anyukájuk mellett az alomtársaikkal körülvéve nőttek fel, akár árvaként, emberi gondoskodással támogatva, a cicák DNS-ébe van kódolva, hogy ott végezzék el a dolgukat, ahol azt el tudják fedni, temetni. A vadonban ugyanis nagyon fontos, hogy az ürüléket el tudják ásni, így elfedik vele a szagukat, aminek esélye lenne odavonzani a ragadozókat.

Az újszülött cicákat az első időszakokban még serkenteni kell az ürítésre, ám amikor elérik a 3-4 hetes kort, maguktól elkezdik használni az alomtálcát. Persze az elején még nem megy minden simán, de gyakorlat teszi a mestert. Ha látják maguk előtt egy nagyobb macska példáját, a rászokás folyamata még gyorsabb és könnyebb lehet.

Kinti cicából benti cica

Amikor egy kinti macskából benti macska válik, szintén nem kell különösebben aggódnod az alomtálca-kérdés miatt. Tudni fogják, hogy mit kell tenniük!

Azonban az megeshet, hogy a rászokás során egy darabig még ki fog kéredzkedni. De az is elképzelhető, hogy sokkal jobban vonzódik majd a szobanövények használatához. Úgy tudsz neki segíteni, hogy amennyire csak lehet, egy időre száműzöd, vagy magasabb helyekre pakolod a szobanövényeket és több jól megközelíthető, különböző típusú alommal töltött tálcát kínálsz neki. Ha ez mind megvan, esetleg még a feromonos spray-t is kipróbálhatod.

Vannak olyan macskák, akik nem tanulják meg az alomdoboz használatát?

Nem valószínű, hogy egy macska soha nem tudja megtanulni, hogyan kell használni az almot. Általában van konkrét oka annak, ha nem használják. Ilyen lehet például a rosszul megválasztott helyszín. De problémát jelenthet az alom textúrája, a doboz vagy tálca nem megfelelő mérete, de az is lehet, hogy azért nem barátkozik meg vele, mert nem elég tiszta. Sőt, egyes cicákat megijesztenek az öntisztító dobozok, így emiatt választják inkább a filodendron nyugalmas tövét.

Az is lehetséges, hogy ha az összes fenti rizikófaktort kiiktattad, hogy betegség áll a háttérben. Egy látogatás az állatorvosnál végső megoldást jelenthet a szituációra.

Tudni fogja a macska, ha áthelyezed a tálcát?

Szuperszónikus szaglószervüknek köszönhetően nem jelent számukra problémát, ha valamilyen oknál fogva át kell helyezned az alomtálcát.

Fontos azonban szem előtt tartani a következő szabályokat: ahány macska él egy háztartásban, az alomtálcák számának mindig 1-el többnek kell lennie. Ezek sose legyenek egymás mellett, az elhelyezkedésük tekintetében pedig tartsd szem előtt, hogy ne legyenek zajos, hangos, huzatos vagy nehezen elérhető helyeken. De hogy biztosra menj, miután új helyre tetted a dobozt, néhány jutalomfalat segítségével mutasd meg kedvencednek, hogy hol áll majd ezután a trónja.

alom használata alomtálca alomtálcán kívüli ürítés macska ösztön macska wc macskaalom tréning
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!