hirdetés

4 izgalmas játék cicáknak, szinte ingyen

Hangai Lilla

2023. július 26 - Képek: Getty Images Hungary

Néhány hónappal ezelőtt még biztosan azt tanácsoltuk volna leginkább a gazdiknak, hogy ha csak tehetik, engedjék, hogy kedvencük kijárós legyen. Ahogy azonban egyre bővül a látókörünk és egyre nő az ismeretanyagunk, azt tartjuk a legjobb és a legbiztonságosabb megoldásnak, ha a gazdik bent tartják a macskáikat. Persze ez nem minden esetben megoldható, így a kinti vagy kijárós cicák gazdáit arra kérjük, hogy mindenképpen chipezzék és ivartalanítsák a kedvenceiket! De hogy jön ez a mai témánkhoz? Azonnal mutatjuk!

hirdetés

Az írás végére görgetve a kapcsolódó cikkekben bővebben is kitérünk arra, hogy miért érdemes bent tartani a cicát, ha lehetőséged van rá. Sok gazdi azonban azért nem cselekszik így, mert úgy gondolja, hogy a macska akkor boldog, ha élheti a szabad, gondtalan cirmosok izgalmas életét. Szerencsére – bár igaz, ami igaz, több energiaráfordítással – egy benti macska is lehet mentálisan és fizikálisan is egészséges és kiegyensúlyozott. Ám ehhez elengedhetetlenek a macskák számára a játékok. Lehetőség szerint közösen a gazdival. Ötvözve előző gyűjtésünket és a jelenlegit, a te kedvenced lehet az egyik legfittebb testileg és szellemileg is.

Sok esetben a legolcsóbb dolog nyújtja a legnagyobb izgalmakat.

1. Ez még pénzbe sem fog kerülni

Kezdjük talán a legegyszerűbbel és a legalapvetőbbel. Ha van már bármilyen tapasztalatod kisebb gyerekekkel, biztosan megfigyelted, hogy általában nem a drága játékokkal játszanak. Inkább valamilyen egyszerű konyhai eszközzel, például teatojással, egy színes kupakkal, vagy az izgalmas textúrájú hajkefével szívesebben és többet foglalatoskodnak, a fantáziájukat is használva. Valahogy így van ez a macskákkal is.

Igyekezz olyan egyszerű tárgyakkal gazdagítani a lakóteret, mint mondjuk dobozok, buborékfóliák, tollak, bojtok, zörgő csomagolópapírok, fonálgombolyagok – tudjuk, mesébe illő klasszikus, de sok cicánál működik – tényleg bármi lehet ez, csak biztonságos legyen. Ezzel a trükkel mindig lesz valami a cica látóterében, ami lehetetlenné teszi, hogy unatkozzon.

2. Önműködő játékok macskák számára

Lehet ez akár egy felhúzható kisautó, egér vagy olyan apró halak, melyek vízbe téve ficánkolnak és rezegnek. Minden ilyen jellegű játék azonnal felébreszti a macskában a vadászösztönt, amit ki is tud élni. Ez pedig rettentően fontos, ha azt szeretnénk, hogy a kis kedvenc elégedett és egészséges maradjon. Arról nem is beszélve hogy nézni őket, amint lopakodnak, támadnak lecsapnak, vagyis egyszerűen csak elemükben vannak, annyi endorfint szabadít fel, amivel garantáltan kiiktathatod az aznapi munkahelyi stresszt.

Ha már itt tartunk, érdemes a lézeres játékokat kerülni, mert ott a ragadozó ösztön nem csúcsosodhat ki az elfogás exsztázisában. Ha eddig ezzel játszottatok semmi gond, de a jövőben érdemesebb olyan játékokat választani, ahol a cica a mancsa között érezheti a vadászat eredményét. Még akkor is, ha az csak egy kerekeken guruló műanyag egér.

Ha belefér egy kis költekezés, a felhúzható játékok remekül beindítják a vadászösztön működését.

3. Bújj, bújj, zöldág

Cicatársaik éppoly fürgék és tűzről pattantak lehetnek, akár a kutyák. Ha láttál már ebet agility pályán körbe menni, akkor biztosan láttad az őszinte elragadtatást és izgalmat is, amit ez okozott neki. A macskáknak is megadható ez az élmény. Ha tudsz rá pénzt szánni, érdemes venni macskák számára készélt alagutakat. Ezeket használhatja vagy használhatják együtt is, ha több macskád van csak saját kedvtelésükre, de akár jutalomfalat segítségével arra is megtaníthatod kedvencedet, hogy milyen módon szeretnéd, ha végig menne rajta.

Szerencsére erre sem kell feltétlenül pénzt költened; ha akarod, építhetsz ilyen alagutat puhább, hajlítható kartondobozok és egy kis ragasztó segítségével.

Az alagutat meg is veheted, de akár kartonból építhetsz is egyet.

4. Itt a piros, hol a piros

Igazi kapcsolatépítő játék, persze nem a ciki céges fajtából. Használhatsz 3 műanyag poharat, vagy kinevezhetsz akár erre a célra 3 joghurtos piklit is. Bármi megteszi, nem kell erre külön pénzt költened. Helyezz az egyik alá egy szem jutalomfalatot úgy, hogy lássa a kedvenced, majd ahogy az eredeti játékban is, lassan cseréld meg a poharakat néhányszor; az elején persze lassabban. Majd ha ez megvan, hagyd a cicádnak, hogy válasszon. Az elején nem biztos, hogy érteni fogja a koncepciót, de egy kis gyakorlással az itt a piros, hol a piros egy nagyon szórakoztató játék lehet a gazdi és a cica számára is.

A te macskádnak mi a kedvence? Szívesen vesszük, ha megosztasz kedvelt, bevált játékokat!

benti macska boldog macska felelős állattartás felelős gazdi interaktív játékok játék jó gazdi macska gazdi játék macska játék
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink