hirdetés

Miért mondják, hogy a macskáknak kilenc élete van? Már az ókorban is ehhez a számhoz kötötték őket

László Enikő

2022. február 22 - Képek: Getty Images Hungary

Az emberek és a macskák már 8000 éve élnek egymás mellett, és ez idő alatt sok érdekes mítosz született róluk. Elterjedt, amit gyakran hallunk, hogy a macskáknak kilenc élete van. De honnan származik ez a legenda? És miért lenne egy macskának kilenc élete?

hirdetés

A macska az egyik legfürgébb, leggyorsabb észjárású háziállat, aki kiváltképp független. Olyan magasságból ugorva képes talpra érkezni, ami könnyen megölne egy embert – ez talán megmagyarázza, honnan jött az ötlet, hogy egy macskának kilenc élete van. Egy dokumentált esetben egy kiscica túlélte a 32 emeletes zuhanást, és csak viszonylag könnyű sérüléseket szenvedett. Ez a különleges túlélési képesség a macska csodálatos anatómiájának köszönhető.

A macska mint túlélő

Néhány vadon élő macskaféle a mai napig fákon él. Több millió évnyi egyensúlyozásnak és magasból történő leugrásnak köszönhetően a macskák is alkalmazkodtak az efféle terephez. Így nem esik nehezükre, ha ilyen mutatványokat kell végrehajtaniuk, és nem mellesleg rendkívül ügyesek is ebben. Lenyűgöző „kiegyenlítő reflexük” lehetővé teszi számukra, hogy esés közben megcsavarják testüket, és mind a négy lábukon egyenletesen landoljanak. A macskáknak súlyukhoz képest nagy testfelületük van, ami szintén segít csökkenteni az érkezési erejüket. Csontjaik és szalagjaik is nagy rugalmassággal rendelkeznek, ami segít nekik, hogy minimális sérülést szenvedjenek el az esésektől.

Honnan ered ez a mondás?

A kilencet hagyományosan mágikus számnak tartják, ami azt is megmagyarázhatja, hogy a cicák miért kapcsolódnak a kilenc élethez. Létezésüket mindig is egyfajta misztikum övezte, sokáig mágikus lényeknek tekintették őket, így valamelyest érthető, hogy miért épp ezen állatfaj kapcsán alakultak ki érdekes legendák.

Azonban pontosan senki sem tudja, honnan ered a „macskának kilenc élete van” kifejezés, de már az ókori egyiptomiak is összekötötték a cicákat a kilences számmal. Egy legenda szerint Ré, a napisten macskaalakot öltött, amikor ellátogatott az alvilágba, hogy ott nyolc új istent teremtsen. Ami, ha magát, Rét is hozzászámoljuk, kilenc istenséget jelentett. A középkorban úgy hitték, a boszorkányok képesek macskaalakot ölteni, de csak összesen kilenc alkalommal. William Shakespeare a Rómeó és Júliában is használta ezt a kifejezést:

Tybalt: „Mit akarsz tőlem?”

Mercutio: „Semmit, jó macskakirály, pusztán kilenc életed közül az egyiket. Ezzel majd csak elbánok, sőt ha jól viseled magad, akkor kicserzem a másik nyolcat is.”

Van egy régi angol közmondás is, amely így szól: „Egy macskának kilenc élete van. Háromban játszik, háromban kóborol, az utolsó háromban pedig marad.”

Hét vagy hat életük lenne?

Érdekes módon az a mítosz, hogy a macskáknak több élete van, világszerte létezik. Ez a szám azonban nem mindig kilenc – a pontos mennyiség kultúránként változik. Spanyolország bizonyos régióiban úgy tartják, hogy a macskáknak hét életük van. Eközben néhány török ​​és arab legenda szerint „csak” hat.

Valóban kicselezik a halált?

Természetesen minden macskának egy élete van, amit gazdáiknak óvni kell. Egy kutatás azonban különleges jelenségre bukkant a cicákkal kapcsolatban. Megállapították, hogy a macskák szervezetében a myelinnek – azaz az idegszálak zsírszerű szigetelőanyagának – újjáépülése a működés helyreállításával jár. Tehát, a cicák központi idegrendszere képes lehet saját magát helyreállítani.

élet érdekesség legenda macskának kilenc élete van miért mítosz
hirdetés

További cikkeink