hirdetés

Hogyan érti meg egymást macskád és kutyád? Az eltérő metakommunikáció problémákat okozhat

Ferenczi Deborah, 2022. május 21 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkodtál már azon, hogy vajon miként képesek megérteni egymást a kutyák és a macskák? Valójában nagyon sok konfliktus abból adódik, hogy eltérő metakommunikációval rendelkeznek. Ennek ellenére van egyfajta közös hullám, aminek segítségével képesek egymással megértetni magukat.

hirdetés

Annak ellenére, hogy a testbeszédüktől kezdve a kiadott hangjelzéseikig teljesen másképpen működnek, mégis képesek kommunikálni egymással. Vajon mi az a közös nyelv, amit mindkét állat tud értelmezni, és amely által meg is értik egymást?

Miként képesek kommunikálni egymással?

Évszázadok óta gondolja mindenki úgy, hogy a két állat egyszerűen képtelen kijönni egymással. Ez meglehetősen távol áll az igazságtól. A tudomány bebizonyította, hogy a kutyák és a macskák különböző mozdulatokkal, morgással és mimikával értetik meg magukat a másik állattal. Sőt, mára már egyértelműen bizonyított tény, hogy ha megfelelően van szocializálva mind a macska, mind a kutya, akkor kiválóan megférnek együtt. A barátságnak annyi a feltétele, hogy a személyiségtípusuk egyezzen, és tudjanak egymással játszani.

Az állatok személyiségétől is függ az egymáshoz való viszonyulás

A macska kutyával való megismertetésének legjobb módja nagymértékben függ a macskák és a kutyák egyéni személyiségétől és tulajdonságaitól. Egyes cicák például egészen jól viselhetik a helyzetet, sőt még szocializálódhatnak is, míg mások azonnal elmenekülnek és elrejtőznek. Hasonlóképpen egyes kutyák visszafogottabbak, mint mások. A cél hosszú távon az, hogy megtanítsd kedvenceidet egymás határainak tiszteletben tartására, ugyanis ez a békés együttélés alapvető kulcsa.

A viselkedés különbözőségében rejlik a magyarázat

Sajnos sok természetes kutyaviselkedés kifejezetten hergelő a macska szemében. Már ott hatalmas eltérések vannak, hogy az ebek sokkal szociálisabb lények, mint a cicák, így természetüknél fogva kíváncsiak, szeretik a figyelmet és könnyen izgalomba jönnek. A macskák viszont szívesebben vannak az esetek jelentős százalékában egyedül. Emiatt gyakran zárkózottnak és antiszociálisnak tűnnek. Sokkal megfontoltabbak, mint az ebek. Sőt, a cica gyakran fenyegetésként fogja fel azt, ha például a kutyus odamegy hozzá játszani. Ezért gyakran elszalad, amit a kutya jelnek vesz, hogy üldözze az állatot, hiszen azt hiszi, játszani akar vele. A macska erre gyakran támadással felel, amivel fájdalmat okoz az ebnek, aki erre szintén támadóan reagál. Ebben az esetben már meg is történt a probléma, és mindez honnan indult? Onnan, hogy teljesen különböző a két állat metakommunikációja, és félreértik egymás üzeneteit.

Az a közhiedelem, hogy a kutyák és a macskák automatikusan gyűlölik egymást, nem igaz. Az esetleges összetűzések az egymás viselkedésére adott természetes reakcióik eredményei. (Gondoljunk csak arra, hogy mit fejez ki a kutya a magasba emelt, csóvált farokkal, és mit jelez ezzel egy macska.)

Így értik meg egymást

Számos tanulmány született arról, hogy a kutyák vagy a macskák képesek-e megérteni az embereket. Ezen vizsgálatok mind egyöntetűen azt mutatták, hogy képesek rá, sőt kommunikálni is tudnak velünk. Azonban, ha az állatok tudják értelmezni az ember kommunikációját, akkor bizonyos, hogy a két faj között lezajló kommunikációnak sem lehet akadálya. Bár nem száz százalékban biztos, hogy pontosan értik, mit üzen a másik, nagy általánosságban képesek értelmezni a jeleket. Azonban sok esetben jelentkezhet félreértelmezés a két állat között, melyet a megfelelő szocializáció, és az egymással eltöltött idő tud orvosolni.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon