Hét évnél idősebb a cicád? Akkor őt is veszélyeztetheti ez a súlyos betegség!

Pócsik Judit, 2022. június 7 - Képek: Getty Images Hungary

Mint számos más kedvezőtlen prognózisú macskabetegség, ez is általánosnak és viszonylag ártalmatlannak látszó tünetekkel kezdődik. Éppen ezért kulcsfontosságú a korai felismerés és az azonnali állatorvosi beavatkozás...

A macskákban előforduló daganatos megbetegedések közül az egyik leggyakoribb a szájüregi laphámrák, amely általában középkorú és idős állatokban fordul elő. A daganatok elsősorban a nyelv vagy a fogíny alatt képződnek, de kialakulhatnak a mandulán és a torok területén is, és a rákos felület alatt levő csontokra is átterjednek.

Szájüregi laphámrákban szenved a cicám?

Erre a típusú daganatra utaló egyértelmű vészjelzés a megváltozott viselkedés a száj és a szájkörnyék használata során. Figyelj alaposan a cica szájának a belsejére, az íny környékére, amikor nagyokat ásít. Ügyelj az evési szokásokban és a játékban bekövetkezett szokatlan jelekre is, mert ez az egyik legkönnyebb módja a betegség korai azonosításának.

Mi okozza?

Noha macskáknál nem ismert a szájüregi laphámrák oka, néhány tényező növelheti a kialakulás kockázatát.

 • Füstnek való kitettség – Úgy tűnik, hogy a dohányfüstnek kitett macskáknál fokozott a szájüregi laphámrák kialakulásának kockázata. Ha a gazdi bent dohányzik, a cica nagy mennyiségű passzív dohányzásnak van kitéve, és le tudja nyalni a rákkeltő anyagokat a bundájáról.
 • Bolhanyakörv használata – A rossz minőségű bolhanyakörv felelős lehet a probléma kialakulásáért, mivel a nyakörvben található peszticidek a szájuk közelében vannak. A bolhaellenes samponnal történő fürdetés azonban csökkenti a daganat kialakulásának kockázatát.
 • Étrend – Azoknál a macskáknál, akik tonhalkonzervet vagy macskaeledel-konzervet esznek, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki szájüregi daganatok, talán a konzerv- és a szárazeledel közötti táplálkozási különbségek miatt.

A szájüregi laphámrák tünetei

 • Túlzott nyáladzás – Túl gyakran folyik a cicád nyála? Vérmentes a nyál vagy vérnyomok találhatók benne?
 • Nehézkes evés – A fájdalmat okozó rágás miatt nehezebben vagy kevesebbet eszik a cica?
 • Rossz lehelet/Szájszag – Észrevehető változás a cica leheletében? A kellemetlen szagú lehelet fennáll fogmosás után is?
 • Nehézkes nyelés vagy rágás (a tumor elhelyezkedésétől függhet) – Nehezére esik a cicának az evés-ivás vagy a cicajáték megemelése a szájával?
 • Súlycsökkenés – Vesztett-e a cica jelentős mennyiségben és gyorsan a testsúlyából?
 • Kilazuló/kieső fogak– Kilazulnak vagy kihullanak a cica fogai?
 • Vérzés a szájüregből – Előfordult-e vérzés szájüregben vagy folyt-e vér a cica szájából akár egyszer vagy többször is?

Ha a fenti kérdések közül akárcsak egyre is igen a válasz, akkor sajnos felmerül a szájüregi laphámrák gyanúja. Ilyenkor azonnal állatorvoshoz kell fordulni, a mielőbbi pontos diagnózis felállítása miatt.

A szájüregi laphámrák diagnózisa és stádiumai

Diagnosztizálás módja(i)

 • nagyrutin vérkép-vizsgálat
 • biopszia
 • vizelet vizsgálat
 • mellkas-röntgen (ritkábban alkalmazott vizsgálati módszer)
 • CT-felvétel készítése a szájüregről és a nyakról
 • vékonytű aspirációs citológia, vagy más néven: vékonytű biopszia

Kezelési lehetőségek szájüregi laphámrák esetén

A szájüregi laphámrák diagnózis a gazdi számára félelmetes, váratlan és lesújtó, ugyanakkor ebben az esetben is léteznek bizonyos kezelések, beavatkozások. Ezek típusát a kisállat-onkológus szakorvos a daganat méretétől és elhelyezkedésétől, valamint a betegség stádiumától függően határozza meg. Fontos tudni, hogy kemoterápiás/radiológiai beavatkozást csakis onkológiai végzettséggel rendelkező kisállatorvos végezhet.

Sebészeti/műtéti beavatkozás

Szájüregi laphámrák esetében a sebészeti beavatkozás rendkívül nehéz, és nagy szakmai kihívás elé állítja az állatorvost a daganat mérete és elhelyezkedése okán. A visszaesés sajnos abszolút biztos, amennyiben a tumort és az összes rákos sejtet nem sikerül száz százalékban eltávolítani.

Kemoterápia

A kemoterápia önmagában sajnos minimális hatékonysággal bír a szájüregi laphámrák kezelésében, de egyes esetekben jótékony hatásúnak bizonyult, egyéb terápiás módszerrel pl. sugárterápiával kombinálva.

Palliatív terápia

Az olyan palliatív (fájdalomcsillapító) terápiák, mint az antibiotikumok és a fájdalomcsillapítók alkalmazása fenntartják egy bizonyos ideig az életminőséget, azonban a tumor növekedését és az áttétet sajnos nem állítják meg és nem lassítják le. A laphámrák (nagyon) gyors lefolyású betegség.

Sugárterápia

Az állatgyógyászatban a sztereotaktikus sugárterápia bevezetése előtt a hagyományos frakcionált sugárterápia volt az előírt gyógymód. Alkalmazható önmagában, vagy kiegészítő kezelésként sebészeti beavatkozás mellett, a műtét után is fennmaradó rákos sejtek elpusztítására. Palliatív kezelés esetén kisebb számú, de nagyobb dózisú sugárkezelésnek vetik alá a beteg kisállatot.

Mind a frakcionált, mind a hagyományos palliatív sugárterápia képes a daganatra olyan módon hatni, ahogyan a kemoterápia vagy a sebészeti beavatkozás nem. De a sugárterápia alkalmazásánál fennáll az daganatot körülvevő egészséges sejtek károsodásának a veszélye is, mivel a beavatkozás pontossága, precíziója alacsony fokú. Ezen felül a sugárterápiás kezelésen áteső macskák zömének mesterséges táplálásra van szüksége, mivel nem képesek önállóan enni, ez pedig csak kórházi tartózkodás mellett kivitelezhető.

Prognózis, várható élettartam szájüregi laphámrák esetén

A betegség nem gyógyítható, csupán az életminőség romlása és a betegség egyre rohamosabb terjedése állítható meg ideig-óráig. Sajnos a legóvatosabb és legoptimistább becslések szerint a túlélés 3-6 hónap lehet, amennyiben a kisállat kezelése időben elkezdődik.

Mint minden daganatos betegségnél, a szájüregi laphámrák esetében is csak mielőbbi orvosi beavatkozás állíthatja meg a betegség nagyon gyorsan ölő lefolyását.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon