hirdetés

Segítség, nem pisil a macskám! Komoly egészségügyi gondok állhatnak a háttérben

Ferenczi Deborah

2022. május 10 - Képek: Getty Images Hungary

Ha azt tapasztalod, hogy macskád nem tud pisilni, vagy erőlködik, hogy vizeljen, sőt fájdalmat is okoz neki ez a folyamat, akkor nagyon valószínű, hogy valamilyen betegség áll a háttérben. Ezt a problémát általában hólyaggyulladás vagy különböző húgyúti fertőzések okozzák.

hirdetés

A hólyaghurut, illetve a húgyúti fertőzések azon túl, hogy nagyon kellemetlenek a macskád számára, akár súlyosabb helyzetekhez is vezethetnek, mint például kövek képződése a hólyagban, vagy húgycsődugó kialakulása, ami életveszélyes állapot. Így, ha vizelési problémákat tapasztalsz kedvencednél, feltétlen fordulj azonnal állatorvoshoz.

Milyen jelek utalnak arra, hogy a macska ilyen jellegű problémával küzd?

Elsősorban a legszembetűnőbb jel az, ha a macska gyakorta próbálkozik, és alig vagy egyáltalán nem termel vizeletet, és ha esetleg sikerül is, az általában véres. Továbbá, ha szemmel láthatóan fájdalmat jelent az állat számára a folyamat, és szinte szenved pisilés közben. Előfordulhat, hogy hangot is ad a fájdalmának, illetve fokozatosan egyre letargikusabbá válik. Ha a vizeletet mégis ki tudja kiüríteni a hólyagból, akkor nemcsak komoly fájdalmai lesznek, de az állapot idővel végzetes is lehet számára.

Okai

A hólyagfertőzés általában bakteriális eredetű, ami az ásványianyag-egyensúly felborulása vagy a macska pH-szintjének eltérése miatt alakul ki. Ez hozzájárul a mikroszkopikus méretű ásványi kristályok képződéséhez a vizeletben, amelyek megnövekedhetnek, és kövekké vagy a húgycső dugulását okozó szemcsékké válhatnak. Ezek nagyon komoly fájdalmat okozhatnak a macskának. Ebben az esetben az azonnali ellátás létfontosságú. Ugyanis a kezdeti fizikális vizsgálat és a látott jelek megbeszélése lehetővé teszi az állatorvos számára, hogy gyorsan megállapítsa, hogy elzáródás történt-e. Amennyiben nem fertőzés áll a háttérben, akkor felmerülhet a vesebetegség, a hólyaggyulladás vagy a rák gyanúja is.

Milyen kezelések lehetnek alternatívák?

Ha macskádnak hólyaggyulladása van, valószínűleg hazaküldik és antibiotikumos kezelést írnak elő, és viszonylag hamar helyrejön az állat. Abban az esetben, ha kövek vannak a hólyagban, műtétre lesz szükség, és több napos kórházi kezelésre. Ekkor elaltatják az állatot, és húgyúti katéterrel látják el, hogy a hólyagot ki lehessen üríteni. A katétert ezután 1-3 napig a helyén kell hagyni. Emellett folyadékterápiát is szükséges alkalmazni, hogy kiöblítsék az összes szemcsét a húgyúti rendszerből. Miután már önállóan tud a macska vizelni, hazaküldik, általában antibiotikum- és görcsoldó gyógyszerekkel. Ezek segítik a húgycső ellazulását, ezzel megelőzve az esetlegesen újra előforduló problémát. Fontos, hogy közvetlenül a kezelés után 4-8 hétig figyeld, hogy nem újulnak-e ki a tünetek. Amennyiben ez megtörténne, azonnal fordulj állatorvoshoz. Ha pedig a megelőzésre tennéd a hangsúlyt, elengedhetetlen a rendszeres vízfogyasztás, illetve a minőségi táplálás, mely minimalizálja annak az esélyét, hogy macskád ilyen betegségtől szenvedjen.

beteg a macska betegség tünetei egészség húgyúti fertőzés macska betegségei macska betegségek nem pisil a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!