hirdetés

A macskák 8 jellegzetes bőrbetegsége képekkel: ha ilyet látsz, azonnal fordulj állatorvoshoz!

Ferenczi Deborah

2023. február 10 - Képek: Getty Images Hungary  

A macskák esetében a komolyabb bőrbetegségek a laikusok számára kissé nehezebben beazonosíthatóak. Így mindenképpen érdemes bármiféle elváltozás esetén azonnal állatorvoshoz fordulni, ugyanis sohasem lehetsz bizonyos abban, hogy az nem rosszindulatú elváltozás, mely azonnali kezelést igényel.

hirdetés

A bőrproblémáknak általában egyértelmű jelei vannak, hiszen nem csupán szabad szemmel észrevehető elváltozások figyelhetők meg az állaton, hanem ez általában olyan kényszeres viselkedéssel is együtt jár, mint a vakarózás, viselkedésváltozás, nyugtalanság, tisztálkodás változása. Utóbbi lehet fokozott önápolás, de akár csökkenhet is a mértéke.

Fontos tudni, hogy sok bőrbetegség hasonló tüneteket okoz, ezért is elengedhetetlen, hogy állatorvos diagnosztizálja ezeket. Ilyenkor a következő vizsgálatokra érdemes számítani: alapos kórelőzmény, fizikális vizsgálat, bőrkaparék-vizsgálat, ha szükséges, akkor citológia, illetve biopszia a kórszövettani vizsgálathoz. Ezentúl általában még vérvizsgálatra is szükség van annak megállapítására, hogy van-e valami mögöttes betegség a háttérben.

Az alábbiakban összegyűjtöttük képekkel a leggyakoribb bőrbetegségeket, melyek macskák esetében előfordulhatnak.

1. Akné

Annak ellenére, hogy alapvetően egyáltalán nem mondható veszélyesnek egy pattanás megjelenése, bizony sokan hirtelen hajlamosak megijedni akár csak egy ilyen csekély elváltozástól is. Ez általában a cica állának környékén jelenik meg, és olyan okok állhatnak a háttérben, mint a túlzott stressz, a helytelen ápolási magatartás, vagy éppen valamiféle allergia, helytelen gyógyszeres reakció, esetleg mögöttes bőrbetegség.

Azonban fontos tudni, hogy nem mindig kizárólag pattanásszerű lehet ennek a megjelenése, ugyanis gyakran inkább erős pörkösödés, esetleg kipirult búr, ritkult szőr, és kisebb dudorok ütik fel a fejüket. Ez sok esetben magától elmúlik, azonban ha ez nem történik meg, esetleg rosszabbodik, akkor mindenképp állatorvos felkeresése indokolt. Az orvos általában speciális gélt alkalmaz ennek az eltüntetésére, illetve ha bakteriális fertőzés áll a háttérben, akkor antibiotikumos kezelés is szükséges lehet.

2. Bakteriális fertőzés

Ezt a megbetegedést általában a bőrön már amúgy is jelen levő baktériumok okozzák, amelyek valamilyen hajlamosító tényező miatt túlszaporodnak. A kiváltó tényezők közé tartozhat az immunrendszer legyengülése, parazitás megfertőződés, allergia, de már meglévő sebek is. Például a macska aknéja sebezhetőbbé teheti a macska szőrtüszőit a fertőzésekkel szemben, ami hosszú távon tüszőgyulladáshoz vezethet. Általában fokozott korpásadás, hámlás, és gennyedző, váladékozó hólyagok, szőrtelen területeken kialakuló tünetek jellemzik. De olyan nyirkos, meleg bőrterületek, mint a száj, vagy éppen a nemi szervek környéke, fokozottan kitettek ezeknek a kialakulására. A bakteriális fertőzések gyógyíthatók antibiotikumokkal, de fontos kezelni a mögöttes bőrbetegségeket, hogy megelőzzük a kiújulást.

3. Gombás fertőzés

A gombás fertőzés leginkább azon macskákat veszélyezteti, akik valamiféle mögöttes egészségügyi problémával küzdenek. Egyik leggyakoribb jele a fül gombás megfertőződése. Ennek a háttere, hogy a macskák fülében minimális mennyiségben élnek élesztőgombák, amik abban az esetben, ha a fül egészséges flórája megbomlik, elszaporodnak. Azonban ehhez mindig hozzájárul valamiféle kiváltó tényező, mint például a sebek megjelenése, konkurens fertőzések, vagy éppen immunszupresszió. A tünetek közé tartozhat a fekete vagy sárga folyás, a füllebeny vörössége és a fül tartós vakarása. Ezek a fertőzések viszonylag jól reagálnak a gombaellenes gyógyszerekkel végzett kezelésre, de mindenképpen érdemes diagnózist kérni egy állatorvostól, hogy célszerűen lehessen elkezdeni a kezelést.

Sporotrichosis

A sporotrichosis szintén a gombás jellegű megbetegedések csoportjába tartozik, ám ennek kialakulása rendkívül ritka. Általában apró, kemény bőrelváltozásokat okoz, amelyekből folyadék szivároghat. Azonban rendkívül fontos, hogy a sporotrichosis közegészségügyi aggodalomra ad okot, mivel a gomba macskákról emberre képes terjedni, és esetükben a legyengült immunrendszerű emberek különösen sérülékenyek. Ezen okok miatt a sporotrichosisban szenvedő macskákat azonnal kezelni kell, ám szerencsére ez igazán ritka megbetegedés.

Ótvar

Az ótvar szintén egy gombás jellegű betegség, amely elsősorban az 1 évesnél fiatalabb macskákat érinti. Ez általában ez kör alakú elváltozásban jelenik meg a macska fején, esetleg fülén, netalán végtagjain. A bőr ezen elváltozások körül gyakran pikkelyes és kopasz foltok figyelhetők meg. Fontos tudni, hogy az ótvar rendkívül fertőző, és könnyedén átterjedhet más háziállatokra, valamint emberekre is. A kezelés általában attól függ, hogy mennyire súlyos a betegség, de rendszerint alkalmaznak gyógyszereket, illetve kenőcsöket ennek a mérséklésére.

4. Allergiás dermatitis

Fontos tudni, hogy a macskák allergiás reakciókkal felelhetnek tisztítószerekre, élelmiszerekre és a környezetében tulajdonképpen bárhol megtalálható irritáló anyagokra, mint például a pollen vagy a bolhacsípés. A fej vagy a nyak vakarása például az ételallergia egyik leggyakoribb jele. Az egyéb allergiák tünetei közé tartoznak a mancsok vagy a farok tövénél való rágás, illetve a fülek vakarása. Továbbá ezek az allergiák szőr- vagy bőrelváltozásokat is okozhatnak a test bármely részén, beleértve a hasat is. Ebben az esetben a legjobb megoldás az allergén anyagok elkerülése.

5. Szőrhullás

A macskaszőr krónikus hullása szintén utalhat különböző bőrbetegségekre. Kiváltképpen abban az esetben, ha az állat a szokásosnál sokkal több szőrt veszít, illetve ha kopasz foltjai vannak, akkor érdemes mihamarabb felkeresni az állatorvost. Ez általában valamiféle betegség, esetleg bolhák miatti viszketés, vagy stressz, allergia jele lehet.

6.  Eozinofil granuloma

Abban az esetben, ha a cicádnak az orrán, szájában találhatók fekélyek, elváltozások, akkor annak az oka általában egyfajta allergiás reakcióban rejlik, melyet eozinofil granulomának neveznek. Ez tulajdonképpen a test bármely részén előfordulhat, de elsősorban arcon, lábpárnákon és combokon megfigyelhető, melyekért az ételallergia és a bolhák felelősek, de akár bakteriális fertőzések is okozhatják.

7. Bőrtumorok

Általában a macska bőrén található tumorok arról árulkodnak, hogy valamilyen jellegű elváltozás található az állat testén. Fontos tudni, hogy az idősebb macskák esetében különösen könnyen alakul ki bőrrák. A tumor jó-, illetve rosszindulatának a megállapításához biopszia szükséges. A további kezelésről pedig az állatorvos dönt. Fontos, hogy a szövetszaporulat megjelenése esetén minél hamarabb fordulj állatorvoshoz, ugyanis rosszindulatú daganat esetén minden egyes nap értékes, amivel hamarabb elkezdődik a kezelés.

Bőrrákos macska.

8. Száraz, hámló bőr

Az emberekhez hasonlóan egyes macskák bőre kiszárad, pikkelyes lesz télen. Általában semmi komoly nem áll ennek a hátterében, de érdemes lehet felkeresni az állatorvost a biztonság érdekében. Ugyanis tartós korpásodás, helytelen táplálkozás, nem megfelelő ápolás vagy akár mögöttes egészségügyi probléma is állhat a háttérben.

A cikket lektorálta: Dr. Balatonyi Lilla állatorvos.

Dr. Balatonyi Lilla állatorvos

2018-ban végeztem az Állatorvostudományi Egyetemen, általános állatorvosként. Gyakorlati tapasztalatot egy kutyákat és macskákat ellátó pécsi rendelőben szereztem, ahol a belgyógyászatra, a kisállat kardiológiára és az aneszteziológiára fordítottam a legtöbb időm, energiám. Az elmúlt három évben emellett igyekeztem a lehető leghatékonyabban segíteni az állattartókat ismeretterjesztő podcastek, cikkek létrehozásával, illetve gyermekeknek szánt edukációs könyvekkel a kutya-és macskatartásról.

allergia betegség tünetei bolhaallergia bőrbetegség bőrrák daganat ételallergia macskáknál gombás fertőzés hámlik a bőr macska akné macska allergiás macska betegségei macska bőrbetegségek ótvar sporotrichosis száraz bőr szőrhullás vörös hámló bőrelváltozás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink