Miért folyik a macska orra? 6 komoly probléma, amit a tünet jelezhet

Hangai Lilla, 2022. december 30 - Képek: Getty Images Hungary

Személyes tapasztalatból tudjuk, hogy ha a macskának elkezd folyni az orra, az egyből beindítja a pánikgépezetet. Azonnal arra gondolunk, hogy nem viseljük elég körültekintően gondját kedvencünknek és megfázott, vagy olyan fertőzést szedett össze, ami akár ránk nézve is veszélyes lehet. Bármelyik is legyen az igazság, azt azonnal kezelni szeretnénk, hogy véletlenül se forduljon rosszabbra.

Számos dolog okozhatja a macskák orrfolyását. Néhányuk könnyedén kezelhető, néhányuk nagyobb problémára utal. Olvass tovább, hogy megtudd, mikor kell azonnal bejelentkeznetek az állatorvoshoz!

Fertőzés, gyulladás, polip, idegen test – a lehetőségek végtelennek tűnnek

Ha a cicának folyik az orra, annak valószínűleg az orrüregében vagy az orrmelléküregében lévő szövetek gyulladása, trauma vagy fertőzése lesz az oka. De ha kedvenced orra folyamatosan váladékozik, akkor felső légúti fertőzés állhat a háttérben, amit a leggyakrabban herpeszvírus és calicivírus okoz.

Az orrfolyás második leggyakoribb oka a bakteriális fertőzés, köztük a Chlamydophila felis és a Bordetella bronchiseptica. Szerencsére, ha macskád megkapta a javasolt oltásokat, az drámaian csökkenti ezeknek a betegségeknek a kockázatát.

Nem árulunk tovább zsákbamacskát: az alábbiak is felelősek lehetnek a váladékozó orrért

Az egyszerű felső légúti fertőzéseken túl azonban, amelyek többsége enyhe és nem igényel kezelést, számos más lehetséges magyarázat is létezik arra, hogy miért folyik macska orra.

Nátha: Általában a rinitiszt, vagyis az orrjáratok eldugulását, az orrfolyást és a tüsszögést baktériumok, vírusok, ritkábban gomba okozhatja. Az allergia is lehet a ludas, de nem túl gyakori a macskák esetében.

Idegen test: Ha egy macska belélegzik egy idegen testet, legyen szó ételdarabról vagy fonalszálról, az szintén okoz orrfolyást.

Orr-rák: Ez a fajta rák agresszív lehet macskáknál. Korai stádiumában egyszerű orrfolyást eredményez, de végül arcduzzanathoz, sűrű és sárgás/zöldes váladékozáshoz, fájdalomhoz és eldugult orrhoz vezet. Ha az orrváladék véres, az szintén lehet indikátor.

Trauma: A megütött, megsértett orr véres váladékozást okozhat, amely a duzzanat csökkenésével fokozatosan kitisztul. A traumából eredő orrváladék is felülfertőződhet, és zöldessárgává válhat.

Mérgező, irritáló anyag: A méreganyagoknak való kitettség súlyos irritációhoz és gyulladáshoz vezethet, aminek velejárója az orrfolyás is.

Polipok: A jóindulatú daganatok tartós tüsszögést, orrdugulást és orrfolyást okozhatnak.

Ekkor vidd állatorvoshoz kedvencedet

Csak azért, mert a macskának folyik picit az orra, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy rohannod kell az állatorvoshoz. Bár igaz, ami igaz, jobb félni, mint megijedni, így ha néhány napnál tovább tart a dolog, érdemes kikérni a szakértő véleményét A legtöbb esetben azonban az orrfolyás a normál orrtisztulási folyamat része és/vagy egy fertőzés eredménye, amely általában magától elmúlik.

A náthás macskák leggyakoribb tünetei a tüsszögés, az orrfolyás, a vörös, könnyes szemek, a köhögés, a fekélyek a szájon és az orron, a szipogás és a láz. Ezek a gyakori tünetek általában a felső légúti fertőzéseket kísérik, és ha hosszabb időn keresztül fennállnak, vagy nagyon megemelkedik a cica testhőmérséklete, indokolttá teszik az állatorvosi látogatást. Ha úgy találja a doki, hogy a cicának kezelésre van szüksége, antibiotikumot vagy más gyógyszert írhat fel az orrjáratok kitisztítására.

Ősszel és télen pedig tartsd szem előtt, hogy a macska normál testhőmérséklete 38-39 fok. Az ideális lakás hőmérséklete így kedvenced számára télen minimum a 18-20 fok, de csak abban az esetben, ha rengeteg puha, meleg helye van, ahová bebújhat. Ha az anyagi lehetőségeid megengedik, legyen olyan meleg a lakásban, amennyit csak tolerálni tudsz.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon