hirdetés

A rák 10 tipikus tünete macskáknál: ezek a jelek egyértelműen a halálos kórra utalnak

Ferenczi Deborah

2022. október 22 - Képek: Getty Images Hungary

Sajnálatos módon a macskák esetében is hasonlóan gyakori és pusztító jelenség a rák, mint az embereknél, illetve más állatfajoknál. Azonban a mielőbbi felismerése sokkal nagyobb lehetőséget ad a gyógyulásra, és a felépülésre, mintha az utolsó stádiumokban lenne diagnosztizálva a kór. Az alábbiakban összegyűjtöttük a rák 10 leggyakoribb és legárulkodóbb jelét, mely közül sok már a kezdeti szakaszban is jelentkezik.

hirdetés

Alapvetően a rák a leggyakrabban előforduló betegségek közé tartozik a macskák esetében is. Nagyon fontos, hogy ha az alábbi tünetek valamelyikét észleled cicádon, akkor feltétlen fordulj állatorvoshoz, ugyanis elképzelhető, hogy az életét mented meg.

Túlzott rejtőzködés

A macskák szeretik a jó búvóhelyeket, a kényelmes kis kuckókat. Azonban, ha arra leszel figyelmes, hogy a cicád a szoktál sokkal több időt tölt azzal, hogy elbújik, illetve olyan, mintha kerülne téged, akkor valószínűleg valami komolyabb baj állhat a háttérben. Lehetséges, hogy depresszióval küzd, vagy éppen csak valamilyen vírus támadta meg a szervezetét, és azért változott meg a viselkedése. Azonban érdemesebb inkább elővigyázatosnak lenni, és állatorvoshoz fordulni abban az esetben, ha radikális változást észlelsz macskád viselkedésén.

Hirtelen jelentkező fogyás, alultápláltság

Amennyiben a macskád elkezd rohamosan fogyni, akár annak ellenére is, hogy rendesen táplálkozik, akkor valószínűsíthetően gyomor-bélrendszeri daganat lehet az oka. Fontos tudni, hogy önmagában bármilyen ráktípus okozhatja a macskák súlyának a csökkenését, annak ellenére, hogy étvágyuk ugyanúgy van az állatoknak. Így amennyiben ezt tapasztalod, mindenképpen fordulj orvoshoz.

Változások a szájban

Érdemes megvizsgálni az állat száját, ugyanis a sebek, csomók, a furcsa és kellemetlen szag, a vérzés vagy az íny színének megváltozása, mind a szájüregi macskarák jele lehet, különösen idősebb egyedeknél. Ennek a típusnak abban rejlik a veszélye, hogy nagyon sokáig teljesen észrevétlen marad, így csak akkor találják meg, mikor az már a végső stádiumba ért. Azonban a rendszeres fogmosás, és ellenőrzés kiváló módja lehet annak, hogy még idejében észrevedd a problémát.

Orrvérzés

Az orrvérzés soha nem normális, és idősebb macskáknál különösen aggasztó. Ugyanis ez egyértelmű jele annak, hogy valamilyen jellegű elváltozás alakult ki az adott testrészen.

Hasmenés, bepisilés, hányás

Az időnkénti hasmenés valójában nem jelent nagyobb problémát, azonban ha ez rendszeresen jelentkezik, akkor bizony fontos kivizsgáltatni, ugyanis könnyedén lehet a ráknak a tünete. De az állandó bepisilés, a vér a vizeletben és a székletben szintén arra utalhat, hogy valami nagyon nincs rendben az állat emésztőrendszerével. Amennyiben pedig ez még állandó hányással is társul, akkor komoly problémák állhatnak fent.

Váladék termelése

Az orrból vagy a szemből eredő tartós váladékozás aggodalomra adhat okot. Az orrfolyás az arcdaganatok gyakori jele, a szemváladék pedig szemdaganatot jelezhet.

Rohamok jelentkezése

A rohamok a macskák agydaganatának jelei lehetnek. Leggyakrabban idősebb macskák esetében alakulhatnak ki ilyen tünetek. Amennyiben hirtelen és koordinálatlan tevékenységet észlelsz, mint például a rángatózás, szájhabzás, akkor valószínű, hogy agydaganat áll a háttérben, így mielőbb fordulj állatorvoshoz.

A bőr elváltozásai

Minden csomót, dudort vagy bőrelváltozást ellenőrizni kell. Ugyanis akár jóindulatú, akár rákos, mindig könnyebb kezelni, ha korán diagnosztizálják. Rendszeresen tapogasd végig kedvencedet, és amennyiben dudorokat, csomókat vagy duzzanatokat érzel a bőre alatt, azonnal fordulj állatorvoshoz. Ugyanis mintavétel nélkül nem lehet különbséget tenni jóindulatú és rosszindulatú csomó között. Minden bőrelváltozásra figyelj oda, hiszen ezek is könnyedén rákos betegségre utalhatnak.

Súlygyarapodás

A hirtelen súlygyarapodás vagy puffadás szintén a macskarák jele lehet. Ugyanis abban az esetben, ha a cica kevesebbet eszik, de emellett hízik, akkor mindenképpen fontos, hogy állatorvoshoz fordulj, ugyanis a súlygyarapodás aggasztó lehet.

Általános fájdalom vagy kellemetlen érzés

Amennyiben macskád fájdalmat érez, általánosan betegnek tűnik és rosszul van, akkor mindenképpen vidd el szakemberhez, ugyanis ez a rosszullét is a rák jele lehet.

beteg a macska betegség tünetei daganatos betegség daganatos megbetegedés rák jele rákos macska szomorú a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!