hirdetés

6 dolog, ami miatt a cicád nagyobb valószínűséggel lesz rákos: a dohányzó gazdi igencsak nagy veszélyt jelenthet az állatra

Ferenczi Deborah

2023. március 1 - Képek: Getty Images Hungary

A rák kialakulásának okai még a tudomány számára is szinte teljesen megfejthetetlenek mind emberek, mind háziállatok esetében. Annak ellenére, hogy egyébként a szakértők sikeresen azonosították a rák számos aspektusát, például a különböző formáit, a tüneteit és azoknak a kezeléseit, amelyek segítséget nyújtanak abban, hogy hosszabb életet élhessen az állat. Azonban az adott betegséggel kapcsolatban számos kérdés továbbra is megválaszolatlan marad.

hirdetés

Sajnos a kutatások meglehetősen korlátozottak a rák pontos okait illetően, így nincs is biztos módja annak, hogy megelőzd a macskád daganatos megbetegedését. Ellenben létezik néhány olyan jellegű tanács, melyet érdemes lehet megfogadnod annak érdekében, hogy csökkentsd a rák kialakulásának kockázatát.

A genetika is szerepet játszik a rák kialakulásában?

Alapvetően a háziállatok esetében az egyik legfőbb indok, ami szerepet játszik a rák kialakulásában, az egyértelműen a fajta. Például kutyák esetében kimutatták, hogy bizonyos fajták sokkal inkább hajlamosak a rák bizonyos formáira, mint mások, ez pedig meglehetősen erős genetikai összefüggésre utal. Azonban a kutatók úgy vélik, hogy macskák esetében ez nem feltétlen jár ilyen mértékű összefüggéssel. Ugyanakkor feltételezhető, hogy a fajtatiszta cicák fogékonyabbak lehetnek a rák kialakulására, mint mondjuk a nem fajtatiszta génekkel rendelkező társaik.

Örökletes is lehet a kialakulása

Azonban a rák lehet örökletes is, ugyanis azok a macskák, akik felmenőinél korábban már kialakult a betegség, sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Azonban sok esetében szinte lehetetlen azonosítani a cica hátterét, így meglehetősen nehéz megállapítani azt, hogy genetikailag hajlamos-e a rákra vagy sem.

Mi növelheti a macska hajlamát a rákra?

A fajtán és a genetikán kívül létezik néhány olyan tényező, amely növelheti a macska rákos megbetegedésének kockázatát. A szakértők még vizsgálják, hogy ezek a dolgok milyen hatással vannak a cicákra és milyen rákkeltő kockázatot jelentenek, így nem bizonyított, hogy rákot okoznak. Ettől függetlenül még mindig jó, ha odafigyelsz rájuk kedvenced általános egészsége érdekében. Ezek pedig az alábbiak:

  • A szőrzet színe vagy hiánya: A fehér vagy világos színű, a nagyon rövid szőrű vagy kopasz macskáknál nagyobb lehet a bőrrák kialakulásának kockázata. A rák ezen formája gyakran a fülön, az orron, a szemhéjakon és a cicák bőrének más, szabadon lévő részein fordulhat elő. Ennek kialakulását egyébként a tűző napon való tartózkodás meglehetősen elősegíti.
  • Ivaros nőstények: A nem ivartalanított nőstény macskáknál nagyobb lehet az emlőrák kialakulásának kockázata. Ezek a rosszindulatú daganatok a macskák szaporodási hormonjaihoz kapcsolódnak. Az ivartalanítás csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.
  • Dohányzó gazdi: A gazdi dohányzása a háziállatok közelében jelentős mértékben növelheti a rák kockázatát. A cicák lenyelhetik a cigarettából származó toxinokat, amelyek a szőrükön megmaradnak. Ezek pedig szájrákhoz vezethetnek. A tüdőrák kockázata is nagyobb lehet esetükben, amit a passzív dohányzás belélegzése okoz.
  • Kémiai expozíció: Számos vegyi termékről feltételezik, hogy összefüggésbe hozható a macskák rákos megbetegedésének megnövekedett kockázatával. Az olyan dolgok, mint a gyepen és kertekben használt gyomirtó és rovarirtó szerek hozzájárulhatnak a rák kialakulásához. Más vegyi anyagok, köztük a szennyezett levegőben találhatók is tartalmazhatnak rákkeltő anyagokat. Ezek az anyagok a macskák egyes daganatos megbetegedéseiért felelősek lehetnek. Ha macskád egészségét antioxidánsokkal és immunerősítőkkel támogatod, illetve amennyiben otthonodban légszűrőket használsz, és ha távol tartod a cicád a vegyi anyagoktól, az segíthet a kockázat csökkentésében.
  • Vírusok: Bizonyos vírusok szintén növelhetik macskád rákos megbetegedésének kockázatát. A macskaleukózis vírus az egyik legismertebb példa erre.
  • Életkor: Alapvetően az életkor is szerepet játszik a macskák megbetegedésében. Az idősebb egyedeknél nagyobb az esélye a rosszindulatú daganatok kialakulásának.

Sajnálatos módon nincsen semmiféle biztosíték arra, hogy a macskád rákos lesz-e vagy sem. Éppen ezért fontos arra ügyelni, hogy minden tőled telhetőt megtegyél, hogy a fent említett káros hatásoknak ne tedd ki az állatot. Azonban ez nem biztosíték arra, hogy nem lesz beteg, hiszen mint a fentiekben is írtuk, igencsak jelentősek a genetikai tényezők.

beteg a macska betegség tünetei bőrrák rák rák kialakulása rákos macska rákos megbetegedés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink