hirdetés

A kutya- és a macskatartás költségeinek a nyomában: vajon melyik állatra költünk többet?

Ferenczi Deborah

2023. január 6 - Képek: Getty Images Hungary

Fontos tudni, hogy az állattartás meglehetősen felelősségteljes döntés, ilyenkor nem csak pár napra, esetleg hónapra, hanem hosszú évekre választunk magunknak egy kis kedvencet, akiről aztán egész életében gondoskodni fogunk. Azonban ez igencsak komoly anyagi költségekkel jár, akár havi, akár éves lebontásban gondolkodunk. Így érdemes lehet utánajárni annak, hogy mennyit kell költeni egy állatra, mielőtt magunkhoz fogadnánk egyet.

hirdetés

Minket különösen érdekelt, hogy vajon a macskatartás vagy a kutyatartás kerül-e többe. Illetve ennek egy másik vonatkoztatása is felkeltette az érdeklődésünket, miszerint a cica- vagy éppen a kutyatulajdonosok áldoznak-e többet az állatukra anyagilag. Az alábbiakban ezeknek a kérdéseknek járunk utána.

Havi lebontásban mennyit kell szánni egy állatra?

Elsősorban minket az érdekelt, hogy havi lebontásban mennyit érdemes szánni az állat tartására, úgy általánosságban. Nos, abban az esetben, ha nem jön közbe sem orvosi vizsgálat, sem valami extra kiadás, akkor minimálisan 15-20 ezer forint az, amivel számolni lehet havonta kiadásként. Ez nagyjából az állat élelmezési költségeit fedi. Emellett szeretnénk hangsúlyozni, hogy érdemes minden hónapban egy minimális összeget félre is tenni az elköltendő összegek mellett, ugyanis bármikor közbejöhet egy baleset, vagy komolyabb egészségügyi beavatkozás, ami meglehetősen igénybe veszi az ember pénztárcáját. Ilyenkor hatalmas segítség, ha már a megtakarított összegből kell ezt a pénzt állni, és nem a havi költségekből.

Milyen kiadásokra kell számítani?

Alapvetően nagyobb kiadásokról akkor beszélünk, ha például ágyikót, kaparófát, és hasonló kiegészítőket kell venni az állatnak. Ezentúl természetesen ott van a kutyakozmetikus, a kutyaiskola, és hasonló képzések, melyekkel az ebeknél számolni kell. Ugyanakkor macskák esetében pedig sokkal több felszerelésre van szükség az otthonba, hiszen neki az a birodalma, így a macskalétra, a kaparófa és hasonlók szintén komoly kiadások lehetnek. Azonban ez a legkevesebb az egészségügyi kiadásokhoz képest. Az alábbiakban ezeket vesszük át részletesen.

Egészségügyi kiadások

Természetesen a legdrágább költségek közé tartoznak az egészségügyi kiadások. De annak is utánajártunk, hogy ez macskák vagy kutyák esetében kerül-e többe. Az árak körülbelüli értékek, melyek rendelőnként és településenként változhatnak.

  • Általános vérvizsgálat: mindkét esetben 9000-14000 forint között mozog, attól függően, hogy kis- vagy nagyrutin csomagot választasz.
  • Betegvizsgálat: mindkét esetben 9000-10000 forint
  • Betegvizsgálat kontroll: mindkét esetben átlagosan 5000 forint
  • Chip: mindkét esetben 8000-12000 forint
  • Ivartalanítás: Az ivartalanítás elsősorban mérettől és nemtől függ. Tehát, míg egy közepes méretű szuka kutya ivartanítása 50000 forint, addig egy kan esetében 40000. Azonban ugyanez macskáknál kandúr esetében 18000, míg nősténynél 29000 forint.
  • Oltás: ebben az esetben elsőként térnek el az értékek, ugyanis míg egy veszettség és kombinált oltás kutyáknak 13500, addig a macskáknak ugyanez 12000 forint.
  • Eutanázia: Szintén nem az állat fajától függő, hanem a méretététől, így ebben az esetben sem találtunk eltérést. Az árak 12000-24000 forintig találhatóak.

Továbbá a műtétek esetén sem különböznek az árak, azonban itt egy nagyon érdekes kutatás nyitja fel inkább a szemünket. Ugyanis a tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy annak ellenére, hogy a világon a macskák a legnépszerűbb háziállatok, mégis baleset vagy komolyabb beavatkozás esetén inkább költenek az emberek a kutyájuk megmentésére pénzt, mint a cicájukéra. Sőt, egyenesen azt állítják, hogy kétszer annyit költenek az emberek a kutyájuk, mint a macskájuk megmentésére.

Étkezés

Mint már az előbbiekben is említettük, átlagosan egy hónapban 15-20 ezer forintot szükséges az állatunkra költeni. De ez az ár egy viselkedési problémáktól mentes, speciális ápolást nem igénylő állat esetében áll fenn. Azonban például az élelmiszerárakban igenis eltérőek az értékek. Ugyanis egy jó minőségű kutyaeledel általában 15-20 ezer forint egy hónapra felszorozva, míg macska esetében ez jóval olcsóbb, inkább 8-10 ezer forint körülre lehetne becsülni.

Egyéb kiadások

Ezen túlmenően számos egyéb kiadásra is kell számítani. Hosszúszőrű kutyák esetében például elengedhetetlen a kutyakozmetikus igénybevétele általában 1, de maximum 2 havonta, ami megint csak 5-10 ezer forint köré tehető általános költségnek. Ezentúl kutyák esetében meglehetősen gyakran fordulnak elő szocializációs problémák, melyeket kutyaiskolákban, vagy éppen tréner segítségével kell megoldani, ez megint csak havi leosztásban 30 ezer körül mozog általánosan. Akkor még nem is beszéltünk az olyan, viszonylag rövid időn belül elhasználandó dolgokról, mint kutyák esetében a póráz, az etetőtál, játékok, ágy, esetleg kennel és hasonlók, melyek szintén több 10 ezres kiadást generálnak időszakonként. Macskák esetében ez pedig az alomtálca, és az abban levő alom, ami havi szinten olyan 6-8000 forint körül mozog. Ezentúl a kaparófa, az ágy, az etetőtál és a játékok, amik szintén csak növelik az esetleges időnkénti költségeket.

Összegzésképpen egy felelős állattartónak havi 30 ezer forintot minimum az állatra kell szánnia, természetesen lehet, hogy ebből az összegből félre rak egy későbbi nagyobb kiadásra, de havi leosztásba körülbelül ennyit érdemes félretenni. Illetve annyi bizonyos, hogy macskát sokkal egyszerűbb, és költségmentesebb tartani, mint kutyát.

állatorvos állatorvosi költségek kezdő macskatartó kutyatartás macskatartás macskatartás költségei macskatartás szabályai
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!