hirdetés

5 tudományos tény a macskatartás mellett: tudtad, hogy még vonzóbb is lehetsz tőle?

Ferenczi Deborah

2022. november 6 - Képek: Getty Images Hungary

A macskatartás jótékony hatásairól tulajdonképpen nem lehet elégszer írni, ugyanis rengeteg tudományosan bizonyított pozitív hatása van mind testi, mind lelki egészségünkre. Az alábbiakban ezen hatások közül szemezgettünk, és írtunk össze néhányat.

hirdetés

A macskatartás jótékony hatásai napjainkra már tudományosan is abszolút elfogadottak. Ennek tökéletes bizonyítéka az, hogy számos tanulmány született a témában, melyek mind azt bizonyítják, hogy a cicák csodás hatással vannak az emberek fizikai és mentális egészségére. Méghozzá olyannyira, hogy egyre elterjedtebb terápiás foglalkoztatottságuk is.

1. A minőségi alvást is elősegítik

Egy tanulmány kimutatta, hogy a nők szívesebben alszanak a macskáikkal, mint a partnereikkel, sőt arról számoltak be, hogy jobban alszanak kedvencük mellett, mint embertársukkal. Ugyanis biztonságot nyújt és segít a minőségi és mély alvás elérésében az állat jelenléte.

2. Vonzóbbá teszi az embereket

Egy, Dr. June Nicolls állatkutató által végzett vizsgálat kimutatta, hogy a nők nagyobb valószínűséggel vonzódtak a háziállattal rendelkező férfiakhoz, és az egyedülálló nők 90 százaléka kedvesebbnek és gondoskodóbbnak tartja a macskás férfiakat, mint azokat, akik nem tartanak háziállatot. Sőt, amennyiben társkereső oldalakon kedvenceikkel együtt jelennek meg az emberek, akkor sokkal nagyobb esélyük van arra, hogy párt találjanak, hiszen azonnal megbízhatóbbnak és kedvesebbnek tűnnek.

3. Ha macskával nő fel a gyermek, kevésbé lesz hajlamos allergiára

2002-ben a National Institutes of Health kiadott egy tanulmányt, amely kimutatta, hogy az egy év alatti gyermekek esetében, akik macskák társaságában nőttek fel, sokkal kisebb valószínűséggel alakul ki allergia, mint azoknál, akik háziállat nélkül nőttek fel. Marshall Plaut, az Országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének allergiás mechanizmusok részlegének vezetője szerint a kisállatokkal való magas expozíció korai életkorban megvédi a gyermekeket az olyan allergiás megbetegedések kialakulásától, melyek egyébként rendkívül jellemzőek ebben a korban.

4. A macskák terapeuták is lehetnek

Az emberekre gyakorolt számos pozitív befolyásnak köszönhetően a macskák képesek terápiás hatással is bírni az emberekre. Ez nem véletlen, ugyanis jelentősen csökkentik a stressz érzését, a szorongást, a depressziót és a magányt. Sőt, jelenlétükben sokkal könnyebben tudnak megnyílni az emberek egy esetleges terápia során, továbbá pozitív érzésekkel töltik el a pácienst a foglalkozás teljes ideje alatt. Mindezek mellett olyan fizikai egészségre gyakorolt hatásai is vannak az állatnak, mint a szívroham kockázatának csökkentése vagy az allergiás megbetegedések megelőzése.

5. A macskák megértenek minket

A macskatartás egyik legnagyszerűbb hatása, hogy a cicák képesek szinte olvasni az emberekben. Ennek köszönhetően észreveszik azt, ha nem vagy jól, ha csalódott vagy, esetleg depresszióval küzdesz. Ilyenkor képesek ráhangolódni az ember hangulatára, és megpróbálják megvigasztalni gazdájukat. De ezentúl megérzik azt is, ha beteg vagy, illetve ha nem érzed jól magad. Sőt, amennyiben valami veszélyeztetne téged, előfordulhat, hogy megpróbálnak jelezni neked. Így egy macska tartása nem csupán számos jótékony hatással van rád, hanem rendkívül biztonságos is.

macska hatása az egészségre macska hatása emberre macska jótékony hatásai macskával alvás terápiás hatás terápiás macskák
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink