A macskatartás 5 jótékony hatása: jelentősen felturbózza az immunrendszeredet!

Ferenczi Deborah, 2022. szeptember 27 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb gazdi valószínűleg nem is sejti, hogy cicusa számos pozitív hatással van nem csupán a mentális, de a fizikai egészségére is. Ugyanis azontúl, hogy a macskák csökkentik a magányt és a stresszt, képesek az immunrendszert is támogatni!

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a jótékony hatásokat, melyeket cicád gyakorol a testi és lelki jóllétedre.

1. Képes teljesen megnyugtatni

Muriel Spark író A Far Cry from Kensington című művében úgy fogalmaz, hogy a macskák tulajdonképpen minden bánatot képesek enyhíteni, mivel olyan nyugalmat árasztanak magukból, ami az emberre is igen nagy hatással van. Sőt, segítenek abban is, hogy jobban tudj koncentrálni! Nem véletlen, hogy a világon már számos macskakávézó nyílt azzal a terápiás céllal, hogy aki oda belép, meg tudjon nyugodni, és el tudja engedni a problémáit.

2. A macskás videók boldogabbá tehetnek minket

Érdekes módon kutatások bebizonyították, hogy azok az emberek, akik macskás videókat néznek, boldogabbak, és kevésbé élnek meg negatív érzelmeket. Továbbá szintén hasonló megállapításra jutott az Egyesült Királyságban a Cats Protection macskajótékonysági szervezet által 2011-ben végzett felmérés, mely kimutatta, hogy azok, akik cicákkal töltenek időt, nyugodtabbak és kevésbé idegesek. A felmérésben résztvevő macskatulajdonosok 87 százaléka úgy gondolta, hogy az életük egy cicával való megosztása javította általános közérzetét, míg 76 százalékuk úgy vélte, hogy macskájuk segítségével sokkal jobban megbirkózik a stresszel. Ennek az oka Beth Skillings, a Cats Protection klinikai állatorvosa szerint az, hogy tulajdonképpen a lelket simogatja a macskával való foglalkozás.

3. Képesek az empátiára

Valójában sokan úgy gondolják, hogy az állatok közül kizárólag a kutyákra jellemző az empátia készsége. De ez nem teljesen igaz, ugyanis sok esetben a macskák hasonlóképpen képesek megérteni az emberi érzelmeket, és reagálnak is azokra.

4. Előnyök a szervezet számára

Ezentúl a cicák számos testre ható egészségügyi előnyökkel is járhatnak gazdáik számára. Például egy, a Medical News Today által korábban ismertetett tanulmány kimutatta, hogy a macskákkal élő embereknél kisebb a szívroham kockázata. Ezentúl megvédhetnek az allergiától és az asztmától. Sőt, egy másik tanulmány azt is kimutatta, hogy azoknál a csecsemőknél, akik háziállatokkal, köztük macskákkal nőnek fel, kisebb az allergia és az elhízás kialakulásának valószínűsége. A kutatók magyarázata szerint ennek az lehet az oka, hogy az ilyen állatoknak kitett csecsemőkben nagyobb volt két bélbaktérium – a Ruminococcus és az Oscillospira – populációja, amelyek úgy tűnik, hogy védő hatást fejtenek ki. A The Journal of Allergy and Clinical Immunology tavaly megjelent kutatása szerint pedig a macskákkal való korai érintkezés a gyermekeknél alacsonyabb asztma-kockázattal is jár.

4. Befolyásolják a viselkedésünket

Az általuk nyújtott pszichológiai és fiziológiai előnyök mellett kiderült, hogy a macskák befolyásolhatják viselkedésünket és személyiségünket, és segíthetnek abban, hogy jobban teljesítsünk az életben. A cicák emellett segítenek javítani a viselkedést és a szociális interakciót azoknál a gyermekeknél, akik olyan rendellenességekkel élnek, amelyek befolyásolhatják mások érzelmeinek „olvasását”, és azokra való reagálási képességüket. Egy év elején közzétett tanulmány megállapította, hogy az autizmus spektrumzavarral küzdő gyerekek, akik macskákkal nőnek fel, kiegyensúlyozottabban lesznek, mivel a cicák értékes érzelmi támogatást nyújtanak számukra.

5. A macskák hozzájárulása a kutatáshoz

Végül a macskák értékes hozzájárulást jelenthetnek az orvosi kutatásokhoz is, mivel az őket érintő egészségügyi problémák némelyike ​​nagyon hasonló azokhoz, amelyek az embereket is érinthetik. Segíthetnek, hogy hatékonyabb kezelést találjunk a HIV és az agresszív rákos megbetegedések kezelésére.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon