hirdetés

Idős macska gondozása: ezekre figyelj az állatorvos szerint

Hangai Lilla

2023. november 28 - Képek: Getty Images Hungary

A gazdi megfigyelése és ébersége, a rendszeres állatorvosi vizsgálatok és az általános jólét folyamatos ellenőrzése és biztosítása az idősödő macskák gondozásának négy alapköve. De hogy pontosan ez hogy is néz ki a gyakorlatban, azt a következőkből megtudhatod!

hirdetés

Ken Lambrecht állatorvos, a PetMD szerzője maga is gazdája egy idősödő cicának, Lance-nek, így nemcsak az állatorvosi, hanem a személye tapasztalataira is hagyatkozhatott, amikor összegyűjtötte a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Az idős macska gondozása mindenképpen picivel több energiát igényel, de garantáltan megéri!

Mi számít idős macskának?

A hivatalos meghatározás szerint a 7 és 10 éves kor között lévő macskák középkorúnak számítanak, a 11 és 14 év közöttiek szeniornak, a 15 és 25 év közöttiek pedig idősnek. Bevett szokás, hogy a 7 év feletti macskákat az állatorvosi rutinvizsgálatok értelmében már idősként kezelik, vagyis az évi egy vizsgálat helyett már kettőt ütemeznek be. Ezt mi is meleg szívvel ajánljuk, ugyanis akinek valaha volt már dolga macskával, az tudja, hogy milyen megfontolt alapossággal rejtik el a betegségek tüneteit, és milyen sokat jelenthet a diagnózis mielőbbi megléte.

Ha számodra soknak tűnik az évi két vizsgálat, gondolj bele, hogy ez a macskáknál egyenértékű azzal, mintha egy ember 3-4 évente látogatna el az orvoshoz ugyanilyen ellenőrzésre. Így már más a helyzet, igaz? Mivel sok betegség nagyobb valószínűséggel és magasabb számban jelenik meg idős macskáknál, így gazdiként kötelességünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a legtovább egészséges, élhető és fájdalommentes életet biztosítsunk nekik.

Az előrehaladott korú macskák esetében ezek a leggyakrabban megjelenő betegségek

Fogászati betegségek: a fogfelszívódási betegség az egyik leggyakoribb, ami megjelenhet a szenior cicáknál. Az 5 évesnél idősebb macskák több mint 80%-át érinti.

Osteoarthritis: a macskák ízületi gyulladása egy degeneratív betegség, amely a 10 éves macskák több mint 90%-át érinti.

Az idős macska gondozása különös odafigyelést igényel.

Vesebetegség: sajnos bármely életkorban megjelenhet, összesen a macskák 20%-át érinti, de idősebb korban nagyobb a kockázata is. A tünetek olyan apróságban is manifesztálódhatnak, mint hogy kicsit többet iszik az állat és ennek köszönhetően többet is pisil. Az étvágytalanság és a súlycsökkenés is gyakori ebben az esetben.

Pajzsmirigy-túlműködés: a súlycsökkenés, a megnövekedett étvágy és a túlzott nyávogás a legjellemzőbb tünetek.

Gyulladásos bélbetegség (IBD): hányás, hasmenés és fogyás a kísérő tünetei ennek a betegségnek, amik hatalmas kockázatot jelentenek egy idős macskára.

Cukorbetegség: különösen az idős és túlsúlyos macskák gyakori betegsége.

Rák: a bél-, emlő- és szájrák is gyakoribb az idősebb macskáknál sajnos.

Kognitív diszfunkció: az agyban lejátszódó degeneratív folyamatok okozzák, és a macskák 80%-ánál kialakul 15 éves vagy annál idősebb korban.

Amire érdemes kiemelt figyelmet fordítanod, az a testsúly változása, az alomtálca használatának gyakorisága, valamint a benne található ürülék, illetve vizelet mennyisége és minősége, a cica mobilitása, továbbá a viselkedésében beálló változások. Többet alszik, elbújik, agresszívvá vált? Minden apró változás fontos.

A súlyváltozást komolyan kell venni, főleg szenior korban.

Az idős macska gondozása: így tarthatod egészségesen

A nulladik lépés az, hogy meggyőződsz róla, a macska minden alapvető szükséglete ki van elégítve. (friss víz és élelem, tiszta alomtálca, nyugalmas és meleg fekhely és búvóhely, megfelelő mennyiségű szociális interakció, játék). Arra az előbb is utaltunk már, hogy 7 éves kor felett érdemes az állatorvosi rutinellenőrzések számát évi kettőre emelni. Ezek után se feledkezz meg az oltásokról és a féreghajtásról, valamint az élősködő irtásáról!

Érdemes lehet beszerezni egy olyan mérleget is, mellyel rendszeresen ellenőrizheted a cica súlyát. Néha mire szemre feltűnik a változás, már sokat fogyott vagy hízott az állat. Ennek ellenére érdemes naponta is átvizsgálni a kedvencet: rendben van-e a füle, a szájürege, nem jelentek-e meg rajta kiütések, dudorok, stb.

Az alacsony alomtálcák megkönnyítik az idősebb példányok be- és kiszállását, és fokozottan ügyelni kell arra is, hogy biztosan könnyen megközelíthető helyen legyen a cica wc.

Javasoljuk egy kisállat kamera beszerzését is, amin nyomon követheted kedvencedet, ha nem vagy otthon. Így könnyebb lehet azonosítani a viselkedésváltozásokat, és persze meg is tudod őt nyugtatni ezen keresztül, ha van rajta rajta mikrofon.

A cica viselkedése is megváltozhat idősebb korára.

Beszéljük a táplálásról is!

Azt korábban már ebben a cikkben részleteztük, hogy miért fontos a macskát az életkorához illő eledellel etetni. Csak így kaphatja meg a számára szükséges mennyiségben a tápanyagokat, ráadásul elkerülhető lesz általa a túl magas vagy túl alacsony kalóriabevitel is.

Az állat éves vérvizsgálata nagyszerű módja annak, hogy az állatorvos megállapíthassa, hogy szükség van-e az idős macska táplálásának megváltoztatására. A fehérjeszint és a foszforszint a legkritikusabbak. Az is kiderülhet így, ha speciális tápra van szüksége, például a vesebetegség vagy valamilyen intolerancia miatt.

A macskák érzékeny állatok, így az etetésükben eszközölt bármilyen változtatást fokozatosan kell bevezetni; már csak ezért is nagyon hasznos lehet az állatorvos tanácsa és közreműködése.

Az állatorvos szerepe

Az idősebb macskáknál végzett alap rutinvizsgálat során mindig el kell végezni pajzsmirigyszint-ellenőrzését, teljes vérképet, vizeletvizsgálatot és szívféreg/Felv/FIV/FIP szűrést is.

A vérnyomás ellenőrzése javasolt minden 10 évesnél idősebb macskánál, valamint olyan egyedeknél, akiknél megjelentek a magas vérnyomással összefüggő betegségek (vesebetegség, cukorbetegség, pajzsmirigy-túlműködés).

Ezen kívül a hasi ultrahang, valamint a mellkasi és hasi röntgenfelvételek készítése is javallott, hogy segítsenek a betegségek kiszűrésében.

Ha már az idős cicáknál tartunk, ismerd meg Flossie-t, a teknőctarka hölgyet, aki tavaly még Guinness-rekorder is lett, csupán a kora miatt, 26 évesen.

idős macska macska gondozása öregedés szenior macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink