hirdetés

Az ízületi gyulladás a cicákat sem kíméli: így gondozd idősödő kedvencedet télen, ha artritisszel küzd

Hangai Lilla, 2022. december 13 - Képek: Getty Images Hungary

Az idősebb állatok számára a hideg időjárás nagy kihívást jelent, főleg azoknak, amelyek ízültei gyulladással küzdenek. Az artritisznek számos kiváltó oka lehet, beleértve a degeneratív betegségeket, korábbi sérülések utóhatásait vagy fejlődési rendellenességeket. Ez a betegség azonban nemcsak a kedvenceknek jelent küzdelmet, hanem a gazdiknak is, akik a legjobbat szeretnék nekik és bíznak benne, hogy megkímélhetik őket a fájdalomtól.

hirdetés

Mai cikkünkben arról fogunk írni, hogy hogyan teheted ízületi gyulladástól szenvedő kedvenced mindennapjait még a hideg és nedves időjárásban is elviselhetővé. Javasoljuk, hogy mindenképpen figyelj a lentebb felsorolt jelekre, ugyanis sajnos nem csak idős állatoknál fordulhat elő ez a betegség!

A macskáknál különösen nehéz megállapítani

A cicák mindent megtesznek annak érdekében, hogy addig titkolják betegségüket, ameddig csak lehet. Ez nem azt jelzi, hogy rossz gazdi vagy és nem bízik benned; egyszerűen az ösztöneik így kódolták őket.

Ha feltűnik, hogy kedvenced nehezebben kel fel, főleg reggel vagy miután hosszabban feküdt egy helyen, ha merevnek tűnnek a végtagjai, ha úgy látod, hogy sántít, vagy ha a lépcsőn már nem olyan magabiztosan közlekedik, szerintünk mindenképpen érdemes megnézetni az állatorvossal. Intő jel lehet még – főleg előrehaladott állapotban – ha az addig mozgékony cica, aki imádott felugrálni mindenhová és szaladgálni, már mindezeket nem teszi, és a játékait is hanyagolja.

Hogy érzékeltessük, mennyire gyakori betegségről van szó, az adatok szerint a 10 év feletti macskák túlnyomó többsége valamilyen szinten szenved az artritisztől. Ezért azt javasoljuk, hogy az éves vagy féléves orvosi rutinvizsgálat alkalmával mindenképpen kérd meg az orvost, hogy ellenőrizze az ízületeket is. Számos remek módszer létezik már a kezelésre, ráadásul minél hamarabb diagnosztizálják a cicát, annál könnyebb lesz fájdalommentessé és élhetővé tenni a mindennapjait. A következőkben bemutatunk néhány módszert, amit az orvossal egyeztetve a gyógyszeres vagy injekciós kezelés mellett otthon is alkalmazhatsz.

Az étrend és az étrend-kiegészítők

Vannak olyan állatorvosi vényköteles étrendek, eledelek, amelyeket kifejezetten az ízületek működésének támogatására és a gyulladás csökkentésére fejlesztettek ki. Ha valamilyen okból kifolyólag az kényelmesebb, ezek a hatóanyagok étrend-kiegészítő formában is elérhetők már.

Ezek az étrendek akkor a leghatásosabbak, ha még a betegség kezdeti fázisában alkalmazzák őket. Természetesen a gyógyszeres vagy egyéb kezelések mellett valószínűleg remek kiegészítő módszer lehet később is.

Akupunktúra

A legtöbb állat kifejezetten jól tolerálja az akupunktúrát. Kimutatták, hogy náluk is nagy sikerrel csökkenti a fájdalmat, és fokozza az endorfin felszabadulását. Ez a módszer főleg azoknál az állatoknál lehet nagy segítség, akiknél más egészségügyi probléma miatt nem alkalmazható a gyógyszer vagy az injekció. Természetesen ezek mellett kiegészítőként is használható, de mindenképpen egyeztess az állatorvossal, mielőtt meghoznád a döntést.

Súlykontroll

Az ízületi gyulladás és a gyulladás fájdalma is súlyosbodik, ha a cicus túlsúlyos. Az alacsony terhelési szintű gyakorlatok, mint például a séta vagy az úszás (csak azoknak az állatoknak, amelyek szívesen úsznak!), megfelelő étrenddel kombinálva nagyon nagy segítség lehet a fájdalom és a betegség súlyosságának csökkentésében.

Legyen a lakásban sok meleg, puha párna, takaró és fekhely

Az artritisztől szenvedő cicák mozgása már így is bizonytalan, így amennyire csak meg tudod oldani, szabadulj meg a padlón a csúszós felületektől. Néhány szőnyeg nemcsak a lakást dobja majd fel, de kedvenced életminőségét is nagyban javítani fogja.

A puha, meleg takarók, fekhelyek óriási segítséget nyújtanak a kis betegnek a mindennapokban. Érdemes lehet kipróbálni még a fűthető ágyakat is, de ezzel nagyon óvatosan kell bánni, ugyanis megégetheti vagy túlfűtheti a macskát. Ha biztosra szeretnél menni, javasoljuk, hogy érdeklődj az állatorvosodnál, hogy milyen márkát és modellt ajánl. (Embereknek készült fűthető plédet soha ne használjon a kedvenced felügyelet nélkül, de ha lehet, még úgy is kerüljétek!)

A huzat és a padlóból áradó hűvösség szintén sok kellemetlenséget okozhatnak, így próbálj erre is figyelni, ha teheted.

A kényelem nem luxus ebben az esetben

Amennyire csak tudod, tedd kényelmessé a lakásban való közlekedést a cicus számára. Ha felmehet az ágyra és a kanapéra, de az viszonylag magas, vehetsz neki egy lépcsőt, amit kifejezetten arra gyártanak, hogy a kistestű állatok könnyebben meg tudjanak közelíteni magasabb felületeket. De akár használhatsz egy masszívabb párnát vagy ülőkét, puffot is.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon