hirdetés

Új szúnyogfajok hazánkban: a szívférgesség ellen csak a megelőzés hatásos a macskáknál

Hangai Lilla

2023. augusztus 5 - Képek: Getty Images Hungary

Hazánkban az elmúlt években 3 új inváziós szúnyogfaj jelent meg, amelyek növelik bizonyos betegségek kockázatát emberek és állatok esetében is. Közöttük van az ázsiai tigrisszúnyog, a koreai szúnyog és a japán bozótszúnyog.

hirdetés

Ezért a jelenségéért a klímaváltozás tehető felelőssé, melyről bővebben a kutyás oldalunkon EBBEN a cikkben írtunk. Nagyon fontos erről tudni a gazdiknak, ugyanis általában ezen betegségek esetéében a megelőzés az egyetlen hatásos védekezés. Ahogy a macskák esetében a szívférgesség ellen. Máris elmondjuk, mit kell tenned, hogy kedvenced ne kaphassa el ezt az alattomos és potenciálisan halálos betegséget.

Ázsiai tigrisszúnyog.

Ezért fontos a kinti és a benti macskákat is védeni a betegség ellen

Ahogy arra korábban igyekeztünk felhívni a figyelmedet a védőoltásokkal és az orvosi rutinellenőrzésekkel kapcsolatban, úgy most is nagyon fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a benti macskáknak éppoly nagy szüksége van a szívférgesség elleni védekezésre, mint a kintieknek. A benti lét nem jelenti azt, hogy egy légmentesen zárt buborékban élnének, ami elszeparálja őket mindenféle élősködőtől vagy kórokozótól. Kardinális, hogy rájuk is komolyan figyeljünk ezen a téren is!

Amikor egy szúnyog megcsíp egy fertőzött állatot, a vérével együtt átveszi az abban keringő mikroszkopikus bébiférgeket is, az úgynevezett mikrofiláriákat. Ezek 10-14 nap alatt fertőző férgekké válnak, és amikor egy ilyen parazitákat hordozó szúnyog megcsíp egy másik állatot, a rovar által ejtett lyukon azok a véráramba jutnak.

Már 1-2 féreg is nagyon komoly károkat tud okozni az állat szívében, légzőrendszerében és az azokhoz kapcsolódó erekben. Tevékenykedésük eredménye súlyos szívbetegség, tüdőkárosodás lehet, ám a szervezet más szerveit is károsíthatják, ami halállal végződhet.

A macskák szívférgességét nem lehet kezelni. Az egyetlen módja a védekezésnek a megelőzés!

Védjük a benti és a kinti macskákat is a szúnyogok támadásától!

Mit jelent pontosan a macskák esetében a szívférgesség?

Ha igazán pontosak akarunk lenni, a macskák esetében valójában nem maga a szívféreg okozza a problémát, hanem az immunrendszerük szívférgességre adott válasza. A kifejlett szívférgek jelenléte a macskák szervezetében intenzív ellenállási reakciót vált ki a testükben, ami légzőszervi gyulladáshoz vezet (angolul Heartworm-associated respiratory disease, vagyis HARD). A féreg elpusztulásakor a gyulladás mértéke még inkább megnövekedhet és akár halálos vérrögképződéshez is vezethet.

Diagnosztizálni a macskákat a betegségre igen nehéz, még a jellemző tünetek megjelenésének ellenére is, mert a vérükben nem mutatható ki a mikrofilária. Csak és kizárólag szívultrahanggal vagy antigén teszttel lehet megállapítani a férgek jelenlétét. Emiatt nagyon gyakran félrediagnosztizálják, így az állat nem kapja meg a megfelelő kezelést.

A szívférgesség ellen az egyetlen hatásos védekezési módszer a megelőzés. Havonta kell adni a cicának a helyi vagy tabletta formában elérhető szívférgesség elleni készítményt.

Ezt teheted a megelőzés érdekében

Mint láthatod, a már kialakult betegség kezelése és diagnosztizálása igen bonyolult, időigényes és a legkevésbé sem pénztárcabarát. Sajnos minden macska, akit megcsíphet szúnyog, ki van téve a megfertőződés kockázatának. Bár azt abszolút szorgalmazzuk, hogy amennyire csak lehet, védd kedvencedet a vérszívó rovaroktól, ez még nem elég, ha igazán hatékony megelőzést szeretnél!

Az egyetlen biztos módszer a havi rendszerességgel (van olyan is, ami 2 vagy 3 havi) adott helyileg vagy szájon át alkalmazható készítmény. Ezek a termékek a fertőzött szúnyog által a vérbe jutatott lárvákat támadják meg. A kiscicák is ugyanolyan fogékonyak a szívférgességre, mint a felnőtt egyedek, így érdemes a kezelést olyan hamar elkezdeni, amennyire csak lehet.

Bátran érdeklődj az állatorvosodnál, hogy mely készítményt javasolja kedvenced számára! Nagyon köszönjük, hogy felelősen cselekszel!

felelős állattartás felelős gazdi fertőző betegségek szívféreg szívférgesség szúnyog által terjesztett betegség
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!