hirdetés

Nagy fájdalmai lehetnek cicádnak, ha nem kezelik időben: a fogfelszívódás gyakori probléma a macskáknál

László Enikő

2022. február 15 - Képek: Getty Images Hungary

A FORL a macskák egyik gyakori és fájdalmas betegsége, melynek során a foggyökér fokozatosan felszívódik. A probléma a cicák több mint felét is érintheti.

hirdetés

A macskák fogfelszívódási betegsége, vagyis a FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesion) a szakértők szerint a cicák 20-60%-ánál előfordul. Az elmúlt 30 évben a problémával érintettek száma gyorsan emelkedett, így manapság sokkal gyakoribb, mint régebben. Legtöbbször az öv évnél idősebb egyedeknél alakul ki. A betegség miatt az evés, ivás és a mosakodás is rendkívül fájdalmas lehet a cicák számára.

Mi a fogfelszívódás?

A fogfelszívódás a macskák olyan állapota, amikor a megnövekedett odontoclast aktivitás következtében a foggyökér fokozatosan felszívódik. Egyelőre kialakulásának oka ismeretlen. A probléma súlyosbodásával a cicák számára az olyan mindennapi tevékenységek is rendkívüli fájdalommal járhatnak, mint az evés, az ivás vagy a mosakodás.

Hogyan ismerheted fel?

A cicák nagyon jól leplezik fájdalmukat, így igen nehéz a korai szakaszban észrevenni a problémát. A vadonban a fájdalom jeleit mutató macska lenne a ragadozók által leginkább célba vett préda. Ennek következtében a cicák sokszor nem mutatják fájdalmukat egészen addig, amíg súlyosan meg nem betegednek. Ezért rendkívül fontos, hogy jól ismerd kedvencedet, és időnként ellenőrizd fogait. Ehhez érdemes már kölyökkorában hozzászoktatni.

Fontos kiemelni, hogy a macskák fogára nem jellemző, hogy a szuvasodás miatt lyukasodnának. Ha mégis ezt veszed észre, nagy valószínűséggel fogfelszívódás van a probléma hátterében. A FORL-t nem baktériumok, hanem a szervezet saját biológiai folyamatai okozzák.

Intő jel lehet, ha cicád viselkedése megváltozik, például már nem érdekli kedvenc játéka vagy nem bújik oda melléd. Érdemes megfigyelni, hogyan eszik. Ha túlságosan lassan és óvatosan rág, oldalra fordítja a fejét vagy kiejti az ételt a szájából, az aggodalomra adhat okot. Amennyiben kevesebbet eszik, súlya is csökken, erre is figyelmet kell fordítani.

A macskák többsége nem szereti, ha a szájában turkálnak, egy beteg cica pedig végképp ellenkezni fog. Ha sikerül bepillantanod kedvenced szájába, és vért látsz az íny mentén, mindenképp keresd fel az állatorvost. Azt is észreveheted, hogy kedvenced túlzottan nyáladzik, még akkor is, ha nem evett.

Az állatorvosnál

Ha a fenti tünetegyüttesek valamelyikét észleled, feltétlen keresd fel az állatorvost. A szakember alaposan megvizsgálja a cica száját, és elvégzi a fogtisztítást. Röntgenfelvételt készít, így meg tudja állapítani károsodás mértékét. A korai szakaszban betömheti az üregeket, ezzel csökkentve a macska fájdalmait. Azonban ez nem feltétlen szünteti meg teljesen a problémát, ugyanis néhány év múlva előfordulhat, hogy az érintett fogakat el kell majd távolítani.

Sok esetben a fogak kihúzása a legjobb megoldás, így megszüntethető a fájdalom. A cicák ebből egy-két hét alatt felépülnek és sokkal jobban fogják érezni magukat. Érdemes ilyenkor átállni a nedves táppal való etetésre, hogy megkönnyítsd kedvenced dolgát. Egyes kutatások szerint néhány kereskedelmi forgalomban lévő macskaeledelben túl magas a D-vitamin-szint, ami hozzájárulhat a fogak felszívódásához. Emiatt érdemes odafigyelni táplálékváltásnál annak D-vitamin-tartalmára.

A macskák fogfelszívódásáról Dr. Matuska Regina állatorvost kérdeztük.

„A FORL kimondottan gyakori kórkép a macskák körében. A betegség során a foggyökér fokozatosan felszívódik a megnövekedett odontoclast aktivitás miatt. Aszerint, hogy honnan indul el a fogfelszívódás folyamata, megkülönböztetünk belső és külső típust; a külső típuson belül pedig gyulladásos, nem gyulladásos, valamint felszíni felszívódásos formát.

Mivel lassú a betegség progressziója, így gyakrabban találkozunk idősebb macskák között ezzel az elváltozással. Egyes fajtákban nagyobb valószínűséggel fordul elő, ilyen például a perzsa macska. Egy általános fizikális vizsgálat során sokszor semmilyen változás nem látható az érintett fogak körül, máskor gingivitis (ínygyulladás), fokozott foglepedék- vagy fogkőképződés figyelhető meg. Sokszor a fájdalom miatt megváltozott viselkedés hívja fel a gazdi figyelmét a szájüregi problémára. Ilyen lehet az étel elutasítása vagy rágási nehézségek.

A bódításban végzett szájüregi vizsgálat, valamint a fogászati röntgenvizsgálat alapján deríthető fel a betegség és ítélhető meg annak súlyossága. A kezelés során a FORL mellett gyakran előforduló periodontális betegségek kezelése, fájdalomcsillapítás, a fogkő eltávolítása is fontos. FORL esetében az érintett fogak eltávolítása jelenti sokszor az egyetlen tartós megoldást, majd a rendszeres klinikai kontroll segít hosszú távon kontrollálni a betegséget.”

betegség tünetei egészség fogfelszívódás FORL macska betegségei
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!