hirdetés

A rossz leheletre nem szabad legyinteni a macskáknál: veseelégtelenséget jelezhet

Hangai Lilla

2023. március 23 - Képek: Getty Images Hungary

A macskáknak is két veséje van, egy-egy a hát mindkét oldalán. Ezek az aprócska, de létfontosságú szervek gondoskodnak a salakanyagok kiszűréséről, valamint szabályozzák a szervezet folyadék-, ásványianyag- és elektrolit-egyensúlyát. Megőrzik a test számára az értékes folyadékot és a fehérjét, illetve fontos szerepet játszanak a vérnyomás fenntartásában és a vörösvérsejt-termelésben is.

hirdetés

A macskák esetében a veseelégtelenség különböző típusokra osztható, melyeknek különböző okai is vannak. Ezekről lesz ma szó részletesen.

Az akut és a krónikus vesebetegség okai

A macskák képtelenek életben maradni vese nélkül. A lenti állapotok közül sok progresszív jellegű és teljesen legyengíti az állatot, ami végül halálhoz vezethet. Ha a veseműködés körülbelül kétharmadát elveszíti a cica, a jelek teljesen nyilvánvalóvá válnak, és a regeneráció nem következik be, ami krónikus vesebetegséghez vezet.

Példák az akut, vagyis a hirtelen fellépő betegségre:

Példák a krónikus vesebetegségre:

 • Immunmediált betegségek
 • Stroke-szerű események vagy magas vérnyomás
 • Véralvadási zavarok
 • Rák (a limfóma a leggyakoribb náluk)
 • Az amiloidózis elsősorban a perzsáknál és az abesszineknél jelentkezik. Ez egy olyan öröklött állapot, amely abnormális fehérjelerakódásokat okoz, ami később vesekárosodáshoz vezet.
 • A policisztás vesebetegség egy másik örökletes betegség, amely szintén a perzsáknál jelenik meg sűrűn. Vesében kialakuló cisztákat hoz létre, és progresszív veseelégtelenséghez vezet.
 • A veleszületett vese diszplázia olyan állapot, amely kicsi, nem működő vagy fejletlen veséket eredményez.

A veseelégtelenség tünetei a macskák esetében

A klinikai tünetek gyakran a vesebetegség súlyosságához és a kiváltó okához kapcsolódnak. A legtöbb macska azonban a következő tüneteket mutatja, ha fennáll a betegség:

 • Fokozott szomjúság és gyakori vizelés
 • Időszakos hányás
 • Kiszáradás
 • Sebek a szájban
 • Rossz lehelet
 • Fogyás
 • Csökkent étvágy
 • Láz
 • Csökkent aktivitás
 • Vizelési balesetek
 • Inkontinencia
 • A hát alsó részének fájdalma
 • Ödéma (folyadékkal telt duzzanat a végtagokban)
 • Egyes macskák izomsorvadást és a magas vérnyomásnak tulajdonítható tüneteket, például látásvesztést és gyengeséget is mutathatnak.

A veseelégteenség okai

Egyes macskáknál a vesebetegség a vesét érintő súlyos károsodás következményeként jelenik meg, de szerepet játszhatnak fertőzések, mérgező anyagok és antibiotikumok is. Más cicák örökölték a betegséget, ilyen a policisztás vesebetegség és az amiloidózis is. Megint mások az immunrendszer által közvetített alapbetegségeknek, a stroke-szerű eseményeknek, a véralvadási rendellenességeknek vagy rákos megbetegedéseknek hatására szenvednek vesebetegségtől.

A vesebetegséget leginkább rutin vér- és vizeletvizsgálat alapján diagnosztizálják, különös tekintettel az olyan vesemarkerekre, mint például: a vér karbamid-nitrogénje, a kreatinin, foszfor vagy a kalcium. A kiváltó ok bizonyos esetekben még a legkörültekintőbb tesztelés mellett is ismeretlen marad, aminek következtében a krónikus vesebetegség progressziója lehetséges gyógymód nélkül folytatódik.

Így kezelhetők a macskák

A vesebetegséget többnyire gyógyszerek, diéta és folyadékbevitel segítségével kezelik. A speciális kezelés a kiváltó okra (ha ismert), valamint a betegség stádiumára irányul. Az ok alapján például olyan további terápia írható elő, mint: agresszív antibiotikumok, féregtelenítő gyógyszer, immunszupresszív gyógyszerek, kemoterápia, műtét.

Nagyon fontos, hogy a hidratációt, ha szükséges, azonnal intravénás folyadékkal kell javítani. A jövőben bármely más betegségre felírt gyógyszert testre kell szabni vagy vesebarát készítményekkel kell helyettesíteni. Ellenkező esetben túladagolás és/vagy a vesebetegség súlyosbodása léphet fel.

A gazdi kiemelt felelőssége, hogy friss víz mindig legyen elegendő mennyiségben a cica előtt a nap bármely szakában. Ösztönözni kell az ivást, és érdemes áttérni a nedves eledelekre. Az is lehetséges, hogy az orvos által felírt, speciális tápra és étrendkiegészítőre is szükség lesz.

Ezenkívül az orvosi ellenőrzésekre is gyakrabban kell időt szánni. Ezzel kapcsolatban az állatorvos biztosan ad majd tájékoztatást.

Ezt teheted a megelőzés érdekében

A vesebetegség egyes okai megelőzhetők, ilyenek például a toxikológiai okok, de sajnos a legtöbbjükre nincs hatással az óvó figyelem. Az öröklődő állapotok például nem megelőzhetők, és nagyon fontos más macskák jövőjének érdekében, hogy az ilyen állatokat ne tenyésszük és ne szaporítsuk!

A vakcinákat, a bolha elleni védekezést és a szívférgesség ellenőrzését is naprakészen kell tartani. Valamint ha tudod limitálni kedvenced más macskákkal való érintkezését, az is nagy segítség lehet.

A korai diagnózis nemcsak rengeteg fájdalomtól és szenvedéstől kíméli meg a cicát, de több esélyt nyújt a hatékony kezelésre és a hosszabb életre is. Ha a fenti tüneteket észleled kedvenceden, azonnal vidd orvoshoz!

bakteriális megbetegedés beteg a macska betegség betegség tünetei csökkenő étvágy élősködők fokozott szomjúság gyakori vizelés hányás inkontinencia macska kiszáradás láz macska fogyása macska veseelégtelenség mérgezés ödéma rossz lehelet sebek a szájban vesebetegség veseelégtelenség vírusos megbetegedés vízfogyasztás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink