hirdetés

Macskamatuzsálemmel élsz együtt? Ilyen otthonban érzi magát majd a legjobban

Kálmán Szonja, 2023. augusztus 9 - Képek: Getty Images Hungary

Ha idős macskával osztod meg az otthonodat, az extra odafigyelést igényelhet: felelős gazdaként meg kell teremtened koros cicád számára azokat a körülményeket, amelyek közt boldog öregkora lehet.

hirdetés

De mikor is számít idősnek egy macska? Az egy kutyaév egyenlő hét emberév analógia sem igaz, hiszen a nagyobb fajtákra ugyan jellemző a 6-7 évnek megfelelő idősödés, a kisebb testű kutyusok esetén ugyanakkor inkább öt évvel érdemes kalkulálni.

A macskáknál másképp működik a matematika, ha már mindenáron emberi évekre szeretnénk lefordítani korukat. Az első két év 24 emberi évnek felel meg, ezt követően azonban négy emberi életévvel számolj minden egyes esztendőre. Idősnek 11 éves korától számít egy macska, 14 éves korától pedig már kifejezetten hajlott korúként aposztrofálhatod őt. Egy 16 esztendős cica emberi években mérve 80 évesnek számít ezen logika szerint.

Mindezek tükrében ha 10 évnél idősebb a macskád, jó, ha átgondolod, vajon még mindig megfelelnek-e számára azok a körülmények, amelyek közt él, ehhez azonban azt kell tudni, milyen változásokat hoz egy macska életében az öregedés. Nemcsak teste működése és viselkedése változhat, hanem bizonyos típusú betegségekre is fogékonyabb lesz, ahogyan idősödik. Tekintsük át, mire kell számítanod!

Így változik meg egy idős macska

Testi változások: ízlelése és szaglása már nem olyan jó, mint korábban volt és emésztésük is megváltozik. A fehérje és a zsírok lebontása már nem megy olyan könnyen, a magas fehérje- és zsírtartalmú ételek megterhelik szervezetét. Rosszabbul hall, bőre veszít feszességéből, kevésbé tolerálja jól a strehttps://www.azenmacskam.hu/egeszseg/sokat-iszik-a-macska/sszt, és immunrendszere sem a régi már.

Viselkedésváltozások: kevésbé aktívak és több időt töltenek pihenéssel. Válogatósabbá válhatnak, és a játékot vagy bundájuk ápolását sem szeretik már annyira, mint kölyökkorukban vagy fiatalon. Az is elképzelhető, hogy jobban fognak ragaszkodni hozzád, mint korábban.
Betegségek: a másképp funkcionáló immunrendszer hatására alakulhatnak ki, viselkedésbeli változások is utalhatnak rájuk, például ha szokatlanul sokat iszik macskád.

Mindez azzal is járhat, hogy neked kell besegítened bundája tisztán tartásában, többször kell állatorvoshoz vinned, hogy egészsége biztosan rendben legyen, és másképp kell etetned vagy itatnod, mint korábban. Többször, de kevesebb ételt kínálj neki, próbálj ki újféle ennivalót, emeld meg tálkáját, maradj vele, amíg eszik – ezek segíthetnek abban, hogy hozzájusson a szükséges mennyiségű tápanyaghoz.

Otthonodat elég egy picit átalakítanod

Ami otthonodat illeti, ha az már eredetileg is macskabarát volt, szerencsére nem lesz nagyon sok dolgod vele. Ha van lépcső, talán már nem szívesen használja: gondoskodj arról, hogy az emelet minden szintjén meglegyen minden, amire szüksége lehet – közte könnyen elérhető alomtálca is. Az is lehet, hogy a járólap vagy a parkett már túl csúszós felület számára a biztonságos közlekedéshez. Érdemes lehet szőnyeget letenni, arra odafigyelve, hogy az rövid szálú legyen, különben a cica karma beleakadhat.

A kedvenc játékok általában megmaradnak, de egy kartondobozba már nem biztos, hogy be tud ugrani az állat: vágd ki azt úgy, hogy erre ne legyen szüksége. A függőlegesen elhelyezett kaparófelületeket sem biztos, hogy használni akarja már az idős macska, ezért vízszintes tájolású kaparófelületekkel elégítsd ki ezen igényét.

Ha szeret az ablakból vagy más magas helyről leskelődni, legyen az akár a macskavár teteje, előfordulhat, hogy már nehéz neki oda feljutnia. Alakítsd át úgy kedvenc helyének elérését, hogy ne kelljen ugrálnia: hálás lesz érte. Az alomtálca terén is szükség lehet a változtatásra: bár nem ideális, ha az az etetésre használt terület közelében van, idős korban sokszor mégis ez lesz a jó megoldás. Általánosságban véve ilyenkor már a nem fedett, alacsony peremű alomtálcákat tudják igazán kényelmesen használni az állatok.

Kedvenc alvóhelyének megközelítésében is érdemes őt segíteni: a rámpa vagy lépcsőzetesen elhelyezett tárgyak segítségével ott pihenhet, ahol igazán szeret. Ha ez például egy ablakpárkány, akkor érdemes alá puha tárgyakat, párnákat tenni: az idős cica egyensúlya már nem a régi, jobb, ha puha felületre esik, amennyiben megtántorodna.
Idősebb macskád valószínűleg a környezetváltozást és az új emberek megjelenését sem viseli majd olyan egyszerűen, mint korábban. Ha elutaznál és erre az időre másra bíznád, bizony ezt is figyelembe kell venned.
A legtöbb szempont figyelembevétele nem jelent nagy terhet, macskádnak ugyanakkor igencsak fontos – így harmóniában tölthetitek együtt időskorát is.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
További cikkeink

Keresés az oldalon