hirdetés

Honnan tudhatom, hogy fázik a macskám? 4 jel ami arra utal, hogy túl hideg van számára

Ferenczi Deborah

2022. december 16 - Képek: Getty Images Hungary

Észrevetted, hogy macskád egyre inkább bújósabb lesz, ahogyan a kinti hőmérséklet csökken? Nos, amennyiben állandóan melegebb helyeket keres a lakáson belül, akkor valószínűsíthetően fázik, és próbál magának kuckót találni. De vajon milyen hőmérséklet ideális egy macska számára? Az alábbiakban erre a kérdésre keressük a választ.

hirdetés

Egy macska normál testhőmérséklete 37 és 39 fok körül mozog. Abban az esetben, ha a testhőmérsékletük 37 fok alá süllyed, akkor a cicát már enyhe hipotermia veszélyezteti. Éppen ezért elengedhetetlenül fontos, hogy figyelj arra, hogy kedvenced semmi esetre se fázzon annyira, hogy a kihűlés veszélye fenyegesse.

Honnan tudhatod, hogy fázik a macska?

Mivel a macskák hajlamosak elrejteni, ha fáznak, ezért érdemes fokozottan ügyelned arra, hogy észleld azokat a jeleket, melyek arra utalnak, hogy túl hideg van számára. Az alábbi jelek mind figyelmeztetőek lehetnek.

1. Hideg végtagok

A macska fülei, mancsai és a farka hegye veszít először hőből. Ha ezek a testrészek hidegek, akkor macskád fázik.

2. Közvetlen a hőforrások mellett alszik

Ha észreveszed, hogy macskád rendszeresen a radiátor mellett alszik, akkor bizonyosan azért azt a részét választja a lakásnak, mivel egyedül ott nem fázik.

3. Összegömbölyödik

Amennyiben összegömbölyödve alszik, akkor lehet, hogy fázik az állat, és így próbálja meg felmelegíteni a végtagjait. Ha túl hűvös van a cica számára, akkor maga alá húzza a mancsát és a farkát, hogy megőrizze teste hőmérsékletét.

4. Állandóan hozzád bújik

Ha a macskád állandóan az öledben van, akkor egyértelműen ezen módon szeretne felmelegedni.

A hipotermia kockázata

Fontos tudni, hogy ammennyiben a macska testhőmérséklete 32 fok alá süllyed, akkor fennáll a hipotermia kockázata. Az alábbiakban felsoroljuk ennek jeleit súlyosságuknak megfelelően.

Az enyhe hipotermia (testhőmérséklet 32-37 fok) jelei:

 • Gyengeség
 • Borzongás
 • A szellemi éberség hiánya

A mérsékelt hipotermia (30-32 fok) jelei a következők:

 • Izommerevség
 • Alacsony vérnyomás
 • Nem reagál, kábulatszerű állapot
 • Lassú, felületes légzés

A súlyos hipotermia (30 fok alatti) jelei a következők:

 • Kitágult pupillák
 • Hallhatatlan szívverés
 • Nehézlégzés
 • Ezen tünetek bármelyike ​​indokolja az állatorvoshoz való fordulást azonnali kezelés céljából.

Tippek a macska melegentartásához

Általánosságban az emberek sokkal jobban tolerálják a hideg időjárást, mint a macskák. Éppen ezért elengedhetetlenül fontos, hogy ügyelj arra, hogy a cicád mindig elég melegben lehessen. Az állatorvosok minimum a 18-20 fokot ajánlják, ám a macska a 15 fokban is elvan abban az esetben, ha biztosítva van számára egy meleg kuckó.

Hogyan tartsd melegen a macskád?

1. Takaró

Érdemes lehet a fekhelyén hagyni egy takarót, melybe nyugodtan beleburkolózhat, ha éppen fázik. Azonban te ne csavard őt bele, hagyd, hogy ő találja ki, hogyan szeretne feküdni.

2. Próbálj ki egy fűtött ágyat

Napjainkra már bőven akad választék olyan macskaágyakból, melyek fűthetőek, hogy melegen tartsák az állatot.

3. Melegítő párna

Szintén érdemes lehet megpróbálni a melegítő párnát, mely egy hagyományos törölközőbe van csomagolva. Azonban ebben az esetben mindig ügyelj rá, nehogy megégesse magát kedvenced.

Ezek mellett természetesen még fontos lehet arra is figyelni, hogy a cica elegendőt mozogjon, hiszen ez növeli a testhőmérsékletét. Illetve szintén érdemes lehet megemelni minimálisan a táplálék mennyiségét, ha kint is gyakran tölt időt a cica, ugyanis ahogyan a szervezet égeti el a kalóriákat, az is melegíti a testét. Arról nem is szólva, hogy egy jó húsban lévő macska kevésbé fázik, mint egy sovány jószág.

beteg a macska betegség tünetei fázik a macska hideg hipotermia őszi veszélyek téli veszélyek
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink