hirdetés

Peterbald macska fajtaleírás: tapintása olyan, mintha egy barackot simogatnál; ám teljesen meg is kopaszodhat élete során

László Enikő

2023. január 19 - Képek: Getty Images Hungary

Nem véletlen, hogy a peterbaldot sokszor összekeverik a szfinxszel. De az említett fajtán kívül még öt szőrtelen vagy szinte kopasz cica is képviselteti magát a macskavilágban, és mindegyikőjük egy tünemény! Most a viszonylag új orosz fajtával, a peterbalddal ismerkedhetsz meg.

hirdetés

A különféle színekben és mintázatokban előforduló peterbald szőrzete lehet rövid, barackszerű vagy egyáltalán nem is létező. Mindez pedig akár változhat is a macska élete során! De ha túllépünk a külsőségeken, egy nagyon szeretetteljes, ragaszkodó és hűséges családi cicával találjuk szembe magunkat. A peterbald ugyanis erős köteléket alakít ki gazdáival és más állatokkal is.

Eredete

Az első elismert peterbald az oroszországi Szentpéterváron született 1994 végén. Egy doni szfinxet, Afinguen Myth-t és egy keleti rövidszőrűt, Radma Vöm Jagerhofot pároztatta egymással kísérleti célból Olga S. Mironova macskatenyésztő. Az első két alomból négy peterbald cica született: Mandarin iz Murino, Muscat iz Murino, Nezhenka iz Murino és Nocturne iz Murino. Ez a négy peterbald volt a fajta alapítója. A keresztezés miatt az egyenes szőrű egyedeket néha összetévesztik a sziámi macskákkal, a teljesen szőrteleneket pedig gyakran a szfinxekkel. De a peterbald ma már genetikailag különálló fajta. Nevében a peter Szentpétervárra utal, a bald pedig angolul kopaszt jelent, olykor pétervári szfinxnek is nevezik hazánkban.

Míg a kopaszságot előidéző ​​gén a jelek szerint az alapvető mendeli genetikát követi, jelenleg nem tudják a szakértők, hogy egyes példányok miért kopaszodnak meg életük során, ha szőrösen születtek. A kopaszság esetében dominánsan öröklődik, és a szőrtelen egyedeknek olykor bajsza is nagyon ritkás.

A peterbaldot 1997-ben a Nemzetközi Macskaszövetség (TICA), 2008-ban pedig az Amerikai Macskabarátok Szövetsége fogadta be a bajnoki versenyre.

Fajtastandard

A peterbald egy közepes termetű, hosszú, izmos és mégis kecses testfelépítésű macskafajta. Feje ék alakú, lapos homlokkal és szinte teljesen egyenes orrvonallal. Orra hosszú és egyenes. Bajsza lehet egyenes vagy göndör, esetleg hiányos is. Fülei nagyok, hegyes végűek, a tövüknél szélesek. Szemei közepesen nagyok, mandula alakúak, színük a bunda vagy a bőr színével harmonizál, de legtöbbször zöldes arany vagy kék. Nyaka karcsú, hosszú, egyenesen felfelé tartott. Végtagjai hosszúak és finom csontozatúak. Mancsai kicsik és oválisak, hosszú ujjakkal. Farka hosszú, ostorszerű. Bőre vékony, közepesen redős. Rövid, puha, finom szőr található a pofán, a füleknél, a lábaknál és a farok tövénél. Tapintása bársonyos. Vannak teljesen szőrtelen egyedek; olyan példányok, akiknek maximum 2 mm szőrzetük van (flock); valamint olyan cicák is, akiknek 2 mm-nél hosszabb, drótos, hullámos szőrzetük van (brush). Minden szín és mintázat megengedett a peterbald esetében. Várható élettartama 12-15 év.

Jelleme

A peterbald nagyon kedves természettel büszkélkedhet, és köztudottan ragaszkodó, csendes, mégis nagyon érdeklődő társ. Rendkívül intelligens teremtés, aki szorosan kötődik gazdájához. Ezenkívül nagyon energikus, ezért fontos számára, hogy lekösse éles eszét és mozgékony testét is lefárassza. Szereti használni a hangját, és gyakran tudatja az emberrel aktuális érzéseit, például elégedettségét hangos dorombolással fejezi ki, de nemtetszés esetén is jelez. Gyakran követi gazdáját a lakás különböző pontjaira, mindig felügyeli, mit csinál szeretett kétlábúja.

Ideális környezet

Kizárólag benti cicaként tartható, ugyanis könnyen megfázik kopasz teste. Bent is ügyelni kell arra, hogy ne legyen túlságosan hűvös számára. Nyáron pedig szeret a napfényben sütkérezni, ha zárt teraszon pihenne, be kell kenni cicák számára is biztonságos naptejjel. Gyerekekkel és más háziállatokkal jól kijön, jellemzően szorosan kötődik hozzájuk is. Ideális családi cica, ha egy életen át hűséges társat keresel!

Ápolás

Szőrtelen (vagy szinte szőrtelen) fajtaként a peterbaldot is meg kell olykor mosdatni, egyed- és szőrfüggő, hogy erre milyen gyakran van szükség. Érdemes hidratáló, érzékeny bőrre való cicasampont választani ehhez, hogy ne irritálja a macska bőrét. A fürdetésre azért van szükség, mert egy átlagos cicától eltérően neki nincsen sűrű bundája, ami segít a bőr olajainak egyenletes eloszlatásában. Így ezek jellemzően a fülek és a karmok területén, de kisebb mértékben a test további részein is felhalmozódnak. A piszkos füleket nedves, puha kendővel kell áttörölni, a redőknél finoman fültisztító pálcika is alkalmazható a könnyebb hozzáférés érdekében. A karmoknál is felhalmozódhatnak a bőr olajai, így az ujjakat is érdemes időnként áttörölni nedves kendővel. A karmokat vágni kell, ha túl hosszúak és nem kopnak megfelelő tempóban a kaparófán.

Nyáron ügyelni kell arra, hogy ne égjen le a cica, ugyanis nagyon szeret napozni. Mivel szőrtelen, több meleget és ezzel együtt valamivel több táplálékot is igényel, mint az átlagos cicák. Télen fontos, hogy meleg legyen a szobában, de a kis pulóverek is melegen tartják a fázós macskákat. Mivel bőre olajos, fekhelyét, pokrócát és minden hasonló személyes tárgyát érdemes gyakran mosni.

Gyakori egészségügyi problémák

A peterbald esetében a már többször is említett napégést emelik ki gyakran az egészségével kapcsolatban. Ez nemcsak azért ártalmas, mert kellemetlen érzés, hanem azért is, mert a cicák is ugyanúgy bőrrákot kaphatnak, mint az emberek. A peterbaldnak nincsen tipikusan a fajtára jellemző egészségügyi problémája. Rendszeres állatorvosi vizitekkel és az ajánlott oltások beadatásával ez a cica igen egészséges lesz.

félig szőrtelen macska kopasz makcsa peterbald pétervári szfinx szőrtelen macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink