hirdetés

Doni szfinx fajtaleírás: az oroszok egyik különleges, szőrtelen macskája

László Enikő

2022. november 10 - Képek: Getty Images Hungary

Bár meglepő lehet, a donszkoj, vagyis a doni szfinx nem mutat rokonságot a közismerten csupasz cicával, a szfinxszel.

hirdetés

A doni szfinx, vagy orosz szőrtelen macska, esetleg donszkoj néven is emlegetett cica egy közepes méretű, izmos macska, amely a szfinx fajtához hasonlóan kevés szőrzettel megáldott, vagy kopasz egy genetikai mutáció miatt. Ezek a barátságos, aktív macskák arról ismertek, hogy nagyon hűségesek – sőt, hűségüket gyakran a kutyákéhoz hasonlítják –, emellett intelligensek és ragaszkodók is. Ez a kíváncsi és játékos macska szeret gazdája ölébe bújni, de kifejezetten huncut is lehet. Mivel általában meglehetősen nyitott és kiegyensúlyozott, jól illeszkedik olyan háztartásokba, ahol gyerekek, más macskák vagy akár kutyák is vannak. Azonban több ápolásra van szükségük, mint gondolnád, és nem szeretik, ha hosszú ideig egyedül maradnak.

Eredete

A fajta első képviselőjét először az 1987-ben fedezte fel Elena Kovaleva, az Állami Pedagógiai Intézet professzora az oroszországi Rosztov-na-Donuban. Kovaleva megmentett egy cicát egy csoport fiútól, akik rosszul bántak vele. Hazavitte a nőstény macskát, és Varvarának nevezte el. Néhány hónap múlva Varvarának elkezdett hullani a szőre. Kovaleva úgy gondolta, hogy a kopaszodást egészségügyi probléma okozta, és számos kezelést kísérelt meg cicája bőrén, de sikertelenül.

Varvara később párosodott egy helyi kandúrral, és az alomban szőrtelen és szőrös utódok is voltak. A bundás cicák szőre azonban végül elkezdett kihullani, így az emberek azt hitték, hogy szőrvesztést valamilyen betegség okozta. Kevés érdeklődés mutatkozott a macskák iránt, és az emberek arra biztatták Kovalevát, hogy szabaduljon meg tőlük, mivel egészségtelennek tűntek.

Amikor egy Irina Nemikina nevű hivatásos tenyésztő befogadta az egyik cicát, és elkezdett vele egy tenyésztési programot, a kopaszság az utódoknál is megjelent, így megerősítve, hogy öröklött genetikai mutáció, nem pedig betegség, ami a szőr elvesztéséhez vezet. Nemikina tenyésztési erőfeszítései egy új macskafajtát hoztak létre, amelyet doni szfinxnek nevezett el – doninak a közeli Don folyóról és szfinxről, mivel a cicák hasonlóságot mutatnak a másik szőrtelen macskafajtával.

A World Cat Federation 1987-ben ismerte el a fajtát, a Nemzetközi Macskaszövetség, vagyis a TICA pedig csak jóval később, 2005-ben.

A donszkoj macska egy másik szőrtelen fajta létrehozásában is segített; a peterbald vagy más néven pétervári szfinx macskát eredetileg doni szfinx és keleti rövidszőrű macskák keresztezésével hozták létre. 2000 óta már nem engedélyezett a donszkoj és a peterbald keresztezése a doni szfinx domináns szőrtelen mutációja miatt.

Fajtastandard

A doni szfinx egy közepes testű, izmos, erős testfelépítésű macska. Testsúlya körülbelül 4-5 kg. Feje ék alakú, homloka lapos, arccsontja határozott, bajuszpárnái kiugróak. Orra közepesen hosszú, egyenes. Fülei nagyok, a fejtetőn helyezkednek el, a végek lekerekítettek. Szemei mandula alakúak, közepesen nagyok, enyhén dőltek. Tekintete élénk. Nyaka közepesen hosszú, erős, izmos. Hátsó lábai hosszabbak a mellsőknél. Mancsai oválisak, lábujjai hosszúak. Farka vékony, a vége felé elvékonyodó. Bőre ráncos és rugalmas, laza. A kölykök gyakran szőrösen jönnek a világra, de a cicák két éves korukra szőrtelenné válnak. Ritkás szőrzet előfordulhat a pofán, a füleken, a lábakon és a farkon. Minden szín és mintázat előfordulhat a fajtánál. Várható élettartama 12-15 év.

Jelleme

Az első dolog, amit észreveszel egy donszkoj macska esetében, az a megjelenése. A következő dolog valószínűleg a nyitott, barátságos és kíváncsi személyiség lesz. Ezek a macskák szinte kutyaszerűek a gazdáikkal eltöltött idő iránti lelkesedésükben, valamint abban a képességükben, hogy kiképezhetők a behívásra, pórázon sétálásra, vagy akár egyszerű trükkök végrehajtására. Nagyon ragaszkodóak is, és szeretnek összebújni, imádják a simogatást és a törődést.

Ezek nagyon aktív macskák, és szeretnek játszani, futni és ugrálni. A doni szfinx általában gondoskodik a saját testedzési szükségleteiről, mindaddig, amíg rengeteg játékot, macskafát vagy hasonló mászási lehetőséget, valamint dobozokat vagy macskajáték-alagutakat biztosítanak számára az ugráláshoz és a felfedezéshez. Ennek ellenére mindig szórakoztató, és jó alkalom a kötődésre, ha minden nap szán gazdája egy kis időt arra, hogy közvetlenül kommunikáljon macskájával egy lendületes játék során.

Ideális környezet

Annak ellenére, hogy általában nincs szőrzete, nem hipoallergén fajta, ezért az allergiások nem feltétlen lélegezhetnek fel jelenlétükben. Jó természetű macskák, amelyek jól kijönnek fiatal és idős emberekkel, más macskákkal és a legtöbb kutyával egyaránt. Sok időre és szeretetre van szükségük azonban, ezért nem a legjobb választás egy olyan otthonba, ahol keveset vannak otthon a gazdák.

Ápolás

Ennek a cicának valamivel több kalóriára van szüksége, mint egy átlagos, szőrös társának, mert magasabb a testhőmérséklete. Ezen tulajdonsága rendkívül ellenállóvá is teszi a betegségekkel szemben. Persze ennek ellenére ügyelni kell, hogy ne fázzon, ne legyen huzatban. Bár sokszor nem létező szőrük nem igényel ápolást, bőrüket időnként át kell törölni egy puha, nedves törölközővel, ugyanis a megtermelt, de fel nem használt faggyú kellemetlen szagúvá válhat testen. Bőre hasonlóan az emberhez, izzad, és könnyen irritált is lehet. Havi egy-két alkalommal érdemes megfürdetni. A kopasz cicák szakszerű ápolásáról korábban ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Gyakori egészségügyi problémák

A doni szfinx többnyire egészséges macska. Szőrtelen teste miatt azonban a leégés, a meleg és hideg időjárásra való érzékenység és egyéb bőrproblémák okozhatnak nála gondot. Ezeket a macskákat bizonyos fogászati ​​problémákkal is összefüggésbe hozták, mint például a fogszuvasodás és az ínybetegség, ezért a fogmosás nagyon fontos számukra.

Manapság nem minden macskaszövetség ismeri el a donszkojt, főleg az adott fajta genetikai egészségével kapcsolatos aggodalmak miatt. A domináns genetikai mutáció, amely mind a doni szfinxnél, mind a peterbaldnál szőrtelenséget okoz, potenciálisan a macska ektodermális diszpláziáját is okozhatja, amely egy összetett egészségi állapot, és magában foglalhatja az izzadásképtelenséget, a fogak és a fogíny kóros fejlődését, valamint a nőstény macskák szoptatásának képtelenségét.

doni szfinx donszkoj kopasz makcsa szőrtelen macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink