hirdetés

Keleti rövidszőrű macska fajtaleírás: a cicavilág fenegyereke, aki igazi minden lében kanál kedvenc

László Enikő

2022. szeptember 15 - Képek: Getty Images Hungary

A keletiek rendkívül ragaszkodnak gazdáikhoz és nagyon nehéz lehet alkalmazkodniuk családjuk elvesztéséhez. Szeretetteljes, ám vadóc kedvencek, akik szinte bármivel képesek játszani, a lényeg csak a szórakozás!

hirdetés

A keleti rövidszőrű macska rendkívül kötődik gazdájához, és nem szereti a magányt. Sziámi vér csorog ereiben, így ehhez hűen igen közlékeny és eleven cica, akit a macskavilág fenegyerekének is emlegetnek ezen tulajdonságai miatt.

Eredete

A keleti rövidszőrű leginkább az eredeti sziámi színes remake-jeként írható le. A fajtát a sziámi bevonásával tenyésztették ki, majd keresztezték őket más fajtákkal. Az eredeti szándék a sziámi-génállomány bővítése volt Nagy-Britanniában, mivel a második világháború alatt sok tenyésztési program tönkrement. Az orosz kékekkel, brit rövidszőrűkkel, abesszinekkel és rövid szőrű házi macskákkal keresztezett kölykök a tipikus sziámi mintázat nélkül születtek. Őket aztán visszakeresztezték sziámikkal. Alig néhány generáció alatt a tenyésztők olyan macskákat állítottak elő, amelyek pontosan úgy néztek ki, mint a sziámi, kivéve a sokféle színt és mintázatot. A sziámi pointokkal rendelkező macskákat a sziámi tenyésztési programokban használták, de a más mintázatú cicák egy új fajta, a keleti fajta alapját képezték.

Amikor az 1970-es években elkezdték a macskákat az Egyesült Államokba importálni, az amerikai rövidszőrű keresztezések még több színt és mintát eredményeztek. Később kifejlesztettek egy hosszú szőrű fajtát is. Ma a keletiek több mint 300 színben és mintában léteznek. Eleinte minden színváltozat külön fajtának volt titulálva, például a csokoládészínűeket gesztenyebarna keletinek hívták. A félhosszú szőrű változat még ma is mandarinként vagy jávaiként nevezendő, azonban a különböző színű egyedeket már nem sorolják más-más fajtába, mivel igen nagy lett a zűrzavar a neveket illetően.

Fajtastandard

A keleti rövidszőrű macska közepes termetű, testtömege általában 4-6 kg között mozog. Teste karcsú, rugalmas és hosszú. Mozgása kecses, méltóságteljes. Lábai vékonyak, izmosak, a mellsők rövidebbek, mint a hátsók. Mancsai oválisak és kicsik. Farka hosszú, vékony és a vége felé elkeskenyedő. Feje ék alakú, az arcorri rész felé elkeskenyedik. Orra hosszú, egyenes, álla erőteljes. Fülei nagyok, egymástól távol helyezkednek el. Végeik hegyesek. Szemei közepes méretűek, mandulavágásúak, kissé dőltek. Tekintete élettel teli, kifejező. Nyaka karcsú és izmos. Szőrzete rövid, testhez simuló és puha tapintású. Színe lehet fehér, fekete, gesztenyebarna, kék, lila, ezüst, rozsdabarna, vörös, krém, fahéj, kámea és cirmos mintázatok is. Várható élettartama körülbelül 12-15 év.

Jelleme

A sziámik és a keletiek színükben különbözhetnek, de legbelül igen hasonlók. A keleti beszédes és véleménynyilvánító. Pontosan elmondja, mit gondol, hangos, reszelős hangon, és elvárja, hogy figyeljen rá gazdája, és az ő tanácsa szerint cselekedjen. Rendkívül szereti családját, és készségesen segíti embereit: követi őket és felügyeli minden mozdulatukat. Semmi sem kerülheti el figyelmét. Személyiségük legalább annyira színes, mint bundájuk. Sokfélék, de a játékosság, a ragaszkodás és az élénkség általában az összes egyednél megmutatkozik.

A keleti rendkívül intelligens, mozgékony, sportos, és szeret játszani. Kösd le éles eszét kirakós játékokkal, testét pedig például macskapálcával, vagy más olyan játékkal, amelyet üldözni tud. Emellett még szüksége lesz egy macskalétrára is, amit megmászhat. Képes kinyitni az ajtókat és a fiókokat, nagyon kíváncsi, ügyes és eszes macska, ami veszélyes kombináció is lehet. Ezért az értékes dolgokat érdemes elzárni előle, hiszen az engedelmesség nem mindig jellemző rá. Bármivel képes eljátszani, és bár nem veti meg a drága és csilivili játékokat sem, ő egy papírgurigával is órákig jól érzi magát. Szívesen apportírozik is, ezért érdemes ezt is kipróbálnod vele.

Ideális környezet

Ő egy olyan cica, akihez egész nap beszélhetsz, ő pedig gyakran válaszolni is fog. Tényleg a legjobb barátod lesz. Csak győződj meg róla, hogy van időd ezzel az igényes és társaságkedvelő macskával minőségi időt együtt tölteni. A keleti nem szereti, ha hosszú ideig egyedül marad, és ha napközben dolgozol, jó, ha van egy társa, akivel barátkozhat. Ez egy hűséges és szerető macskafajta, aki duzzogni fog, ha csak ritkán vagy egyáltalán nem figyelnek rá. A megfelelő otthonban azonban hosszú évekig virágzik.

Ápolás

A keleti rövidszőrű macska sima bundája könnyen karbantartható heti egyszeri alapos fésüléssel. Vágd le a túl hosszúra nőtt karmokat szükség szerint, általában kéthetente. Hajlamos lehet a fogágybetegségre, ezért fontos, hogy otthon rendszeresen mosd meg fogait állatorvos által jóváhagyott fogkrémmel, és szükség szerint ütemezd be az állatorvosi tisztítást is. Ha fülei piszkosnak tűnnek, gyengéden ki kell őket tisztítani. Egy-egy vattakoronggal vagy puha, nedves ruhával töröld át őket, amelyet almaecet és meleg víz 50-50 arányú keverékével benedvesítettél. Kerüld a fültisztító pálcika használatát, mert az károsíthatja a fül belsejét. Ügyelj alma tisztaságára, ugyanis, mint minden macska, a keleti rövidszőrű is kényes annak tisztaságára.

Gyakori egészségügyi problémák

A keletiek általában egészségesek, de néhány, sziámikat is érintő probléma náluk is felbukkanhat. Előfordulhat kancsalság, húgykövesség, májelégtelenség, és kitágulásos szívizom-elfajulás, amely állapot csökkenti a szív összehúzódási képességét.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: Macskakalauz, Laura Aceti – Viola Autieri: Legjobb barátunk, a macska, Jean-Luc Renck: A macska)

fajtaleírás keleti rövidszőrű rövid szőrű macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink