hirdetés

A macskák is leéghetnek a napon: gyorsan komoly baj történhet, ha nem figyelsz kedvencedre!

Ferenczi Deborah

2022. július 12 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák nagyon könnyedén leéghetnek, így feltétlen fontos odafigyelni arra, hogy mindig védve legyenek az erős UV-sugárzástól. Amennyiben mégis megtörtént a baj, és leégett cicád bőre, akkor nagyon fontos a mihamarabbi kezelés, ugyanis a leégés nagyon komoly fájdalmat okozhat.

hirdetés

A leégés nagyon komoly fájdalommal járhat a cicusok számára, különösképpen veszélyeztettettek a nagyon világos szőrzetű macskák, illetve azok, melyeken nincsen szőr. Ilyen esetekben fontos a fokozott védelem.

Hol éghetnek le a cicák?

A macska legveszélyeztetettebb testrészei, azok, amelyeket nem borít teljességében szőr. Ezek a kényes területek az alábbiak:

  • a fül
  • az orr
  • és a fehér szőrrel borított területek.

Ezentúl a vékonyabb szőrű macskákra extrém veszélyt jelent a közvetlen napfény. Fontos tudni, hogy a hosszas napon való tartózkodás szinte minden esetben leégéshez vezet. Különösképpen az olyan kritikus órákban, mint a délelőtt 11 és a délután 3 óra közötti idősáv. Ilyenkor egyáltalán nem ajánlott a cicát a napra engedni.

A leégés tünetei

Amennyiben cicád leégett, akkor a következő tünetek léphetnek fel:

  • Bőrpír az adott területeken (fül, orr, szemhéj, has)
  • Fájdalom az égett területeken
  • Viszketés és hámlás
  • Megvastagodott bőr, ahol az égés keletkezett
  • Bőrszárazság
  • Szőrhullás

Napégés kezelése a macska esetében

A leégés kezelése a macska által elszenvedett égési sérülések súlyosságától függ. Ennek három fokozata van. Az egyik az enyhe leégés, mely csak bőr pirosságával és hámlásával jár. A második fokozat, melyre már jellemző a fájdalom és a bőrsérülések. Végezetül pedig a legmagasabb fokozat, mely általában hőgutával is jár. Az utóbbi két esetben mindenképpen szükséges az állatorvosi kezelés. Ezt általában speciális krémekkel, súlyosabb esetben antibiotikumos kezeléssel hozzák rendbe. Fontos, hogy leégés esetén azonnal hűtsd le az állatot, vidd hűvösebb helyre, illetve vizes borogatással enyhítsd a fájdalmát, de azt maximum 5 percig lehet tartani a leégett területen.

Hogyan előzd meg a leégést?

Elsősorban abban az időszakban, amikor a sugarak a legintenzívebbek, nem szabad a macskát kiengedni a szabadba. Érdemes ilyenkor még a redőnyt is lehúzni, és minél hűvösebb környezetet teremteni. Továbbá kaphatóak kifejezetten fényvédelemre specializálódott krémek, melyekkel ajánlott bekenni még a veszélyes időzónán túl is a cicát, ha napra megy. Fontos különös figyelmet szentelni ilyenkor az olyan területekre, melyek könnyedén leéghetnek, mint a fül, orr, és a szőrtelen részek. Annak tudatában, hogy a cicák viszonylag sokat nyalogatják magukat, érdemes a nap folyamán többször bekenni az állatot.

ápolás hőguta leég a macska macska melegben meleg miatt liheg nyári veszélyek
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!