hirdetés

Bemutatkozik a 6 kopasz macskafajta: nem csak a külsejük különleges

Hangai Lilla

2023. november 5 - Képek: Getty Images Hungary

Jó tanulság lesz azoknak a következő cikkünk, akik a borítójáról ítélik meg a könyvet, és a szőrtelen macskák megismerését az ábrázatuk miatt utasítják el. Azok számára pedig, akik rajonganak a szfinx megjelenéséért, de nem tudták, hogy más csupasz macskák is léteznek, most kinyílhat a világ.

hirdetés

A félreértések elkerülése végett, ha hipoallergén macskát keresel, akkor rossz helyen jársz. Sajnos a valóság az, hogy nem a macska szőrére vagyunk allergiásak, hanem a nyálában és bőrén lévő FEL D1 nevű fehérjére. A témáról bővebben itt olvashatsz. Most, hogy ezt tisztáztuk, jöjjenek a szőrtelen macskák!

A listán helyet kaptak olyan fajták is, mint a lykoi, akik nem teljesen kopaszak, de hiányos a szőrzetük.

1. Szfinx

A szfinx kopaszsága egy természetes mutáció eredménye, a fajta kitenyésztése során azonban a tenyésztők számos kihívással néztek szembe a korlátozott genetikai készlet miatt. Mára ezt a problémát kiküszöbölték azzal, hogy olykor-olykor szőrös egyedeket is bevonnak a tenyésztésbe.

A szfinx imádja a figyelmet, szeret a középpontban lenni. Energikus és atletikus, nagyon szeret játszani. Módfelett kedves, barátságos természete van, rajong a simogatásért, a cirógatásért. Az egyedüllétet meglehetősen nehezen viseli, gazdija a mindene. Kizárólag bent lehet tartani, csupasz teste miatt különleges ápolást igényel, amelyről itt olvashatsz bővebben. (Ez igaz az összes többi fajtára is a listán.) Általában kutyákkal és más cicákkal is remekül kijön.

2. Elf

Az elf a szfinx és az amerikai görbefülű keresztezéséből jött létre, a cicavilág manójaként is szokták emlegetni. Még csak 20 éve létezik a fajta, így a szövetségek még nem ismerik el hivatalosan, de valószínűleg ígéretes jövőnek néz elébe, máris igen népszerű. Ezt egyrészt különös megjelenések köszönheti, másrészt kivételes belső tulajdonságainak.

A fajta létrehozói egy olyan cicát szerettek volna alkotni, amely belső tulajdonságaiban a szfinxre hasonlít, a fülei azonban hátrapöndörödnek, akár a görbefülűnek. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez sikerült is nekik. Az elf játékos, kedves, vidám macska, aki imád a gazdija közelében lenni. Nagyon barátságos és intelligens, trükkökre is megtanítható. Családoknak is ideális lehet, más állatokkal is jól kijön.

3. Doni szfinx

Más néven a donszkoj meglepő módon nem áll rokonságban a szfinxszel. A fajta kitenyésztése nem volt zökkenőmentes, a cicák szőre ugyanis idővel hullani kezdett, így azt hitték, hogy betegség állhat a háttérben. Később azonban kiderült, hogy egy örökletes genetikai mutáció okozza a szőrvesztést (nem az, ami a szfinxét), így a tenyészprogram kezdetét vette. A kölykök gyakran szőrösen jönnek világra, majd körülbelül 2 éves korukra megkopaszodnak. Ritkás szőrzet maradhat a pofájukon, a füleken, a lábakon és az állat farkán is.

A doni szfinx egy rendkívül nyitott és kedves macska, kíváncsisága nem ismer határokat. Jellemét gyakran hasonlítják a kutyákéhoz: tréninggel behívható lehet, de trükkökre és pórázas sétára is megtanítható. Aktív, szórakoztató macskák, akik rajonganak az emberi közelségért, így csak olyan gazdiknak ajánljuk, akik az átlagnál több időt és energiát tudnak szánni kedvencükre. Családba is nagyon jól beilleszthetők, gyengédek a gyerekekkel és figyelmesek az idősekkel.

4. Peterbald

Az orosz peterbald lehet teljesen szőrtelen, de boríthatják a testét a barack tapintására emlékeztető apró pihék is. A fajta első példányai egy doni szfinx és egy keleti rövid szőrű pároztatásával jöttek létre. A kopaszság az esetükben domináns módon öröklődik, a szőrtelen egyedeknek gyakran a bajsza is ritkás. Azt azonban még nem tudják, hogy a kopaszságot előidéző gén az esetükben miért okozza egyes példányok szőrének eltűnését az életük során, ha szőrösen születtek.

A peterbald megtestesít mindent, amiről egy macskatartó álmodozhat. Kiegyensúlyozott, kedves, csendes, mégis érdeklődő társad lehet a személyében. Ahogy az előző macskák, ő is nagyon energikus és intelligens, így figyelni kell arra, hogy mentálisan és fizikálisan is stimuláljuk. Vokális cica, akinek a dorombolása is hangosabb az átlagnál. Nem egygazdás kedvenc, emiatt családok számára is remek választás lehet; többekkel képes mély, ragaszkodó kapcsolat kialakítására.

5. Ukrán levkoy

Az ukrán levkoy egy fiatal fajta, története 2004-ig nyúlik vissza. A donszkoj és a skót lógófülű kereszteződéséből jött létre, emiatt sokan szkeptikusan állnak hozzá. (A skót lógófülűt érintő problémákról itt olvashatsz bővebben.) Egyetlen nagyobb szervezet sem ismeri el hivatalosan. Lehet teljesen szőrtelen is, vagy rövid szőrökkel borított, barackszerű tapintással.

Jellemét tekintve álomszerűnek tűnik, mindkét ősétől hordoz magában tulajdonságokat. Intelligens, nyugodt és hűséges kedvenc, akinek a családja a mindene. Türelmes és játékos, mindig kapható egy kis mókázásra, de sosem követelőzik. Ha véget ér a játékidő, nagyra értékeli a testi kontaktust is, szereti a simogatást, gyakran szunyókál a gazdi ölében. A rajongói igazi stresszoldóként szokták jellemezni. Ahogy az már kiderült, egy elképesztően szociális állatról van szó, aki magába fordulhat, ha hosszú időre magára hagyják. Csak olyan családba vagy gazdinak ajánljuk, akik sok időt töltenek otthon és van energiájuk a macskával foglalkozni.

6. Lykoi

A vérfarkas cica, vagyis a lykoi egyesek szerint kissé rémisztő külseje egy természetes mutáció eredménye, amely véletlenszerűen jelent meg egy vadon élő populációban. A lykoi gén recesszíven öröklődik és nem hozható kapcsolatban egyetlen más kopasz génnel sem. A félig szőrtelen apró vérfarkas bundája selymes tapintású, a standard szerint oposszumra emlékeztető. Az aljszőrzete hiányos, a fedőszőrzet szintén, főként a maszk részen, a fülek hátsó részén, a lábakon és a lábfejen.

Ahogy az összes szőrtelen cicára, úgy a lykoira is jellemző a rendkívüli kedvesség és szeretetteljesség. Macska létére nem fél kimutatni a szeretetét, azonnal bújni kezd, ha egy kis babugatásra vágyik. Az intelligenciája is kimagasló, ami miatt fontos, hogy tanítsunk neki trükköket és sokat játsszunk vele. Minden pillanat ajándék, amit egy ilyen cica társaságában tölthetünk el, nagyon szórakoztató és könnyű vele az együttélés. Alkalmazkodóképes, így családokba is könnyen beilleszkedik, de arra figyelni kell, hogy egyedüllétet rosszul tolerálja.

Hozzád melyik illik leginkább a 6 közül? 

doni szfinx elf macska félig szőrtelen macska kopasz makcsa lykoi peterbald szfinx szőrtelen macska ukrán levkoy
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink