hirdetés

Lykoi fajtaleírás: a vérfarkasnak is becézett cica, aki egy furcsa mutációnak köszönheti érdekes kinézetét

László Enikő

2023. január 12 - Képek: Getty Images Hungary

Bár tagadhatatlanul furcsa külseje miatt sokan nem gondolnák, de valójában a lykoi egy rendkívül kedves, szeretetteljes társ, akivel élvezet az együttélés. Intelligens és játékos kedvenc, így ha egy igazán különleges kedvencre vágysz, nem kell tovább keresned!

hirdetés

Sokan farkas macskának vagy vérfarkas macskának becézik, kissé horrorfilmbe illő megjelenése miatt. De a furcsa külső érzékeny és kedves belsőt takar, arról nem is beszélve, hogy ha egy igazán különleges társra vágyik az ember, a lykoitól megkapja. Egyedülálló, részben szőrtelen bundájával, amely farkasszerű megjelenést kölcsönöz neki, a lykoi egyetlen másik macskafajtával sem keverhető össze. Neve egyébként a görög lycos szóból származik, ami farkast jelent.

Eredete

Meglepő módon a lykoi nem egy ember által kreált macskafajta, hanem egy természetes mutációnak köszönhetően alakult ki, amely véletlenszerűen fordul elő a vadon élő populációban. A fajta egyik képviselőjét először 2010-ben fedezték fel egy elvadult kolóniában az Egyesült Államokban. Genetikai vizsgálatok és tesztpárosítások bizonyították, hogy a lykoi gén recesszív, és nincs kapcsolatban semmilyen más ismert szőrtelen mutációval. A fajtát 2011-ben alapította Patti Thomas és Johnny Gobble, amikor az első szándékosan tenyésztett lykoi megszületett két hasonló kinézetű, lykoi típusú macskától, amelyet a vadon élő populációban fedeztek fel. Felfedezése óta más országokban más hasonló mutációkról is beszámoltak, amelyek közül néhányat hozzáadtak a génállományhoz, hogy változatossá tegyék a vérvonalakat.

A Nemzetközi Macskaszövetség (TICA) nyilvántartásában a lykoi 2012-ben a testület elé került, és egyhangú beleegyezéssel regisztrációs státuszba vették. A fajta mára már bajnoki státuszt kapott. Jelenleg a tenyésztési program bővítésén dolgoznak. A Cat Fanciers’ Association (CFA) várhatóan 2023-ban fog bajnoki státuszt adni a lykoinak.

Fajtastandard

A lykoi egy igazán egyedi megjelenésű, félig szőrtelen, farkasra emlékeztető macskafajta. Puha tapintású bundája a standard szerint oposszumra emlékeztető. A szőrzet mennyisége függ az évszaktól. Az aljszőrzet hiányos a test egész részén, a fedőszőr nagyon ritka és hiányos, kifejezetten a fül hátsó részén, a maszknál (szem, orr, pofa, áll), a lábakon és a lábfejeken. A legelterjedtebb és legfeltűnőbb szín a fekete só-bors, amely fekete szőrszálak és egyes fehér szőrszálak keveredése, ami nagyon élénk megjelenést kölcsönöz az állatnak.

A fej módosított ék alakú, lekerekített kontúrokkal az orrtól az orcákig a fülekig. Homloka enyhén lekerekített, kicsit hosszabb, mint szélesebb. A fang közepes hosszúságú; húsos, finoman lekerekített szőrtelen bajuszpárnákkal. A fang jól fejlett állal végződik, függőlegesen az orrhoz igazítva; telt, de nem kiálló. Az orr szőrtelen és bőrszerű tapintású, enyhén lekerekített a végén, és maszkos megjelenés kelt a szem körüli szőrtelen területekkel. A fülek magasan tűzöttek, lekerekített végűek, függőlegesek és felállók. Szemei nagyok, dió alakúak, ferdén felfelé állnak. Testfelépítése enyhén karcsú, elegáns. A nyak közepes hosszúságú; se nem vékony, se nem túl izmos. A lábak és a lábfejek gyéren szőrösek, közepesen hosszúak és izmosak. A lábujjak hosszúak. A farok rövidebb, mint a test, és elkeskenyedik a vége felé. Várható élettartama 12-15 év.

Jelleme

A lykoi egy rendkívül kedves, intelligens és energikus macska. Igazán könnyű a vele való együttélés. Akár apportírozást is szívesen játszik, neki a lényeg csak a szórakozás, és persze az, hogy szeretteivel lehessen. Nem fél kimutatni szeretetét, ha egy kis babusgatásra vágyik, azt rögtön jelzi gazdájának. Mivel nagyon okos, érdemes lehet neki trükköket megtanítani, így tornáztathatja éles eszét. Gazdája garantáltan nem unatkozhat egy ilyen játékos és kedves cica mellett!

Ideális környezet

Alkalmazkodóképes és igazán kellemes a vele való együttélés. Nagyon szociális és barátságos, legyen szó gazdájáról, vendégekről, más állatokról vagy gyerekekről. Mivel igen eleven és játékos, kiváló játszótárs, de ha nem akad párja, egyedül is elszórakoztatja magát. De nem szabad túl sokáig egyedül hagyni, mert igényli a társaságot és anélkül magányos lesz. Idegenekkel is jól kijön, szívesen üdvözli őket, ha látogatóba jönnek. Csak benti tartásra alkalmas, mivel bundája miatt érzékeny az időjárás változásaira. Nyáron könnyen leéghet, télen pedig fázik gyéren szőrözött teste.

Ápolás

Egyedi bundája különleges gondozást igényel. A lykoi ugyanis időnként teljes bundáját levedli, és újat növeszt helyette, így elkél az alapos fésülés esetében. Ha kefét használsz, ügyelj arra, hogy a sörték rendkívül puhák legyenek, nehogy megkarcolják az érzékeny bőrt. A teljesen szőrtelen fajtákhoz hasonlóan a lykoinak is gyakoribb fürdésre van szüksége, mint egy átlagos macskának. A hidratáló samponnal való fürdés eltávolítja a felesleges olajat a bőrről, és megakadályozza a pórusok eltömődését, ami mitesszerekhez vezethet. Az, hogy lykoinak milyen gyakran van szüksége fürdésre, macskánként eltérő.

Mivel a lykoi igen ritkás szőrzettel rendelkezik, a bőr olajai olykor felgyülemlenek a karmoknál és a füleknél. Ezért nagyon fontos ezek rendszeres ellenőrzése és tisztítása. Ha piszkosnak látod a füleket, gyengéden töröld át őket egy puha, benedvesített ronggyal. Karmait időnként vágni kell, ha azok túl hosszúra nőnének. Ha a karmoknál is felgyülemlik a fülnél is említett felesleges olaj, azt nedves törlőkendővel egyszerű eltávolítani.

Gyakori egészségügyi problémák

A lykoi kifejezetten új fajta, ezért nem ismertek tipikusan rá jellemző egészségügyi problémák. Egyesek a bőrproblémákat emlegetik esetükben, de egy megfelelően és rendszeresen ápolt egyednél nem fordulnak elő ilyen gondok. A lykoi jellemző betegségei azok, amelyek minden más macskánál kialakulhatnak, de nem fajtaspecifikusak.

fajtaleírás félig szőrtelen macska lykoi
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink