hirdetés

Ukrán levkoy fajtaleírás: a szinte teljesen szőrtelen, lógó fülű pszichológus

László Enikő

2023. január 26 - Képek: Getty Images Hungary

A fajta a skót lógófülű és a donszkoj kereszteződéséből jött létre a 2000-es évek elején. Számos szervezet nem fogadja el hivatalosan, de már egyre több a rajongója. Nemcsak lógó fülei és kopasz teste miatt ragadja meg a figyelmet, hanem különleges, nyugalmat sugárzó jelleme is megdobogtatja a cicabarátok szívét.

hirdetés

Az ukrán levkoy egy szinte szőrtelen cica, aki Oroszországból származik. Ez a fajta kiváló házi kedvenc, különösen azért, mert szeret gazdája kedvére tenni és játszani a gyerekekkel. Kisebb lakókörnyezetben is jól érzi magát, így jó választás a lakásban élők számára. Azonban nem szabad elfelejtenie annak, aki ilyen cicát választ, hogy a szőrtelen egyedek gondozása olykor több idővel jár, mint a hosszabb szőrű cicusoké!

Eredete

Az ukrán levkoy rövid története a kétezres évek elejéig, pontosabban 2004-ig nyúlik vissza, amikor egy orosz tenyésztő, Elena Vsevolodovna Birjukova megpróbált pároztatni egy doni szfinx macskát egy skót lógófülűvel. Az első levkoyt Levkoy Primerónak hívták. Szőrtelen volt, hatalmas mandula alakú szemekkel és lógó fülekkel. A következő évben az ukrán macskaszövetség, a ICFA RUI elismerte, később pedig az orosz ICFA WCA is. A tenyésztést éveken át végezte Elena, az eredmény pedig az ukrán levkoy lett, aki rendelkezik a donszkoj szőrtelenségével és a skót lógófülű különleges füleivel. A fajta a nevét a levkoy nevű növényről kapta, melynek levelei füleihez hasonlóan hajlanak.

Fajtastandard

Az ukrán levkoy egy közepes testű, szőrtelen vagy szinte szőrtelen macskafajta. Testtömege körülbelül 4-6 kg. Szinte minden színben és mintázatban előfordul. Nagy fülei jellemzően lelógóak, azonban olykor egyenesek is lehetnek. A doni szfinxhez viszonyítva teste rövidebb, de még így is hosszú és karcsú. Tekintete átütő, szemei igen nagyok és színük változatos. Feje szögletes, a fülek között ráncos bőrrel, bajsza pedig olykor göndör. Végtagjai hosszúak és izmosak, mancsai oválisak, lábujjai hosszúak. Várható élettartama 15 év.

Jelleme

A levkoy egy nagyon intelligens és hűséges házi kedvenc. Rendkívül szorosan kötődik családjához, ezért igényli a vele való törődést, foglalkozást. Kifejezetten szelíd, sosem agresszív fajta, akinek türelme szinte végtelen. Nem követelőző, nem jellemző rá, hogy hangos nyávogással és rosszalkodással bosszulná meg, ha öt percet késik a vacsora. Nem jellemző rá az sem, hogy rombolna vagy borsot törne tulajdonosa orra alá. Ellenben rendkívül játékos, így érdemes neki több játékot beszerezni, például olyat, ami megdolgoztatja éles eszét, és természetesen a gazdival közös mókát is nagyon élvezi. Amikor pedig véget ért a szórakozás, akkor hosszasan pihen, jellemzően gazdája ölében vagy a kanapén összekucorodva.

Mivel jellemzően nagyon szoros a kapcsolata tulajdonosával, szinte rögtön megérzi, ha az szomorú vagy feszült. Ilyenkor gyakran kedveskedik gazdájának, hogy kizökkentse a rosszkedvből. A fajta kedvelői sokszor a legkülönlegesebb macskaként emlegetik és nem csupán külseje miatt! Úgy tartják, egy ilyen egyedülálló természetű cica azonnal elsimítja gazdája problémáit és szorongását, mivel egy különleges energia járja körbe, és már csak puszta jelenlétével is megnyugtatja az embert.

Ideális környezet

Mivel nagyon szociális háziállat, a levkoy depressziós és letargikus lehet, ha hosszú órákon át magára hagyják. Igényli gazdája szeretgetését és figyelmét, ezért olyan háztartásokba nem ajánlott, ahol sokat kellene egyedül lennie. Mivel türelmes, ezért gyermekes családok számára is jó választás. Nem forrófejű és nehezen lehet kihozni a sodrából. Így, ha a kisebbeknek megtanítják, hogyan kell tisztelettel és finoman bánni egy macskával, akkor nagyszerű barátok lesznek. Más cicákkal is remekül kijön, ez segít esetében csökkenteni a magány érzését, ha gazdái néhány órára elmennének otthonról. Mivel nincs nagy helyigénye és nem is kifejezetten túlbuzgó cica, ezért lakásban élők számára is jó választás.

Ápolás

A levkoy ápolásával kapcsolatban azokat a pontokat kell kiemelni, amit más szőrtelen cicáknál. Vagyis, ezek a macskák hamar elkezdenek fázni, így fontos, hogy a szoba hőmérséklete mindig megfelelő legyen. Érdemes télen kis pulóvereket adni rájuk vagy melegített ágyat biztosítani számukra. Nyáron pedig a leégést kell elkerülni kifejezetten macskák számára készített napégés elleni krémmel. Mivel a levkoy szőrtelen vagy alig szőrös, ezért gyakori fürdetésre van szüksége, ugyanis nincsen szőrzete, ami eloszlatná a bőre által termelt olajokat. Ezek pedig felhalmozódhatnak a füleknél, valamint a lábujjaknál. A két területet ezért gyakran át kell finoman törölgetni. Karmait vágni kell, ha azok nem kopnának megfelelő tempóban, és ezért túl hosszúra nőnének.

Gyakori egészségügyi problémák

Mivel igen fiatal fajtáról van szó, egyelőre nem állnak rendelkezésre egészségével kapcsolatban hosszabb távú vizsgálati eredmények. Ha erre vagyunk kíváncsiak, érdemes a két felmenőjét elemezni. A doni szfinx esetében a domináns genetikai mutáció, ami a szőrtelenségért felel, a cica ektodermális diszpláziáját is okozhatja, ami izzadásképtelenséget, a fogak és a fogíny kóros fejlődését, valamint a nőstény macskák szoptatásának képtelenségét okozhatja.

A skót lógófülű esetében igen megosztó a fül milyensége. Ugyanis a fajtánál kialakulhat egy csontrendszeri rendellenesség, amelyet osteochondrodysplasiának neveznek. Ez felelős a lógó fülekért, de a vázrendszer egyéb területein is megjelenhet. A probléma akkor válik súlyossá, ha a jelenség olyan mértékben van jelen a végtagokban, hogy az állat alig tud járni miatta. A fülek tisztaságára is rendkívül fontos odafigyelni, hiszen a lógó fülű fajtáknál nagyobb eséllyel alakul ki fülgyulladás vagy egyéb probléma. Különösen akkor, ha szőrtelenek is, hiszen így több szennyeződés juthat a hallójáratokba.

kopasz makcsa szőrtelen macska ukrán levkoy
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!