hirdetés

Amerikai görbefülű macska fajtaleírás: a különleges cica, akinek hátrafelé kunkorodnak fülei

László Enikő

2022. október 6 - Képek: Getty Images Hungary

Ez a különleges fajta a laikusok számára is könnyen felismerhető: kicsi fülei bájosan hátrapöndörödnek, innen is kapta a nevét az amerikai görbefülű macska.

hirdetés

Persze minden cica egyedi a maga módján, de ez a fajta olyan különlegességgel büszkélkedhet, amivel mások nem: füle ugyanis hátrafelé kunkorodik. A furcsa és egyben bájos ismertetőjegyért egy genetikai mutáció felel, és bár sokak érdeklődését felkeltette ezáltal a fajta, mégis igen ritkán találkozhatunk csak vele.

Eredete

Az amerikai görbefülű vagy kunkori fülű az egyik legfiatalabb macskafajta. Egy természetes genetikai mutáció szülte, amely először (legalábbis ismereteink szerint) Shulamithban jelent meg, egy kóbor fekete cicában, akinek hosszú, selymes bundája volt és furcsa módon hátrafelé görbülő fülei. 1981-ben az utcacica megtalálta az utat Joe és Grace Ruga barátságos ajtajához a kaliforniai Lakewoodban. A házaspár Shulamith-nak nevezte el.

Soha senki nem gyanította, hogy ebből az egyszerű találkozásból és néhány cica 6 hónappal későbbi születéséből világszerte vita indul a szokatlanul pöndörödött fülek mögötti genetikáról. Amikor 1983-ban megkezdődött a szelektív tenyésztés, a tenyésztők az amerikai görbefülűvel való foglalkozást fontosnak tartották egy kiállítási fajta kifejlesztése érdekében. A 81 alom (383 cica) adatainak elemzése során a híres macskagenetikus, Roy Robinson megerősítette, hogy a fülgöndörítő gén autoszomális domináns, ami azt jelenti, hogy minden macska, amely csak egy ilyen génnel is rendelkezik, mutatja ezt a tulajdonságot. Az 1989. decemberi Journal of Heredity című folyóiratban Robinson arról számolt be, hogy az általa elemzett keresztezések egyikében sem talált hibát. Ez az információ egy új és egészséges fajtához vezetett… és egy kiemelkedő temperamentumú cica létrejöttéhez.

A fajtát 1986-ban kezdte bejegyezni a Cat Fanciers Association. A Nemzetközi Macskaszövetség 1987-ben elismerte, és 1993-ban teljes elismerést kapott a CFA-tól is. Szinte hallatlan gyorsasággal mindössze hat évig tartott az út a kóbortól a törzskönyvezetté válásig. A fajta azzal is kitűnik, hogy az első egyedülálló fajta, amely a CFA által elismert két szőrhosszúsággal rendelkezik.

Az összes amerikai görbefülű Shulamith leszármazottja. A macskák tenyészthetők más fajtatársaikkal, vagy olyan egyenes fülű házimacskákkal, amelyek egyébként megfelelnek a görbefülű fajtaszabványnak. Ez elősegíti a nagy génállomány és a genetikai sokféleség biztosítását. A kunkori fülű almokból származó egyenes fülű cicák felhasználhatók tenyésztési programokban vagy házi kedvencként is elhelyezhetők. Hazánkban körülbelül 10-20 egyed él, az első Magyarországra érkezett amerikai kunkori fülű macskát pedig Mr. Binxnek hívták.

Fajtastandard

Az amerikai görbefülű macska közepes termetű, körülbelül 2,5-5 kg. Testfelépítése arányos, karcsú, elegáns. Végtagjai közepesen hosszúak, mancsai oválisak. Farka a tövénél vastagabb, a vége felé vékonyodó. Feje ék alakú, inkább hosszúkás, mint széles. Pofája kerek, orra egyenes. A fülek mindig lekerekítettek, közepesen nagyok, széles alapúak. A kiscicák egyenes fülekkel születnek, melyek 3-5 napos korukban kezdenek el hátrafelé pöndörödni. Szemei nagyok, dió alakúak, enyhén dőltek. Selymes, lágy bundája lehet hosszú vagy rövid is. Aljszőrzete minimális vagy egyáltalán nincs is. Színe igen változatos, szinte minden macskaszín és mintázat előfordulhat. Várható élettartama 10-16 év.

Jelleme

A barátságos és gyengéd amerikai görbefülű macska emberszerető személyiségéről ismert. Még a gyerekeket is szereti, ami a macskáknál nem mindig van így, és köztudottan keresi a társaságukat. Közepesen aktív, kíváncsi és okos cica. Szereti követni gazdáját, hogy lássa, mit csinál, de nem beszédes vagy főnökösködő, mint egyes fajták. Ha igényli, halkan kéri a figyelmet, ételt vagy bármi mást, amit óhajt. Amikor gazdája hazatér a munkából, örömmel üdvözli, és a család vendégeit is szinte mindig szívesen látja.

Az amerikai görbefülűt gyakran a macskavilág „Pán Péterének” nevezik. Nem szokatlan látni, hogy az idősebb egyedek ugyanolyan örömmel tevékenykednek a házban, mint a fiatalabbak. A hímek és a nőstények egyformán aktívak.

A fajta szeret játszani, és akár apportírozni is szívesen megtanul. Képes kinyitni a kilincseket is, ezért gazdája legyen óvatos, mindent tegyen el zárható szekrénybe, amit nem szeretne, hogy cicája megkaparintson. Amikor pedig ez a kedves macska készen áll a pihenésre, boldogan összekuporodik szeretett kétlábúja ölében.

Esetleg ágyában…

Ideális környezet

Éber és alkalmazkodóképes, jól illeszkedik minden otthonba, különösen gyermekes családokéba, ugyanis kifejezetten szereti a kicsik társaságát. Ideális játszótárs, persze csak akkor, ha a gyerekek finoman és tisztelettel bánnak vele. Mivel nagyon emberközpontú, és rendszeresen igényli a fizikai kontaktust, a magányt nehezen viseli. Olyan gazdának ajánlott, aki sok időt tud kedvencével tölteni. Más cicákkal és kutyákkal is remekül kijön.

Ápolás

Hetente egyszer érdemes átfésülni szőrzetét, hogy fényes és egészséges maradjon. A hosszúszőrű görbefülűt hetente kétszer kefélni kell, hogy ne gubancolódjon össze bundája. Karmait vágni kell, ha azok túl hosszúra nőnének. Hetente ellenőrizd a füleit, hogy nincs-e bennük bőrpír vagy rossz szag, ami fertőzésre utalhat. Ha piszkosnak tűnnek, tisztítsd meg őket. Használj gyengéd, állatorvos által javasolt tisztítószert. Soha ne hajtsd be vagy erőltesd a fülét más pozícióba, mert ez károsíthatja a porcot.

Gyakori egészségügyi problémák

Az amerikai görbefülűek általában egészségesek, de egyes vérvonalaknak problémái vannak a szűk hallójáratokkal, ami fülgyulladáshoz vezethet a fülzsír felhalmozódása miatt.

(Felhasznált irodalom: Laura Aceti – Viola Autieri: Legjobb barátunk, a macska; Jean-Luc Renck: A macska)

amerikai görbefülű macska amerikai kunkori fülű macska hosszú szőrű macska rövid szőrű macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink