hirdetés

Tudod, hány elismert macskafajta van a világon? Erkölcsi oka is van

Hangai Lilla

2023. július 1 - Képek: Getty Images Hungary

Bonyolult ügy lehet a hivatalosan elismert macskafajták kérdése, legalább annyira, mint a kutyák esetében.

hirdetés

A következőkben szó lesz arról, hogy a hivatalosan elismert macskafajták milyen kritériumok alapján érdemlik ki ezt a titulust, és arról is írni fogunk, hogy mely szervezetek foglalkoznak az elfogadtatással.

Lykoi.

A hivatalosan elismert macskafajták száma a világon: ezért akadnak eltérések

Hivatalosan elismert macskafajta csak háziasított, törzskönyvezett, fajtatiszta macska lehet. A törzskönyvezett cicáknak mindig igazodniuk kell a fajtaszabványhoz, aminek következtében szabályozható a külső megjelenésük, és a viselkedésük, temperamentumuk is kiszámíthatóbb.

Természetesen fajtatiszta macska lehet törzskönyv nélküli is, de egy felelős tenyésztő megfelelő szülők párosításával és regisztrációval, tehát törzskönyvezéssel is ügyel arra, hogy megőrizze az egészséges vérvonalat, továbbá a munkája hivatalos keretek között is nyomon követhető legyen.

Azonban arra a kérdésre, hogy összesen hány hivatalosan elismert macskafajta van a világon, több választ is kaphatunk, és egyik sem lesz feltétlenül rossz. Ugyanis ennek a számnak a meghatározása függ attól a szervezettől, amely jóváhagyja a fajtákat. A Cat Fanciers’ Association (CFA), a világon a legnagyobb szervezet, amely törzskönyvezett macskákat tart nyilván, 45 fajtát ismer el; a Fédération Internationale Féline (FIFé), amely jelenleg 40 országban van jelen a világon, 48-at, míg a magát a világ legnagyobb genetikai macskanyilvántartásának valló The International Cat Association (TICA) 73 fajtát ismer el; csak hogy a legnagyobbakat említsük.

Maine coon.

Cat Fanciers’ Association (CFA)

A CFA az egyik legmegbízhatóbb szervezet, ha macskabarátainkról van szó. 45 törzskönyvezett macskafajtát ismernek el, ebből 42 versenyezhet is a khao manee és a toybob kivételével.

Fédération Internationale Féline (FIFé)

A FIFé a maga 48 elismert fajtájával szinte teljesen megegyezik az előző szervezettel. Azzal a különbséggel, hogy külön jegyeznek néhány fajtaváltozatot, még akkor is, ha az szinte azonos tulajdonságokkal rendelkezik. Valamint külön jegyzik a hosszú- és a rövidszőrű változatokat például a LaPerm és a kurília csonkafarkú esetében is. Előzetes elfogadtatás alatt van náluk a bombay és a lykoi, amelyek az előző szervezetnél már elfogadottak.

The International Cat Association (TICA)

A TICA a „legengedékenyebb” a maga 73 hivatalos fajtájával. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a különbség nagyrészt abból adódik, hogy ők is külön ismerik el az egyes fajták hosszú- és rövidszőrű változatait, némely színváltozatokat, valamint a maine coonoknál még a polidaktil cicáknak is külön kategóriája van.

Érdekesség még az esetükben, hogy a törzskönyv nélküli házi macskákat a saját osztályukba sorolják, és azok a kiállításaikon is versenyezhetnek. Náluk elismert fajtának számít többféle hibrid macska is, valamint olyan vitatott törpe fajták, mint a minuet vagy a munchkin.

Munchkin.

Mi okozhatja ezeket a számbeli eltéréseket?

Ahogy az talán az előzőekből is kitűnik, a számbeli eltéréseket okozhatja a szőrhosszúság és a különböző színváltozatok külön fajtaként való értelmezése. Valamint az is, hogy mit tart a szervezet etikusnak. Értjük ezt úgy, hogy a törpe és hibrid fajták tenyésztését sokan ellenzik, köztük egyes szervezetek is, mivel hatalmas egészségügyi és jóléti kockázatot jelent ez a fajta beavatkozás az egyes állatokra. Az ellenzők szerint elkövetjük az esetükben azt a hibát, hogy csak a külső jellemzőket figyelembe véve tenyésztjük őket, ami erkölcstelen és kegyetlen.

Keleti rövidszőrű.

Hogyan vehetők fel új fajták a nyilvántartásba?

Aki új macskafajta kitenyésztésével kísérletezik, először bejelenti ezt az adott szervezetnek. Az pedig, ha úgy ítéli meg, felveszi azt egy nyilvántartásba. Ezek kísérleti vagy hibrid fajták, amelyeket két vagy több, különböző, már létező macskafajta (törzskönyvezett vagy házi macska) keresztezésével hoznak létre.

Hogy hozzunk egy példát, a serengeti 1995 óta létezik, a bengáli (aki maga is egy hibrid, a vad leopárdmacska és a házi macska keresztezéséből jött létre) és a keleti rövidszőrű házasításával fejlesztették ki. A TICA „Advanced New Breed”-ként (fejlesztett új fajta) ismeri el ezt a macskát. Ám a CFA és a FIFé még mindig nem ismeri el, és nem valószínű, hogy a közeljövőben ez változna.

Egy új macskafajta nyilvántartásba vételéhez nem elég csupán, ha valaki létrehozza a fajtát. Annak illeszkednie kell a szervezetek követelményrendszeréhez, amely mindegyiknél többé-kevésbé eltérő. A követelmények általában az alábbiak meghatározásából állnak: mennyi ideje kell léteznie az adott fajtának, hány tenyésztőnek kell tenyésztenie, illetve hány macska vesz részt a kiállításokon. És persze az előbb említett erkölcsi faktor is sokat nyom a latban.

cat fanciers' association Fédération Internationale Féline hibrid macskafajták hivatalosan elismert macskafajták macskafajták macskákat nyilvántartó szervezet tenyésztés The International Cat Association törpe macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink