hirdetés

Elf macska fajtaleírás: a cicavilág manója, aki az egyik legmegosztóbb, legfurcsább fajta

László Enikő

2023. február 23 - Képek: Getty Images Hungary

Ez a különleges megjelenésű cica a szfinx és az amerikai görbefülű macska keresztezéséből jött létre. A furcsa külső azonban érzékeny belsőt takar amellett, hogy az elf macska játékos, társaságkedvelő és intelligens cica is.

hirdetés

Teste szőrtelen, fülei hátrakunkorodnak, csillogó tekintete pedig olyan, mintha lelked legmélyebb titkait akarná megfejteni. Az elf angol szó magyarul manót jelent, ami tökéletesen illik különleges megjelenésére. Habár nincs szőrzete, amit fésülgetni kellene, a meztelen cicák több gondozást igényelnek, mint bundás társaik, így ezt is számításba kell venned, mielőtt mellette tennéd le a voksodat.

Eredete

Az elf macskák igen fiatalok, alig 20 éve léteznek. Népszerűségük azonban folyamatosan nő, köszönhető ez megdöbbentő külsejüknek és csodás belső tulajdonságaiknak. A fajtaszövetségek még nem ismerik el pedigrés cicaként, ugyanis túlságosan fiatalnak tartják a fajtát és úgy vélik, még kialakulóban van. A TICA macskakiállításain azonban találkozhatunk már elf macskákkal, ugyanis regisztrációra elfogadták; valamint a szfinx egyik változatának tekintik.

A fajtát Karen Nelson és Kristen Leedom hozta létre, ugyanis 2004-ben ők álltak elő azzal az elképzeléssel, hogy olyan cicákat szeretnének tenyészteni, akik a szfinx személyiségével és küllemével rendelkeznek, csupán füleik hátrapöndörödnek, akárcsak az amerikai görbefülű macskának. A kiscicák pedig valóban szőrtelenek, beszédesek, játékosak és aktívak lettek, mint a szfinx, de füleik hátrafelé álltak.

Megjelenése

Mivel még nem hivatalosan elfogadott fajta, nincs standardja. Megjelenésében jelentősen hasonlít a szfinxhez, arca, bajuszpárnái és szőrtelensége is ezt jelzi. Karcsú, közepes nagyságú, izmos teste és méretes mellkasa van. Háta kissé ívelt, farka közepes hosszúságú, a testtel arányos. Bőre a füleknél, az arcon és a vállakon redőződik. Fülei hátrahajlanak, ahogyan az amerikai görbefülű macskának is. Legszembetűnőbb jellemzője szőrtelen teste, ami minden színű és mintázatú lehet. A füleken, az orron, a faroknál és a lábfejeken előfordulhat egy nagyon finom és rövid szőrréteg. A másik szembetűnő tulajdonsága élénk tekintete. Szemei dió alakúak, felül oválisak, alul kerekek. Színük lehet kék és arany árnyalatú is, valamint felemás is. A pointos mintázatú egyedek szeme kék. A fajtának ritkás szemöldöke és bajsza van. Várható élettartama 10-14 év.

Jelleme

Az elf macska nagyon szeretetteljes, játékos, aktív és figyelmes cicus, igazán remek kedvenc. Mindig gazdája közelében van, és várja, hogyan szórakoztathatná. Igényli a figyelmet és a társaságot, és könnyedén kijön más háziállatokkal is, legyen az egy macska vagy egy kutya. Napi 20-30 percet tölts vele intenzívebb játékkal, hogy levezethesse felesleges energiáit és így is erősödjön a köztetek lévő kötődés. Szeret mászni, ugrálni, így fontos, hogy erre is számos lehetősége legyen, különben értékesebb dekorációid bánhatják. Mivel nagyon intelligens, néhány trükkre is megtaníthatod. Rendkívül barátságos, nem félénk vagy visszahúzódó és nem rest kimutatni szeretetét.

Ideális környezet

Mivel nincsen sűrű szőrzete, ami védhetné, ezért télen nagyon fontos, hogy a cica ne fázzon. A hideg hónapokban érdemes melegen tartani testét kényelmes, zárt vagy fűtött kuckókkal, pulóverekkel és a szoba megfelelő hőmérsékletére is oda kell figyelni. Nyáron óvni kell a naptól, különben leéghet, ennek okán pedig akár a bőrrák is fenyegetheti. Kizárólag benti tartásra javasolt. Mivel élénk kedvenc, érdemes több mászólehetőséget is biztosítani számára, például ebben a cikkben kifejtettük, hogyan készíthetsz kedvencednek macskalétrát. Az elf macska családi környezetben is jól érzi magát, nagyszerű játszópajtása a gyerekeknek. De fontos a kicsiket megtanítani arra, hogyan bánjanak finoman és tisztelettel egy állattal.

Ápolás

Bár nincs bundája, testének ápolásával sok gondja lesz gazdájának. A kopasz cicáknak nincsen szőrzete, ami eloszlatja a bőr olajait, ezért bőrük igen hamar zsírossá válhat. Ennek okán gyakori fürdetésre van szükségük, egyedtől függ, milyen időközönként. Ha ezt elhanyagolják, a szennyeződések felgyülemlenek a cica testén, innen pedig egyenes út vezet a bőrproblémákig. A fürdetéshez használj meleg, de nem forró vizet, egy puha mosdókesztyűt, valamint egy kifejezetten cicák számára készített, lehetőleg illatmentes és érzékeny bőrre való sampont. Fontos az alapos öblítés, ugyanis a készítmény lerakódásai irritációt válthatnak ki kedvencednél. Ezután megfelelően át kell törölgetni az állatot, hogy meg ne fázzon.

Mivel göndörödő füleiben sem nő szőr, ami felfoghatná a szennyeződéseket, a füleket szintén igen sűrűn kell tisztítani. A lábujjakat érdemes gyakran áttörölni nedves kendővel, hiszen ott is könnyen felgyülemlik a kosz és a felesleges faggyú. Karmait rendszeresen kell vágni, ha azok nem kopnának megfelelő tempóban. Etetésénél magas kalóriatartalmú tápot kell választani, ugyanis ezek a cicák, hogy melegen tartsák magukat, több kalóriát égetnek, mint a bundás példányok. Érdemes kifejezetten szőrtelen macskáknak készített eledellel etetni, de persze mértékkel, nehogy elhízzon a cicus.

Gyakori egészségügyi problémák

Az elf macskára leginkább azok az egészségügyi problémák jellemzőek, melyek ősei esetében is. Ennek alapján előfordulhatnak bőrbetegségek, főnként akkor, ha a gazda elhanyagolja a megfelelő ápolást, amit fentebb bővebben kifejtettünk. Kialakulhat esetében fülprobléma, valamint a napon leéghet, télen pedig fázhat a szőr hiányában.

elf macska szőrtelen macska szőrtelen macska ápolása
hirdetés

További cikkeink