hirdetés

Miért dugják ki a macskák a nyelvüket? A jelenséget valószínűleg egy furcsa reakció okozza

Hangai Lilla

2022. december 15 - Képek: Getty Images Hungary

Az egyik legédesebb jelenség, ha a macskákról van szó, pedig nem könnyű választani. De azon gondolkodtál-e már, hogy vajon mi játszódik le a cicák testében és elméjében, amikor megfeledkeznek a nyelvükről?

hirdetés

Valójában kifejezetten sok oka lehet ennek a viselkedésnek, ezeknek jártunk ma utána.

1. Csak egyszerűen megfeledkezett róla

Ahogy egyre inkább megismerjük a macskákat a tudománynak köszönhetően, jobb rálátásunk van arra, hogy mi is járhat a fejükben. Az egyszer biztos, hogy a macskaagy összetett. Így ha azon kapod kedvencedet, hogy kidugta a nyelvét valami miatt, majd elfelejtette visszahúzni, csak élvezd a látványt.

Ha majd kigondolta az összes kigondolnivalót, és megküzdött fejben a macskalét egzisztenciális nehézségeivel is, akkor visszahúzza.

2. Ellazult

Biztosan neked is feltűnt, hogy a simogatás vagy vakargatás közben gyakrabban feledkezik meg a cicád erről testrészéről. Aztán gondolj csak arra, hogy ha te élvezel valamit, vagy nagyon lefoglal a tevékenység, talán ha nem is felejted kint a nyelved, de valószínűleg nyitva marad a szád. Pontosan így van ez a macskáknál is. Sőt, sokszor még alvás közben sem olyan előkelőek, mint ahogy azt szeretnék elhitetni velünk, és nyitva marad a szájuk, folyik a nyáluk és lóg a nyelvük. Nem semmi munka azért napi 18 órát szunyálni.

3. Valami a nyelvére ragadt

A nyelvükön lévő apró kampóknak köszönhetően nagyon hatékonyan képesek rendben tartani a bundájukat, de ennek van egy hátránya is. Bármi nagyon könnyen rátapad, és a befelé forduló hüvelykujj hiányában kicsit nehezebb ettől megszabadulniuk. Izgalomra azonban semmi ok, meg fogja oldani kedvenced, de talán egy kicsit elmélázik még előtte a kialakult problémán.

4. Fajtájából adódóan hajlamos rá

Csakúgy, mint a kutyáknál, léteznek brachycephalic, más néven rövid orrú vagy lapos arcú macskák is. A perzsa és a himalája is osztja ezt a vonást, így az esetükben a légzés megkönnyítése érdekében még gyakoribb lehet a kint ragadt nyelv. Ezen felül a hiányzó fogak és a rossz állkapocs is eredményezhet kilógó nyelvet.

5. Stressz, szorongás, hányinger

Ha utazás vagy hordozás közben tapasztalod ezt a jelenséget, meglehet, hogy azért történik, mert a cicának mozgásbetegsége van, vagyis hányingere lesz mozgó járműben, vagy stresszes, és ennek következtében szorong.

Ha a cica túl sűrűn nyalogatja az ajkait, készülhetsz valami kevésbé örömteli meglepetésre. A feromonos spray vagy a macskamenta segíthet ellazulni utazás előtt, így valószínűleg nem lesz ilyen gondotok.

A hányingert azonban nemcsak a mozgás okozhatja, hanem például az étrend megváltozása, emészthetetlen étel fogyasztása, habzsolás, allergia, szőrgolyó, és a többi. Ha rendszeresen előfordul a dolog, és nem csak egyedi jelenség, vagy biztosan tudod, hogy valami olyasmit evett a cica, amitől beteg lehet, azonnal menjetek állatorvoshoz!

6. Neurológiai probléma

A nyelv szabályozása a neurológiai rendszert is érinti, néhány összetettebb és kevésbé gyakori neurológiai vagy neuromuszkuláris betegség is a nyelv rendellenes mozgásához vezethet. Ha a macskánál egyéb rendellenes és furcsa mozgást is tapasztalsz, mindenképpen látogassátok meg az állatorvost.

A burma macskákat érinti általában egy ritka betegség is, az orofaciális fájdalom szindróma. Ha azt látod, hogy kedvenced sűrűn kidugja a nyelvét nyalogató mozdulattal, rágcsálja a mancsát, a nyelvét és a szájüregét, mindenképpen vidd el az állatorvoshoz!

7. Melege van

A kutyáknál teljesen természetes jelenség, ha lihegnek, azonban ha egy macska teszi ugyanezt, ott komoly gond lehet. Bármit is csináltok, például éppen hajszárítóval szárítod fürdetés után a bundáját, azonnal abba kell hagyni, ugyanis túlmelegszik az állat, ami az életébe is kerülhet.

Ha a nyári melegben tapasztalod ugyanezt, azonnal hűvös helyet kell keresni az állatnak. Ha már megvan a baj, és összeesett a cica, irány az állatorvos, minden perc számít ilyenkor!

8. Fogágybetegség

Ha a cicád kidugja a nyelvét, nyáladzik és nem érdeklődik az étel iránt, valamint kellemetlen a lehelete, előfordulhat, hogy a fogaival van probléma. Ha erre gyanakszol, mindenképpen javasoljuk, hogy kérj időpontot az állatorvoshoz, otthon pedig figyelj a rendszeres fogápolásra. A lepedék eltávolítása nagyon fontos, mert így megakadályozható a fogkő kialakulása, ami további problémákhoz vezethet.

9. Flehmen-reakció

Miután a levegőbe szagolt a cica, és kinyújtotta a nyelvét, arca ráncokba dermed és már bocsánat, de minden értelem kivész a tekintetéből, és még az ajkai is hátragörbülnek, akkor nem beteg, hanem éppen a fantasztikus Flehmen-reakciónak vagy a szemtanúja.

A szájuk kinyitása lehetővé teszi számukra, hogy információt nyerjenek a környezetükben megnyilvánuló szagok, feromonok alapján, amit a vomeronazális szervükkel érzékelnek. Ez a bizarr vigyor megnyitja a légutakat, így az illat átjuthat a szájuk tetején lévő Jacobson-szervbe. Így azonosíthatóvá válik a zsákmány, a ragadozó és a lehetséges románc is.

alszik a macska burma macska flehmen reakció fogmosás fogproblémák hányinger jacobson-szerv kidugja a nyelvét a macska liheg a macska macska nyelv meleg miatt liheg miért neurológiai probléma nyugodt macska perzsa macska stressz szorongás vomeronazális szerv
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink