hirdetés

Billi, a beszélő macska: a 14 éves házicica kedvenc szava a dühös

Hangai Lilla

2022. november 26 - Képek: Billi Speaks Instagram

Billi Floridában él, 14 éves – ami macskák között is tekintélyt parancsoló –, és beszélni is tud. A korát meghazudtoló eleganciával és pimaszsággal tekint az őt körülvevő világra ez az eleven és lendületes macska, akit a barátai és a családja csak Őfelségének szólít.

hirdetés

A gombnyomogatós rendszerről már hallhattál, kutyáknál kezdték el használni először. Nagyon egyszerű elven működik: minden gombnak van jelentése; lenyomva pedig hallhatjuk magát a szót is. A gazdik feladata csak annyi, hogy a tárgyakat, fogalmakat vagy igéket összekössék a cicák fejében az azokat szimbolizáló gombokkal. A szkeptikusok úgy gondolták, hogy a macskákat még ha érdekelné is ez a dolog, még ha hajlandók is lennének tenni némi erőfeszítést, akkor sem lennének képesek ilyen összefüggések létrehozására. Nagyon tévedtek!

Mire gondol a macska?

Billi gazdái azért vágtak bele ebbe a projektbe, mert nagyon érdekelte őket, hogy mire gondolhat kedvencük, mi játszódik le éppen a fejében. Az pedig csak bónusz volt, hogy ezzel a kis gyakorlattal lehetőségük volt arra, hogy még inkább elmélyítsék Billivel a kapcsolatukat.

Billi 3 héttel azután kezdte el használni a gombokat aktívan, hogy a gazdi bemutatta volna neki azokat. Először megtanulta, mit jelent az „étel” szó, majd azt is, hogy mi a „simogatás”. Természetesen a legfontosabbak. Ám amit még Billi az ételnél és a simogatásnál is jobba kedvel, az a „dühös” szó. Hát igen, nem tagadjuk, ezzel néha mi is tudunk azonosulni. Főleg, ha postai kiszolgálás rég elnyomott emlékei törnek újra felszínre egy ködös délutánon.

A gazdik megfigyelték, hogy Billi egy valódi macskához méltó módon sosem pózol, a viselkedését nem csiszolgatja, nem próbál senkinek megfelelni. Szereti többször megnyomni az dühös gombot, amikor nem kapja meg, amit akar. És hogy elég erőteljes legyen a benyomás, a gomb megnyomását még egy szemforgatás is követi.

Macskamenta megvesztegetésre

Ezek után a példák után tényleg nem kérdőjelezhetjük meg ennek a cicának az intelligenciáját. Nagyon is okos ő, sőt fifikás. Pontosan tudja, hogy mit jelentenek a szavak és használni is képes őket. Gazdija, Kendra Baker szerint még a barter, vagyis a cserekereskedelem értelmét is képes volt megérteni és használni is a való életben. Ha a gazdi ölelkezni akar, akkor cserébe Billinek is jár valami. Úgymond kártérítés, hiszen egy nagyon kemény világban élünk, ahol nincs értelme megjátszani magunkat. A kártérítés általában étel vagy a macskamenta.

De persze Billi lágy pillanataiban előszeretettel használja a szeretlek gombot is, és talán hihetetlen, de nem vár érte cserébe semmit. Csak élvezi, hogy fontos valaki számára, és ez kölcsönös.

64 szavas már a szókincse

Amikor minden elkezdődött, Billi csak néhány gombot kapott az egyszerűség érdekében, ma már azonban 64 gomb büszke tulajdonosa. Kendra szerint 10 hónap után nem volt olyan gomb, amit ne használt volna aktívan a cica.

Például, ahogy az várható, még az ilyen céltudatos nők is elbizonytalanodhatnak néha abban, hogy mit akarnak. Ám Billi nem jön zavarba ettől, ezt is képes gazdái tudtára adni. Úgy, hogy megnyomja a „hmm?” gombot. Néha bizony nehéz is eldönteni, hogy egy kis játékra, simogatásra, bódulatra vagy pihenésre vágyunk.

Sőt, még arra is képes, hogy elmondja, hogyan érzi magát. Egy krónikus betegségének köszönhetően baj van az emésztőrendszerével. Az egyik reggel a gazdi arra lett figyelmes, hogy Billi többször is megnyomta az „auu” gombot. Később Kendra észrevette, hogy a cicus hányt. Az állatorvosi kezelés után jobban érezte magát, és ezt ki is fejezte a „boldog” és a „minden kész” gombokkal.

A különbség a macskák és a kutyák között

A házimacska is a TheyCanTalk.org kutatási projektjének része, amelynek tudományos küldetése annak kiderítése, hogy a nem emberi lények ki tudják-e magukat fejezni nyelvhez hasonló módon, és ha igen, hogyan és mennyire. Bár a kognitív tudós és alapító, Leo Trottier szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy a cicák használják-e majd a gombokat, végül kellemesen csalódott.

Most azt vizsgálja, hogy a macskák miként kommunikálnak másképp, mint a kutyák. Egyelőre úgy tűnik, hogy a cicák egyszerre szeretnek inkább csak egy gombot használni, és határozottan vannak kedvenceik is, amelyeket sokkal szívesebben használnak.

beszélő macska billi a beszélő macska billi speaks hogyan gondolkodik a macska hogyan gondolkodnak a macskák igaz történet kutya macska különbség macska személyisége macskaagy macskák agya macskamenta személyiség
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink