hirdetés

Vajon miért van hosszú bajusza a macskának? Ilyen információkhoz jut hozzá segítségével

Ferenczi Deborah

2022. július 23 - Képek: Getty Images Hungary

Kétségtelen, hogy a bajusz a macska arcának egyik legszembetűnőbb éke. De elgondolkoztál már azon, hogy vajon milyen okból kifolyólag van bajusza a cicáknak? Az alábbiakban utánajártunk annak, hogy miért van oly jelentőségteljes szerepük.

hirdetés

A bajusz gyökere a macska szőrtüszőiből nő ki, annyi különbséggel, hogy a normál szőrtől eltérően ezek a szálak vastagabbak és durvábbak, továbbá a gyökereik háromszor mélyebben helyezkednek el. A legtöbb cica arcán megfigyelhető, hogy rengeteg bajusszal rendelkezik, amelyek pontosan négy sorban vannak elrendezve, és képesek akár még érzékszervekként is funkcionálni.

A macska bajsza megmutatja, hogyan érzi magát?

A bajusz nem csupán egy fizikai tulajdonság, hanem egy fontos eszköz is, amely segít a cicáknak eligazodni a környezetükben. Ez annak köszönhető, hogy a tüszők, amelyekből a bajusz kinő, tele vannak idegekkel és erekkel. Így abban az esetben, amikor a bajusz tárggyal érintkezik, információt ad a macskának, például ezáltal képes meghatározni egy tárgy méretét és textúráját.

Pontosan ennek is köszönhető, hogy éjszaka is kiválóan tájékozódnak a sötétben, ugyanis ezáltal tudják érzékelni az őket körülvevő világot. Lényegében bajszukkal „érintik meg” a világot. Ennek az evolúció során fontos szerepe is volt, ugyanis a vadon élő macskák például a légáramlás változásait is képesek érzékelni. Ezáltal pedig megérezhetik a közelben tartózkodó zsákmányt vagy éppen ragadozót. Sőt, többek között még annak is az egyik oka az, hogy a macskák mindig a talpukon landolnak, hogy a bajuszuk végén található szenzoros receptorok jelzik az egyes testrészek helyzetét, ami minden alkalommal egy biztonságos landolást eredményez. A cica bajusza azt is segíthet meghatározni, hogy hogyan érzik magukat négylábú barátaink. A nyugodt és boldog macskának nyugodt, lógó bajusza van. A hátrahúzott bajusz azt jelenti, hogy az állat fenyegetve érzi magát, míg az előre mutató bajusz haragot jelez.

Le lehet vágni a macska bajuszát?

Nagyon fontos megjegyezni, hogy az emberi arcszőrzettől eltérően a macska bajuszát soha nem szabad levágni. Ugyanis létfontosságú érzékszervi információkat nyújt, és segít macskádnak „látni” a világot, és elkerülni a lehetséges veszélyeket. Mivel sok esetben nem tudnak jól fókuszálni a közeli tárgyakra, így a bajszukra hagyatkoznak, hogy ne ütközzenek falnak. Ezáltal  felmérik, hogy át tudnak-e menni egy szűk helyen anélkül, hogy elakadnának. Bár a bajusz tényleges levágása nem fájdalmas, mégse ajánlott, ugyanis a macska számára tájékozódási zavart és félelmet okozhat. A bajusz azonban természetesen kihullik, így időnként előfordulhat, hogy találsz egyet-egyet a padlón. Nem kell aggódnod, ha ez a helyzet. Azonban soha ne vágd le szándékosan a macskád bajuszát, kizárólag olyan estben, ha az állatorvosod szerint indokolt.

Létezik bajuszokat érintő betegség?

Kifejezetten a bajuszra koncentrálódott betegség nem létezik, ám az előfordulhat, hogy kellemetlenséget okoz a macskának. Például, ha nagyon hosszú és sok mindenbe beleakad, vagy nehéz vele a közlekedés, esetleg az étkezés. Ez például onnan tapasztalható, hogy evés közben látványosan nem reagál jól a macska arra, ha például a bajsza belelóg az ételbe. Ezt nevezik úgynevezett bajuszfáradtságnak, mely könnyedén kezelhető, például egy nagyobb tányér bevezetésével megoldható, hogy a cica ne érezze kellemetlenül magát. Ha azonban a tünetek továbbra is fennállnak, akkor érdemes állatorvoshoz vinni a cicádat, hogy ő kezelje a problémát.

bajusz élet macska bajsza macska bajusz lényege macska érzékszervei macskabajusz
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink