hirdetés

Rejtély megoldva: ezért félnek a macskák az uborkától

Hangai Lilla, 2023. április 16 - Képek: Getty Images Hungary

Macskatulajdonosnak lenni olyan élmény, amely számtalan feledhetetlen pillanattal jár. Van köztük olyan, amely bérlet nélkül is, örökre a szíved csücskében él, míg mások hosszas fejvakarásra adnak okot. Ilyen az uborka és a macska esete is.

hirdetés

Néhány évvel ezelőtt indult az az internetes trend, ahol macskákat ijesztgettek uborkával. A felvételeken jót lehetett nevetni, hiszen nagyon vicces volt, ahogy egy ártalmatlan zöldségtől az egész életük lepergett szegény állatok szeme előtt. Közben kiderült, hogy ezzel viccelni a macskák szempontjából közel sem humoros. Aztán persze a találgatások is elindultak, hogy mi állhat a jelenség hátterében. A legtöbben arra gyanakodtak, hogy az uborka formája egy kígyóhoz hasonlít és ez okozza a rémületet. Az igazság azonban ennél sokkal árnyaltabb.

Ezért hibás a kígyó-teória

A Cornell Egyetem Macskafélék Egészségügyi Központjának viselkedésspecialistája, dr. Pamela Perry így nyilatkozott a kérdésben: „A videókon szereplő macskák egy újszerű tárgy hirtelen felbukkanására reagálnak. A macskáknak nincs természetes félelme a kígyóktól. Sőt, sokan kígyóra is vadásznak. Volt egy olyan macskám, aki ragaszkodott ahhoz, hogy a lábam elé hozza a zsákmányát, amely akkor még rendszerint élt!”

A stresszreakció hatása

Biztosan magadról is tudod, hogy a stressz az életed minden területére hatással van. Igen bonyolulttá teheti a mindennapi feladatok elvégzését is, arról nem is beszélve, hogy hosszú távon a fizikális és mentális egészségedet is károsítja. A macskák pontosan ugyanúgy megtapasztalják az ijedtség hatására a stresszerakciókat, mint mi. És rájuk is ugyanolyan káros hatással van, mint ránk.

Az így megijesztett macskák ráadásul később más ingereket is társíthatnak ezekhez az ijesztő élményekhez; például az élelem jelenlétét vagy a helyszínt. És ha ez nem lenne elég, a macska a gazdit is kapcsolatba hozhatja a történéssel, ami később azt eredményezheti, hogy nemcsak a zöldségtől fél majd, hanem a saját gazdájától is. Attól, akinek a személyében a legnagyobb bizalmasát tudhatta eddig. Megér ez neked egy pár másodperces nevetést?

Bár nem minden macska reagál egyformán egy uborka jelenlétére, javasoljuk, hogy tartózkodj ettől a csínytevéstől. Mi lenne például, ha ehelyett játszanátok egyet?

Erre nem valószínű, hogy gondoltál

A helyzet felvet továbbá egy etikai problémát is. Tulajdonosként, gazdiként felelősséggel tartozunk az általunk tartott állat iránt, mely azt is magába foglalja, hogy védelmezzük és óvjuk őt a legjobb tudásunk szerint.

Emberként hajlamosak vagyunk abba a hibába esni, hogy azért teszünk meg valamit, mert fölényben érezzük magunkat és egyszerűen úgy érezzük, hogy megtehetjük. Egy gyanútlan állatot ijesztgetni, akinek azt sem lehet elmagyarázni, hogy ez tulajdonképpen csak egy vicc volt és nincs mitől félnie, nem korrekt viselkedés. Az ilyen gazdik pedig később majd azon csodálkoznak, hogy miért harap, bújik el vagy pisil az ágyba a macska. A traumás eseményekből eredő viselkedési problémák így nemcsak a macska, de a tulajdonos életét is megkeserítik.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
További cikkeink

Keresés az oldalon