hirdetés

Miért eszik füvet a macska? Nem azért, amit a legtöbben hisznek!

Szénási Szimonetta

2023. augusztus 22 - Képek: Getty Images Hungary

Ahogy a kutyák, úgy a cicák is gyakran esznek füvet, amire a néphitnek meg is van a magyarázata. Ám a tudomány mást mond.

hirdetés

A legtöbb gazda, akinek kijárós vagy kinti cicája van – és most itt tekintsünk el attól az állandósult vitától, hogy hol van jobb helye kedvencednek, a házban vagy az udvaron; erről többek között már ebben a cikkben kifejtettük a véleményünket –, takarított már fel olyan hányást a jószág után, amelyben fűszálak voltak. De miért eszik füvet a macska? Az általános vélekedés az, hogy azért, mert fáj a gyomra, és meg szeretne szabadulni annak tartalmától. Ám ahogy a kutyák esetében sem a diszkomfortérzet áll a háttérben, úgy a kutatók szerint doromboló társaink sem ezért legelésznek.

Több mint 1000 macskatartót kérdeztek meg

Egy ezirányú vizsgálat során több mint ezer gazdát kérdeztek ki kedvencük viselkedésével kapcsolatban. Fontos volt, hogy az illetők naponta minimum 3 órát töltsenek a cicájukkal, amely idő elegendő ahhoz, hogy valós tapasztalatokat szerezzenek.

A megkérdezettek egyértelműen megerősítették azt a feltevést, hogy a macskák körében igen gyakori a fűfogyasztás. Az állatok 71 százalékát addigi életük során legalább 6 alkalommal kapták „legelészésen”. Ellenben mindössze 11 százalékuk esetében mondta a gazda, hogy sosem tapasztalta ezt a jelenséget.

Nem hánytatják magukat

Bár a legtöbben úgy hiszik, hogy a fűevéssel a cica hánytatni szeretné magát, az eseteknek csupán a negyedében történt ez meg ténylegesen. Emellett a válaszadók 91 százaléka úgy nyilatkozott, hogy kedvence nem tűnt betegnek, mikor füvet evett.

Inkább következmény, mint cél

Emiatt a kutatók úgy vélik, a hányás pusztán a fűfogyasztás egy kellemetlen következménye, mintsem a célja. Mint a Nemzetközi Alkalmazott Etológiai Társaság rámutatott, a növényevés ösztönös viselkedés a macskáknál, és számos evolúciós előnnyel jár. A csimpánzokon és más vadon élő állatokon végzett kutatások alapján úgy gondolják, a fű rágcsálása fokozza az emésztőrendszer izomtevékenységét, ami segíti kiűzni a bélparazitákat.

Emiatt úgy vélik, a házi macskák is az ősüktől hozzák ezt a viselkedést. Emellett azt sem lehet kizárni, hogy a lenyelt szőrszálakat, pontosabban az abból kialakuló szőrlabdákat szeretnék eltávolítani ily módon.

Így kedvezz kedvencednek

Mindezek miatt érdemes a benti cicák számára is biztosítani némi rágnivalót, például macskamenta formájában (amellett, hogy azt a cicák többsége kellemes hatása miatt is nagyon szereti.) Ezzel az is megelőzhető, hogy a szobanövényeket kezdje rágcsálni, pláne, ha azok között mérgező is található. Ha nem tudod, mely növényeid veszélyesek a macskákra, EBBEN és EBBEN  a cikkben tájékozódhatsz.

hány a macska hányás macska szokásai macskamenta mérgező növény miért növény
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!