hirdetés

Ezt tedd, ha elgázolt macskát látsz: a gyors segítség életmentő

Szénási Szimonetta

2023. július 23 - Képek: Getty Images Hungary

Sajnos igen gyakori látvány az út mentén fekvő, elgázolt cica. A kijárós és kinti macskák egyik leggyakoribb haláloka ez. Éppen ezért tudnod kell, miként segíts a bajbajutott állaton.

hirdetés

Van, hogy ha egy macskát autóbaleset ér, gyors orvosi beavatkozás még meg tudja menteni az életét. Ezért fontos tisztában lenned vele, mi ilyenkor a teendő.

Szinte naponta látni út szélén hagyott, elgázolt macskát.

Első a biztonság!

Ha szemtanúja vagy egy macskagázolásnak (de igaz ez bármilyen élőlény esetén!), könnyen lehet, hogy a történtek láttán leblokkolsz, de az is megeshet, hogy épp ellenkezőleg: azonnal cselekvésre késztet. Azonban nagyon fontos, hogy ügyelj a magad biztonságára is, nehogy még nagyobb baj legyen a jótakarásból!

Először is állítsd meg a forgalmat úgy, hogy az autósok számára egyértelmű legyen, mi a szándékod. Ha van nálad, akkor vedd fel a láthatósági mellényedet. Addig semmiképpen se lépj az úttestre, míg valamennyi jármű meg nem állt!

Ne hagyd elszaladni!

Légy résen, mert a macskák jellemzően elrejtik a fájdalmat, így még sérülten is igyekeznek mihamarabb nyugodt helyre menekülni. Amennyiben az állapota engedi, valószínűleg a balesetet szenvedett cica is így fog tenni.

Ám az, hogy a sokk hatására képes lábra állni, nem jelenti azt, hogy nem szenvedett komoly belső sérüléseket, amik később akár az életébe kerülhetnek! Próbálj úgy közelíteni felé, hogy ne tudjon eliramodni. Vigyázz, nehogy önvédelemből megharapjon vagy megkarmoljon! Ehhez a legjobb, ha egy takaróval vagy ruhadarabbal próbálod megfogni.

A kinti és a kijárós macskák nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Óvatosan mozgasd

Ahogy az embereknél, úgy az állatoknál is kialakulhatnak életveszélyes sérülések egy gázolás következtében. Ha pedig az állatnak sérül a gerince, az örökre megbéníthatja. Ha a macska nem mozdul a baleset után, akkor csak nagyon óvatosan mozgasd, úgy, hogy lehetőleg ne változtass a testhelyzetén (ha végeztél elsősegély-tanfolyamot, akkor gondolj az úgynevezett tálcafogásra: többen emelitek fel a sérültet a tenyeretekre fektetve, úgy, hogy valaki a fejét is stabilan tartja.)

Mihamarabb vidd orvoshoz!

A gázolás nagyon komoly belső sérüléseket tud okozni, így akkor is állatorvoshoz kell vinni a cicát, ha ránézésre rendben van, és nincs nyoma külső sérelemnek. A doktor a szükséges vizsgálatok után látni fogja, valóban minden rendben van-e vele.

Az alábbi sérülések a leggyakoribbak autóbaleset következtében:

  • Csonttörések
    Közúti balesetek következtében igen gyakoriak a csonttörések. Leggyakrabban a hátsó lábak csontjai érintettek. Gyakran műtéttel tudják csak rögzíteni a törést, ám ha a sérülés olyan súlyos, akkor az orvos az amputáció mellett is dönthet – részletezi a VetHelpDirect állatorvosi szakoldal.
  • Medencetörés
  • Állkapocstörés
  • Rekeszizomszakadás
  • Hólyagrepedés
  • Faroktörés- vagy ficam
  • Különféle fej-, illetve nyaksérülések

Ezek csak a legtipikusabb sérülések a statisztikák szerint, de számos probléma felmerülhet egy baleset következtében. Éppen ezért egyértelmű, hogy a szenvedő állatnak mihamarabb szakszerű ellátás kell, aminek része a fájdalomcsillapítás is.

Mihamarabb lássa orvos a sérültet!

A kisebb sebek megfelelő ellátása is meggyorsítja a felépülést, és csökkenti a felülfertőződés vagy a szövődmények felmerülésének kockázatát. A beteg állapotának nyomonkövetése is nagyon fontos a teljes felépülés szempontjából.

A balesetek jelentős része megelőzhető

Hogy mit tehetsz az ellen, hogy kedvencedet ne érje baj, a válasz egyszerű, s sokat ismételt: tartsd bent! A kijárós vagy kinti macskák esetében a legnagyobb a kockázat, hogy autóbaleset éri őket.

állatmentés állatorvos autóbaleset baleset életmentés kijárós macska kinti macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!