hirdetés

Miért bújik el a macska? Az ösztönös viselkedés kockázatos

Szénási Szimonetta

2024. június 9 - Képek: Getty Images Hungary

A cicák szeretnek bujkálni, ez tény. De azt tudod, hogy miért? Arra is kitérünk a cikkben, milyen esetekben nem szabad hagyni, hogy elrejtőzzenek.

hirdetés

Ha van macskád, akkor nem mondtunk újat azzal, hogy doromboló kedvenceink az eltűnés nagymesterei. Nagy igényük van a nyugalomra, amit biztosítandó néha úgy el tudnak vonulni, hogy még a gazdi sem találja őket. Nálunk a ruhásszekrény a favorit, ám volt már olyan is, hogy fél napig kerestük a köddé vált cicát, mígnem kiderült, hogy a kanapé háttámlájánál levő rés éppen elegendő volt számára, hogy befészkeljen az ágyneműtartóba. Amellett, hogy ez egy teljesen természetes, ösztönös viselkedés, van olyan helyzet, amikor veszélyes, ha úgy bújik el a macska, hogy a gazda nem tud róla.

Imádják a kis zugokat

Kényelem és biztonság

Az, hogy doromboló társad időről időre kivonja magát a forgalomból, és feltelepszik a kaparófa csúcsára, vagy elkendőzi magát a függönnyel, leginkább azért van, mert így békésebben tud pihenni. Másrészt a magaslati helyekről szemmel is tarthatja a környezetét. Ne feledd, a macska természetben egyszerre ragadozó és prédaállat is, így szüksége van minden éberségére, ha nem szeretne pórul járni. Emellett lesből eredményesebb a zsákmányszerzés is.

Ha éppen rendeltél valamit, és a csomag megérkezése után nyoma veszett kedvencednek, ne ess kétségbe: szinte biztos, hogy a dobozban rejtőzik. A zárt, biztonságos helyek iránti rajongása szintén az ösztönök működésének a lenyomata. Egyes cicák a zacskókat is szeretik, ám azokkal vigyázz, mert ha nagyon belegabalyodik az állat, meg is fulladhat!

A dobozokért egyenesen megőrülnek

Továbbá akkor is elrejtőzhet a cica, ha melege van, illetve fázik. Előbbi esetben árnyékos helyre vonul vissza, még a hűvös időben a puha, bélelt zugokat keresi.

Amikor nem jelent jót, ha a macska elbújik

Megesik, hogy a cica azért vágyik nagyobb biztonságra, mert fél vagy megijedt valamitől. A stresszes helyzet arra készteti, hogy fedezékbe vonuljon. A veszélyforrás lehet egy másik házi kedvenc, egy túl rámenős kisgyerek, vagy látogató, de a zajos háztartási gépek vagy a kiabálás is nyomaszthatják az állatot.

Ugyanígy a fájdalomra és a rosszullétre is ösztönösen rejtőzködéssel reagálnak. Ilyenkor a macska azért bújik el, mert sérülten, legyengülve könnyű préda lenne más ragadozóknak.

Félelmében és fájdalmában is elrejtőzhet

Előbbi esetben maga a stresszelés, illetve szorongás a probléma, hiszen ez hosszú távon veszélyezteti nemcsak macskád mentális, de fizikai egészségét is. A stressz, ahogy az embereknél, úgy az állatok esetében is számos betegséget előidézhet.

Betegség vagy sérülés esetén pedig a rizikó még nagyobb, hiszen a bujkáló macska állapota úgy romolhat, hogy a gazdának még csak tudomása sincs arról, hogy a cicával valami baj van. Így ha hosszabb ideje nem láttad kedvencedet, és már kezd gyanús lenni a csend, feltétlenül nézz utána, hol lehet.

A macskák kedvenc búvóhelyei

Mint már említettük, a ruhásszekrény, az ágyneműtartó, illetve a különféle dobozok toplistásak a rejtekhelyek listáján. Ugyanígy az ágyak, kanapék alatt, a fiókokban, kint pedig a padláson, a pincében, illetve az autók alatt, azok motorterében, vagy a kerekeknél is előszeretettel lapulnak meg. A járművek esetében óriási a sérülésveszély, ha a sofőr nem veszi észre indulás előtt az állatot, így azokat mindig ellenőrizni kell. Télen a hideg miatt, nyáron a tűző nap elől szeretnek ide menekülni a cicák.

A járművek kedvelt, de cseppet sem biztonságos búvóhelyek

Mit tegyél, ha cicád valami elől bújik el?

Beteg vagy sérült macskát értelemszerűen mihamarabb orvoshoz kell vinni. Ha kedvenced nemcsak bújik, de bágyadt, levert, nem eszik vagy iszik, zavar állt be az alomhasználatba, esetleg köhög, tüsszög, folyik az orra, könnyezik a szeme, vagy bármilyen szokatlan dolgot tapasztalsz rajta, akkor szinte biztos, hogy nincs jól.

Stresszelő, szorongó állatoknál egyrészt ki kell derítened, mi a probléma forrása, majd azt megszüntetned, illetve távol tartanod a macskától. Az is nagy segítség, ha magad biztosítasz kedvenced számára egy védett menedéket. Erre kiválóak a már említett kaparófák, de egy nyugodt helyiségben elhelyezett doboz vagy fekhely is ideális megoldás.

A feromonos termékek is segíthetnek megnyugodni a stresszes, szorongó állatnak így érdemes kipróbálni őket. Ezekről bővebben ide kattintva olvashatsz.

elbújik a macska feromon diffúzor furcsa szokás macska szokásai miért ösztönök ragadozó stressz szorongás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!