hirdetés

Ez az illatos virág végzetes lehet a macskára

Vermes Nikolett

2023. június 13 - Fotó: Getty Images Hungary

Nyáron nyílik az udvarban, és ilyenkor tündököl otthon, a vázában is. A nők egyik rajongott virága 24 órán belül a macska halálát okozza. Ezért mondjunk le erről a növényről, ha cicát tartunk.

hirdetés

A macskákra sokkal több növény jelent veszélyt, hiszen gyomruk érzékenyebb, mint a kutyák emésztőszerve. Illetve ne feledjük, hogy a macskák sokat tisztálkodnak, és ennek során a bundára hulló virágpor is megmérgezheti kedvenceinket. Tehát elég, ha a cica csak hozzádörgölőzik egy ártalmas virághoz, vagy megszimatolja azt. Ez a nyári virág is rendkívül mérgező a macskára.

A virág valamennyi része mérgező a macskára!

Minden fajtája mérgező

Minden növény közül a liliom a legártalmasabb a macskákra nézve. A keleti, húsvéti, ázsiai, tigris, japán, speciosum és sásliliomok nagyon szépek, igazi gyöngyszemei lehetnek a kertnek vagy egy vágott csokornak. De ami nekünk, embereknek kellemes látvány, az a cicának végzetes méreg. Ennek a virágnak minden része, így a levele, szára, virágja, de még a vázában levő víz is mérgező.

Bár az állatok ösztönösen tudják, hogy mi tilos számukra a természetben, a liliommal kapcsolatban nem alakult ki a macskák hetedik érzéke. Gyakran előfordul, hogy a kertben a liliomok között bujdosnak, közben megrágják a levelét vagy a szirmát. Ugyanakkor a lakásban élő cicák sincsenek teljes biztonságban. A csokorban díszelgő liliom is kockázatos, elvégre mind tudjuk, hogy a virágcsokrokat szeretik megszagolni kedvenceink is.

A liliom minden fajtája mérgező.

Látható mellékhatások

Hogy elkerüljük a mérgezést, két dolgot tehetünk: teljesen kiirtjuk az életünkből a liliomot vagy kellő figyelmet szentelünk a macskának. Utóbbi bizonyul jobb döntésnek, mivel nem zárhatjuk ki teljes biztonsággal, hogy a macska élete során sose találkozzon liliommal. Gondoljunk bele, hogy a szomszédok kertjébe is mehet az állat, és mi is bármikor kaphatunk liliommal díszített csokrot.

De hogyan figyeljünk kedvencünkre? Egyszerű: ellenőrizzük, hogy megrágta a növényt vagy sem. A liliom okozta mérgezés tüneteiből is tudhatjuk, ha megtörtént a baj. Ezek a következők: nyáladzás, hányás, hasmenés, étvágytalanság, rejtőzködés, fokozott vagy csökkent vizeletürítés, kiszáradás, letargia.

A tünetek észlelésekor azonnal vidd orvoshoz kedvencedet!

Forduljunk állatorvoshoz

A panaszok észlelése után azonnal kérjünk segítséget állatorvostól. A toxikózis ellen nincsen otthoni praktika. Ellenben a szakember helyi méregtelenítéssel segíthet elkerülni a végzetes bajt. A legfontosabb, hogy 12-24 órán belül forduljunk állatorvoshoz, hiszen ha egy napnál tovább várakozunk a tünetek megjelenése után, nagy a kockázata, hogy az állat kiszárad. A cicák halálozása között gyakoriak az ilyen jellegű mérgezések, ne késlekedjünk! Keressük a helyi állatorvosi ügyeletet!

Megelőzés tekintetében pedig figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk egyedül a macskát a lakásban, ha liliom van a vázában, és a kertben is ellenőrizzük, hogy nincsenek rágások a leveleken, szirmokon.

állatorvos egészséges macska étvágytalanság halál hányás hasmenés kijárós macska kiszáradás letargia macska halála mérgezés mérgező növények nyáladzás vizelet
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink