hirdetés

7 macskás tévhit, amit ideje megcáfolni: nem ősi ellenségei a kutyáknak és a tehéntej fogyasztása sem tesz nekik jót

Hangai Lilla

2022. október 29 - Képek: Getty Images Hungary

Annak ellenére, hogy a cicák a legnépszerűbb háziállatok közé tartoznak, mégis gyakran félreértik őket. Talán ennek köze van ahhoz a misztikus aurához is, ami körülveszi őket. Mint a legtöbb állat, a macskák is összetett lények, és sokkal több van bennük, mint amit a sok sztereotípia láttatni enged.

hirdetés

Egyes macskákkal kapcsolatos mítoszok meglehetősen ártalmatlanok, de némelyek veszélyesek is lehetnek rájuk nézve, mivel az ilyen városi legendáknak köszönhetően másképp bánnak velük.

1. tévhit: A macskák és a kutyák ősi ellenségek

Tévéműsorok és filmek tömkelege épül erre a koncepcióra, de Jackson Galaxy macska-viselkedéskutató szerint ez nem igaz. Szerinte teljesen kivitelezhető egy jó, vagy a legrosszabb esetben is elfogadható kapcsolat egy eb és egy macska között.

„Két különböző fajról van szó, és ha két különböző állatról beszélünk, akkor a kommunikációs szakadék feltétlenül jelen van. Ezért a mi feladatunk, hogy nagykövetek legyünk ebben a kapcsolatban mindent megtéve azért, hogy enyhítsük a két faj közötti kommunikációs szakadékot.” – fejtette ki egy interjúban Galaxy.

2. tévhit: Éjszakai lények

A közhiedelemben még mindig él az a hit, miszerint a macskák éjszakai lények. Nem egészen. Krepuszkuláris állatok, ami azt jelenti, hogy hajnalban és alkonyatkor a legaktívabbak. Ez magától értetődő, ha belegondolsz, hogy a természetben a zsákmányállataik is ezekben az időszakokban a mozgékonyak.

Ehhez kapcsolódóan pedig az sem igaz, hogy látnak a teljes sötétségben. Ahhoz, hogy lássanak, szükségük van egy minimális fényre, amit a szemük a tapetum nevű membránban felerősít.

3. tévhit: Nem lehet őket tanítani, képezni

Annak ellenére, hogy úgy tűnik, akkor és azt csinálják, amihez csak kedvük van, kiképezhetők. A kutyákkal ellentétben azonban nem motiválhatók fegyelemmel. A szakértők javasolják a klikker és a sok jutalomfalat használatát, valamint a rövid képzési időt. Ezen kívül, ha hosszútávra tervezel, semmit se erőltess; azzal csak azt éred el, hogy megmakacsolja magát a cica.

4. tévhit: Tehéntej jót tesz nekik

Bár sok macska vonzódik a tejtermékekhez, bizonyos típusú tejek fogyasztása nem biztonságos számukra. Főleg nem a tehéntej. Sok egyednél gyomorrontást, hasmenést, hányást okoz.

Ahhoz, hogy a cica megfelelően hidratált legyen, és ne alakuljanak ki nála betegségek, érdemes száműzni a szárazeledelt és teljesen áttérni a nedvesre. Ezen kívül biztosíts neki friss, tiszta vizet, úgy biztosan nem lesz gond.

5. tévhit: Nem igényelnek sok törődést, odafigyelést

Ez a mítosz valószínűleg azért terjedt el, mert az emberek hajlamosak a macskákat a kutyákhoz hasonlítani. Való igaz, hogy bizonyos szempontból az ebek egy kicsit több figyelmet igényelnek, mint a cicák, de ez nem jelenti azt, hogy a macskáknak nincs szükségük szeretetre, törődésre és odafigyelésre.

Ez a mentalitás sok veszélyt rejt magában. Ha úgy gondolod, hogy például teljesen rendben van, ha néhány napra elutazol, és magára hagyod a cicát az automata etetővel és egy kis vízzel, mert semmi baja nem lesz, az nagy hiba. Ha az étel rendben is van, könnyen kialakulhat így náluk szeparációs szorongás, aminek mindketten megisszátok a levét a jövőben. Ugyanúgy rutinra, stabilitásra és szeretetre vágynak, mint a kutyák, csak másként mutatják ki.

6. tévhit: Az embereket csak megtűrik, nem társas állatok

A háziasítási folyamatukból világosan kiderül, hogy úgy döntöttek, az emberek mellett maradnak még úgy is, hogy nincs igazán szükségük ránk.

Az, hogy nem minden egyed rajong az összebújásért, a puszikért vagy az ölelkezésért, az teljesen normális. Valóban nem való macska olyannak, aki a saját vágyait mindenképpen rá akarja erőszakolni egy önálló állatra.

7. tévhit: A benti macskáknak nincs szükségük annyi oltásra, mint a szabadban élőknek

Ha bent él a cicád, az nem jelenti azt, hogy nincs szüksége védelemre a betegségek és élősködők ellen. A vakcinák rendszeres beadatása és az orvosi ellenőrzések az ilyen macsekoknál is elengedhetetlenek. Te, mint a gazdi és a család többi tagja is jár a lakáson kívül, így könnyű bevinni a veszélyforrásokat.

benti macska éjszakai aktivitás háziasítás házimacska képzés kutya és macska kutya és macska metakommunikáció kutya macska barátság kutya macska kapcsolat kutya macska kommunikáció kutya macska összeszoktatás macska éjszakai állat macska háziasítása macska nem igényel sok törődést macska oltásai macska társas lény macska tejet iszik macska tréning macskás tévhit oltás oltási protokoll szeparációs szorongás tej tejet iszik
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink