hirdetés

Az orra előtt van, mégsem látja? Macskáddal tényleg ez a helyzet

Kálmán Szonja

2023. május 11 - Képek: Getty Images Hungary

Macskád látása sokban hasonlít a tiédhez, de nem mindenben: ami túl közel van hozzá, arra bizony nem képes úgy fókuszálni, hogy éles kép alakulhasson ki róla az agyában.

hirdetés

A macska látás szempontjából kettős helyzetben van: szeme távolabbra tökéletes, de a mágikus távolság 25 centiméter. Ami ennél közelebb van hozzá, azt nem fogja élesen látni. Az optimális távolság kettő-hat méter, az ezen a távolságon belül megtalálható tárgyakat és élőlényeket látja a legjobban puhatalpú kedvenced. Ez a jelenség okozza aztán azokat a humoros helyzeteket, amelyekben hiába dugsz szó szerint az orra alá egy játékot vagy valami finomságot, ő nem veszi észre azt.

Így működik a macskád látása

Hogy jobban megértsd, hogyan érzékeli macskád a külvilágot, érdemes egy kicsit elmélyedni abban, mi jellemzi a látását. Ahogyan a legtöbb ragadozó – és az emberek –, úgy a macska látása is binokuláris. Ez azt jelenti, hogy mindkét szem külön képet alakít ki, majd ezekből az agyban keletkezik az a háromdimenziós kép, amely a tájékozódás alapját adja.

Ennek sok előnye van: ha az egyik szem megsérülne, a másik továbbra is segít a tájékozódásban; amíg pedig tökéletesen lát mindkét szemével az állat, sokkal nagyobb a látómezeje. A macskák perifériás látása például sokkal jobb, mint a miénk, így nagyjából 200 fokban látják be a teret – szemben a mi 180 fokos látásunkkal. Binokuláris látás kell a térlátáshoz magához is, és az is tény, hogy a nehezen észrevehető dolgok észlelésében nagy segítség az ilyen típusú érzékelés.

Összességében ügyesebb vadászokká teszi a macskákat látásuk, melynek különlegessége a fent leírt sajátosság, a 25 centiméternél közelebbi tárgyakra való fókuszálás képtelensége.

A macska helyzete látás szempontjából kettős: távolra kiválóan, közelre azonban nagyon rosszul látnak.

További érzékszerveik is élesek

  • Szaglásuk igazán kiváló, mintegy tizenötször jobb az emberekénél. Ezért még ha nem is veszik észre azonnal az orruk alá dugott csemegét, annak illata előbb-utóbb nyomra fogja vezetni őket. Ebben másodlagos szaglószervük, a Jacobson-szerv segíti őket.
  • Hallásuk szintén kiemelkedő. A mély hangok érzékelése nem tér el az emberekétől, magasabb hangokat viszont jobban érzékelnek, ami vadászat közben nagy segítségükre szolgál.
  • A tapintásban bajszuk is fontos információkhoz juttatja őket.

Leggyengébb pontjuk az ízlelésük, igaz, ez nem is szükséges a vadász életmódhoz, melyet a természetben folytattak. Ettől még persze félretolják azért a táljukat, ha nem a megfelelő ízben választod ki számukra a tasakos eledelt.

macska bajusz lényege macska hallása macska látása macska szeme macskabajusz
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink