hirdetés

Macskabajusz-kisokos: ennyire fontos szerepet játszanak a cica érzékelésében

Ferenczi Deborah

2023. február 15 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkoztál már azon, hogy a macskáknak miért van olyan hosszú bajsza? Nos, a bajusznak az állat érzékelésében van szerepe, ami egészen pontosan ahhoz kötődik, hogy a cica pontosan meg tudja határozni, hogy mennyire van biztonságban a környezetében. Ugyanis ez az érzékszerv képes felmérni a macskát körülvevő világot. Egyes tudósok egyenesen azt állítják, hogy a cicák számára a bajszuk olyan érzékszerv, mint számunkra az ujjunk, mellyel tapintunk és érezzük a közvetlen környezetünket.

hirdetés

A bajusz maga az állat orrának két oldalán elhelyezkedő, összesen 24 szálból álló, vízszintesen elrendeződő érzékszerv, mely a cica testén található szőrök közül a legerősebbnek és egyben a legfontosabbnak is bizonyul. Az adott szálak az érzékelésben segítenek elsősorban, de ezentúl például a veszélyhelyzetekről is ennek segítségével tudnak megfelelően tájékozódni.

Hogyan segít érzékelni a bajusz?

Érdekes, de ha teljes sötétben a macska bajsza egy tárgyhoz súrlódik, akkor az állat képes felismerni annak pontos helyét, méretét, esetleg még a textúráját is. Ez információt közöl arról is, hogy elfér-e az állat azon az adott helyen, ahol éppen közlekedni akar. Ezentúl a bajusz még a légáramlások változásait is képes tűpontosan bemérni, így érzékelheti a közeledő veszélyeket is. Ez egészen pontosan úgy működik, hogy ezek a tapintószőrök információt küldenek a macska agyának egy olyan területére, mely szinte látja az érzékelendő tárgyat.

Továbbá az egyensúly megtartásában is jelentős szerepet játszik a macska bajsza. Segítségével képes a különböző rezgések érzékelésére is, így például a zsákmány pontos helyzetét is képesek beazonosítani, tehát a vadászatban levő szerepe is elengedhetetlen. Ez pedig olyannyira igaz, hogy azon macskák, akiknek sérült a bajsza, nem biztos, hogy képesek olyan pontos vadászatra, mint azon társaik, kiknek ez az érzékszervük sérthetetlen.

A testbeszéd megértésében is segít

Szintén érdekesség, hogy az állat testbeszédének megértésében is jelentősen segíthet az, ha megfigyeljük bajszának helyzetét. Tehát, ha a szőrszálak egyenesen előre mutatnak, akkor a cicus kíváncsi, barátságos. Ugyanakkor, ha hátrahúzza a bajszát, akkor az arról árulkodik, hogy nem érzi magát biztonságban. Szintén érdekesség, hogy a bajusz olykor hátrányt is jelenthet az állatnak, ugyanis például, ha olyan tányérból akar enni, amibe nem fér bele a bajsza, akkor kifejezetten kellemetlen lehet számára az evés. Ilyenkor általában kiemeli az ételt, és inkább a földön fogyasztja el, hogy ne irritálja a tál a becses szálakat.

Levághatom a macska bajuszát?

Nem, semmiképpen sem szabad levágni a macska bajuszát, ugyanis ez igencsak nagy kellemetlenséget, sőt ez komoly stresszt is okozhat az állatnak. A bajsza az egyik legfontosabb érzékszerve, így ezt soha, semmiképpen ne vágjuk le. Azonban attól nem szabad megijedni, ha néha elhagy egy-egy szálat, ugyanis ez természetes folyamat. A kihullott bajusz idővel visszanő, és ez nem zavarja az érzékelésben.

bajusz érzékelés macska bajsza macska bajusz lényege macska érzékszervei
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!