Így kommunikálj a cicáddal jutalomfalatokon keresztül: remek lehetőség, hogy megerősítsd a pozitív viselkedést vagy új dolgokat taníts neki

Hangai Lilla, 2022. szeptember 28 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák képzésének és tanítgatásának komoly előnyei vannak. Egyszerre serkented vele a testét és az elméjét, ami segít megőrizni az egészségét. Az együtt töltött idő pedig garantálja, hogy erősödik közben a kapcsolatotok.

This post is also available in: English

Szórakoztató trükköket is megtaníthatsz kedvencednek, mint például az integetés, pacsizás vagy tárgyak visszahozása, de akár olyan hasznos parancsokat is elsajátíthat, mint az ül, a marad és a gyere.

Jutalmazd a kívánt viselkedést

A legegyszerűbben megfogalmazva, ha azt szeretnéd, hogy a cicád megismételjen egy viselkedést, jutalmaznod kell akkor, amikor végrehajtja azt. Fontos, hogy arra mindenképpen odafigyelj, hogy közvetlenül a kívánt viselkedés után egyből jutalmazz, így nem csúszhat hiba a gépezetbe.

Egy nagyon egyszerű példa, hogy ha a macskád nyávog rád, majd adsz neki egy finomságot, akkor ez lesz számára a minta, és a jutalomfalatért cserébe később is nyávogni fog, ha meglát. Ha nem jutalmazod a nyávogását, más szóval figyelmen kívül hagyod, nem valószínű, hogy rendszeresen meg fogja ismételni ezt a cselekedetét.

A jutalomfalat remek eszköz az új viselkedésminta megtanítására is

Ha azt szeretnéd, hogy a cicád azonnal megjelenjen, amikor hívod, próbáld ki ezt: szólítsd a nevén, és jutalmazd meg egy finomsággal, amikor odamegy hozzád. Menj át egy másik szobába, szólítsd újra a nevén, és jutalmazd meg megint, ha megjelenik.

Nem biztos, hogy azonnal menni fog és sok múlik azon is, éppen milyen hangulatban van a bajszos kis bandita, de kitartó próbálkozással biztosan célt érsz.

Add meg a megfelelő motivációt

A motiváció a tréning kulcsa. A legtöbb macska számára a motivációt pedig a táplálék jelenti. Amikor elkezdtek együtt dolgozni egy feladaton, az a legfontosabb, hogy kiválassz egy olyan jutalomfalatot, amiről tudod, hogy nagyon kedveli a cicád. Lehet szó alutasakos eledelről, töltött ropogós falatkáról, vagy akár natúr csirkemellről is. Kísérletezz nyugodtan!

Ezt a kedvenc jutalomfalatot használhatod bármilyen pozitív viselkedés megerősítésére. Amikor a kaparófát használja végre, ha engedi, hogy megfésüld, ha a fürdés nyugodtan lezajlott ez alkalommal, vagy hagyta, hogy levágd a karmait. A macskák okosak, nagyon hamar összekapcsolják ezeket az eseményeket a finomságokkal.

Jutalmazz azonnal és következetesen

Az időzítés a legfontosabb a cicák kiképzésében. Figyelmük olyan rövidtávú, akárcsak a TikTok-on nevelkedett Z generációé, így a jutalomnak másodperceken belül érkeznie kell, különben már hiába jön, ugyanis nem fogja tudni a cicus, hogy miért kapja.

Például, ha azt látod, hogy ma végre a kaparófán élesíti a körmét, nem az antik kanapé lábán, azonnal, még közben kapjon néhány falat finomságot. Ha lecsúsztál róla, mert ki kellett érte szaladnod a konyhába, inkább tedd félre későbbre.

Nagy könnyebbség lehet, hogy ha a család összes tagja megerősíti nála a kívánt viselkedést, így hamarabb rögzül majd.

A megfelelő időben gyakoroljatok

Egyszerre csak rövid ideig érdemes foglalkozni bármilyen feladattal. Egy macska esetében az 5 perc, amit koncentrálással képes eltölteni, már nagyon jónak számít. Ne keseredj el, ha csak 1-2 percre sikerül lekötnöd, és akkor sem, ha azt látod, éppen semmi kedve hozzá. Ne erőltess semmit, különben végleg elveszti a motivációját!

Így cseréld le a jutalomfalatot

Mivel a túl sok jutalomfalat előbb vagy utóbb kövér cicát eredményez, az a cél, hogy fokozatosan leszoktasd az ételjutalomról, és a bozontos kis jószág megelégedjen a dicsérettel is.

Ha a macskád már megbízhatóan és konzisztensen mutatja a kívánt viselkedést, elkezdheted csökkenteni az finomságokat. Csináld ezt is fokozatosan, semmiképpen se érje sokként! A dicséret és a simogatás sose maradjon el, és egyszer-egyszer kaphat jutifalit később is, de az már ne legyen rendszeres.

Ezt ne tedd soha!

A cicát utólag valamilyen hibáért vagy a nem megfelelően végrehajtott parancsért megbüntetni nem szabad, ugyanis nem fogja érteni, hogy mi a baj. Semmi mást nem érnél el a büntetéssel, csak stresszes helyzetet teremtesz, aminek később komoly egészségügyi következményei lehetnek. Nem fogja összekapcsolni a büntetést olyasvalamivel, amit már megtett és elfelejtett.

Ne vedd fel és ne tedd a kaparófához, hogy kaparjon. Egyszerűen nem fogja érteni, bármit is szeretnél elérni az ilyen agresszív viselkedéssel és csak megijeszted. Ne erőltess semmit, légy türelmes és kitartó!

Ne változtasd cicádat koldussá! A finomságokat csak a tréninghez használd, úgy lesz igazán hatékony.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon