hirdetés

Így kommunikálj a cicáddal jutalomfalatokon keresztül: remek lehetőség, hogy megerősítsd a pozitív viselkedést vagy új dolgokat taníts neki

Hangai Lilla

2022. szeptember 28 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák képzésének és tanítgatásának komoly előnyei vannak. Egyszerre serkented vele a testét és az elméjét, ami segít megőrizni az egészségét. Az együtt töltött idő pedig garantálja, hogy erősödik közben a kapcsolatotok.

hirdetés

Szórakoztató trükköket is megtaníthatsz kedvencednek, mint például az integetés, pacsizás vagy tárgyak visszahozása, de akár olyan hasznos parancsokat is elsajátíthat, mint az ül, a marad és a gyere.

Jutalmazd a kívánt viselkedést

A legegyszerűbben megfogalmazva, ha azt szeretnéd, hogy a cicád megismételjen egy viselkedést, jutalmaznod kell akkor, amikor végrehajtja azt. Fontos, hogy arra mindenképpen odafigyelj, hogy közvetlenül a kívánt viselkedés után egyből jutalmazz, így nem csúszhat hiba a gépezetbe.

Egy nagyon egyszerű példa, hogy ha a macskád nyávog rád, majd adsz neki egy finomságot, akkor ez lesz számára a minta, és a jutalomfalatért cserébe később is nyávogni fog, ha meglát. Ha nem jutalmazod a nyávogását, más szóval figyelmen kívül hagyod, nem valószínű, hogy rendszeresen meg fogja ismételni ezt a cselekedetét.

A jutalomfalat remek eszköz az új viselkedésminta megtanítására is

Ha azt szeretnéd, hogy a cicád azonnal megjelenjen, amikor hívod, próbáld ki ezt: szólítsd a nevén, és jutalmazd meg egy finomsággal, amikor odamegy hozzád. Menj át egy másik szobába, szólítsd újra a nevén, és jutalmazd meg megint, ha megjelenik.

Nem biztos, hogy azonnal menni fog és sok múlik azon is, éppen milyen hangulatban van a bajszos kis bandita, de kitartó próbálkozással biztosan célt érsz.

Add meg a megfelelő motivációt

A motiváció a tréning kulcsa. A legtöbb macska számára a motivációt pedig a táplálék jelenti. Amikor elkezdtek együtt dolgozni egy feladaton, az a legfontosabb, hogy kiválassz egy olyan jutalomfalatot, amiről tudod, hogy nagyon kedveli a cicád. Lehet szó alutasakos eledelről, töltött ropogós falatkáról, vagy akár natúr csirkemellről is. Kísérletezz nyugodtan!

Ezt a kedvenc jutalomfalatot használhatod bármilyen pozitív viselkedés megerősítésére. Amikor a kaparófát használja végre, ha engedi, hogy megfésüld, ha a fürdés nyugodtan lezajlott ez alkalommal, vagy hagyta, hogy levágd a karmait. A macskák okosak, nagyon hamar összekapcsolják ezeket az eseményeket a finomságokkal.

Jutalmazz azonnal és következetesen

Az időzítés a legfontosabb a cicák kiképzésében. Figyelmük olyan rövidtávú, akárcsak a TikTok-on nevelkedett Z generációé, így a jutalomnak másodperceken belül érkeznie kell, különben már hiába jön, ugyanis nem fogja tudni a cicus, hogy miért kapja.

Például, ha azt látod, hogy ma végre a kaparófán élesíti a körmét, nem az antik kanapé lábán, azonnal, még közben kapjon néhány falat finomságot. Ha lecsúsztál róla, mert ki kellett érte szaladnod a konyhába, inkább tedd félre későbbre.

Nagy könnyebbség lehet, hogy ha a család összes tagja megerősíti nála a kívánt viselkedést, így hamarabb rögzül majd.

A megfelelő időben gyakoroljatok

Egyszerre csak rövid ideig érdemes foglalkozni bármilyen feladattal. Egy macska esetében az 5 perc, amit koncentrálással képes eltölteni, már nagyon jónak számít. Ne keseredj el, ha csak 1-2 percre sikerül lekötnöd, és akkor sem, ha azt látod, éppen semmi kedve hozzá. Ne erőltess semmit, különben végleg elveszti a motivációját!

Így cseréld le a jutalomfalatot

Mivel a túl sok jutalomfalat előbb vagy utóbb kövér cicát eredményez, az a cél, hogy fokozatosan leszoktasd az ételjutalomról, és a bozontos kis jószág megelégedjen a dicsérettel is.

Ha a macskád már megbízhatóan és konzisztensen mutatja a kívánt viselkedést, elkezdheted csökkenteni az finomságokat. Csináld ezt is fokozatosan, semmiképpen se érje sokként! A dicséret és a simogatás sose maradjon el, és egyszer-egyszer kaphat jutifalit később is, de az már ne legyen rendszeres.

Ezt ne tedd soha!

A cicát utólag valamilyen hibáért vagy a nem megfelelően végrehajtott parancsért megbüntetni nem szabad, ugyanis nem fogja érteni, hogy mi a baj. Semmi mást nem érnél el a büntetéssel, csak stresszes helyzetet teremtesz, aminek később komoly egészségügyi következményei lehetnek. Nem fogja összekapcsolni a büntetést olyasvalamivel, amit már megtett és elfelejtett.

Ne vedd fel és ne tedd a kaparófához, hogy kaparjon. Egyszerűen nem fogja érteni, bármit is szeretnél elérni az ilyen agresszív viselkedéssel és csak megijeszted. Ne erőltess semmit, légy türelmes és kitartó!

Ne változtasd cicádat koldussá! A finomságokat csak a tréninghez használd, úgy lesz igazán hatékony.

élet jó gazdi jutalomfalat kommunikáció kutya macska hasonlóság macska ember kapcsolat macska gazdi összhang macska gazdi páros macska tanítás macska tréning oktatás pozitív megerősítés szerető gazdi tanítás tanítás jutalomfalattal tréning tréning jutalomfalattal trükk tanulás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!