hirdetés

A kutyák tényleg okosabbak, mint a macskák? A kutatók erre az eredményre jutottak

Ferenczi Deborah, 2022. június 4 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkoztál már azon, hogy szerinted a kutyák vagy a macskák okosabbak? Nos, számos tudóst foglalkoztat ez a kérdés, ugyanis mindkét faj kiemelkedő intelligenciával bír, így nehéz eldönteni azt, hogy melyik állat intelligensebb. Az alábbiakban utánajártunk annak, hogy vajon cicák vagy a kutyusok az okosabbak. Íme a válasz a nagy kérdésre.

hirdetés

A Frontiers in Neuroanatomy folyóiratban megjelent új kutatás arra az eredményre jutott, hogy a kutyák okosabbak lehetnek, mint a macskák. Bár közel sem ilyen egyszerű a képlet, ugyanis mindkét állat teljesen másban erős.

A kutyák tényleg okosabbak?

Debora Jardim-Messeder és munkatársai a ragadozó állatok agyát vizsgálták. A kutatás során az agy mérete és a benne lévő neuronok (az információt továbbító speciális sejtek) száma közötti kapcsolatot vizsgálták. Az eredmények által arra a megállapításra jutottak, hogy ha az agy mérete a különböző állatokban egyenlő, akkor minél nagyobb a neuronok száma, annál sűrűbben vannak jelen az idegsejtek. A kutatókat különösen érdekelte az agykéreg – az agynak az intelligenciához kapcsolódó része –, mivel ez irányítja az olyan összetett gondolkodási folyamatokat, mint a döntéshozatal és a tervezés. Az eredmények pedig arra mutattak, hogy minél sűrűbben vannak jelen a neuronok egy adott állatfaj agykérgében, annál intelligensebbnek azok.

Az intelligenciájukról híres főemlősök agya például rendkívül sűrű neuronhálózattal rendelkezik. A kutatók nyolc ragadozófajt vontak be a vizsgálatba, minden fajból egy-két mintaállatot vettek alapul. Az egyes állatok agyának felépítéséről képeket készítettek, és méret-összehasonlítás céljából megmérték a szerv súlyát. Majd ezek után a neuronok pontos számát a méretek alapján megbecsülték.

Nem csak a nagyobb agy számít

Az eredmények azt mutatták, hogy a nagyobb agyú kutyák agykérgében körülbelül kétszer annyi neuron volt, mint a macskáéban. Ez azért bizonyult nagyon fontos információnak, mivel az információfeldolgozás során az agy az idegsejtekre támaszkodik, és minél több idegsejt található az állat agykérgében, annál gazdagabbak a mentális képességei. Ebből következtetve az ebek rugalmasabb, illetve összetettebb viselkedési mechanizmusokra képesek, mint a macskák.

Az eredmények az agysejteken alapulnak

Mielőtt végletes következtetéseket vonnánk le az említett két állat intelligenciaszintjéről, fontos megemlíteni, hogy magát a kísérletet csak igen kis létszámú mintával végezték el a tudósok. Ugyanis egy macska és két kutya szerepelt a teszteken, tehát teljesen átfogó következtetést nem lehet adni a felmérés alapján. Azonban valószínűleg nagyobb létszám esetén sem változik jelentősen eltérő módon, ugyanis a mért neuronok száma túl messze volt egymástól ahhoz, hogy egyszerűen az egyéni eltérésekre lehessen hivatkozni. Továbbá szintén fontos kiemelni, hogy ez a kutatás nem IQ-teszt eredményén alapult. Tehát nem csak ezek alapján határozható meg az állatok intelligenciája. Az eredmények kizárólag az agysejtekből kerültek következtetésre.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon