Hogyan segíts a cicádon, aki fél a vihartól? A figyelemelterelés kulcsfontosságú

Ferenczi Deborah, 2022. október 20 - Képek: Getty Images Hungary

A te macskád is fél a vihartól? Nos, ezzel bizonyosan nincsen egyedül, ugyanis sok cica egyenesen retteg a mennydörgésektől, a villámcsapásoktól, és a hasonló eseményektől. Azonban létezik néhány módszer, ami segíthet megnyugtatni a kis jószágokat az ilyen esetekben. Íme néhány tipp!

A vihartól való félelem a macskák esetében egy túlzott félelemreakció, például mennydörgésre, villámlásra, heves esőzésre és erős szélre. Mivel a zivatarok hangosak, erősek és hirtelen csapnak hatalmas zajt, nyilvánvalóan bárkit megriaszthatnak, beleértve az amúgy is félős macskát is. A zivatarfóbiában szenvedő állatok a vihar közeledtét érezve azonnal elkezdnek szorongani.

Honnan tudod, hogy fél a macskád a viharban?

Az alábbiakban összeszedtük azokat a tüneteket, melyek mind arra utalhatnak, hogy a cicád nagyon fél a vihartól. Fontos tudni, hogy amennyiben ezeket tapasztalod, érdemes állatorvoshoz vagy szakemberhez fordulnod, ugyanis nagyon komoly szorongást és stresszt okoz ez az állatnak.

Amennyiben a tünetek nagyon súlyosak, előfordulhat, hogy az állatorvos nyugtatót ír fel az állatnak. Azonban embereknek készített nyugtatót soha, semmi esetre sem kaphat az állat!

A viharfóbia okai

A viharfóbiában szenvedő macskák félelemmel reagálnak a hangos, váratlan zajokra és fényvillanásokra. Sok más állathoz hasonlóan a macskák is érzékenyek a zivatarok okozta légköri nyomásváltozásokra, és észlelik azokat már azelőtt, hogy elért volna hozzájuk a vihar. Azonban fontos tudni, hogy például a szeparációs szorongásban szenvedő macskák a szokottnál is sokkal jobban szenvedhetnek a félelemtől. Ez szintén igaz lehet, ha bizonytalannak érzi magát valamiért az állat, vagy esetleg mentett cica, és rossz háttérrel rendelkezik.

Hogyan lehet kezelni a félelmet?

Nos, ez nyilvánvalóan függ annak mértékétől is, hiszen rendkívüli esetekben előfordulhat, hogy az orvos nyugtatót ír fel a cicának. Azonban azt nagyon fontos észben tartani, hogy kizárólag állatorvos által felírt gyógyszerek alkalmazhatóak. De sok esetben elegendő, ha a gazdi kellőképpen odafigyel. Hatásos lehet például az úgynevezett kompressziós mellény használta, mely képes megőrizni a macska nyugalmát. Illetve érdemes lehet az ilyen esetekre egy csendes és biztonságos helyet kialakítani az állatnak, ahol menedéket találhat a szörnyű zajok elől. Továbbá a komolyzene szintén nyugtató hatással lehet rá, illetve ajánlott a figyelemelterelés alkalmazása is (például játékkal). Ezentúl az összebújás is segíthet abban, hogy biztonságban érezze magát kedvenced.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon