hirdetés

A cicák is szopogathatnak tárgyakat, ami olyan, mint az embereknél a cumizás vagy az ujjszopás: utalhat stresszre is ez a viselkedés

Hangai Lilla

2022. december 3 - Képek: Getty Images Hungary

A macskáknál a szopogatás gyakori, általában nem ártalmas viselkedés, amely bármilyen fajtánál és bármilyen korban lévő cicánál előfordulhat. Ha azonban felnőtt egyednél jelentkezik ez a magatartás, akkor érdemes több figyelmet szentelni neki, ugyanis kórosnak is tekinthető.

hirdetés

A szopogatás irányulhat az ember felé, ilyenkor a cica a gazdi, vagy más személy ujjait vagy bármilyen szabad bőrfelületet vesz a szájába és rágcsál, valamint szopogat. Gyakori jelenség az is, amikor a macska különböző textíliákon éli ki a kényszert, például takarón vagy törölközőn. Az sem ritka azonban, ha a házi kedvenc a díszpárnákat, játékokat, vagy bármilyen egyéb használati tárgyat szemel ki a célra. A viselkedési összetevők megértése elengedhetetlen annak eldöntéséhez, hogy indokolt-e a tettet tiltani vagy szabályozni.

Ezek lehetnek a kiváltó okok

A felnőtt macska szopogatásának közvetlen okai általában viselkedési zavarok. Ide tartozik a környezeti stimuláció hiánya, a különféle szorongásos zavarok és a stressz is. Egyelőre nem ismert olyan szervspecifikus betegség, amellyel összefüggene. Ha azonban meglehetősen spontán kezdődik, lehet arra esély, hogy fogfájás következménye. Akkor mehetsz biztosra, ha mindenképpen meglátogatjátok az állatorvost, aki így fel tudja állítani a diagnózist.

Természetes ösztön

A szopási ösztön nagyon erős a fiatal cicákban, és megpróbálhatnak bármit, ami puha és meleg a szájukba venni, és szopogatni, különösen ha az valami miatt emlékezteti őket az anyukájukra. Ez a macskaviselkedés akár felnőttkorig is elkísérheti őket, és a cica kiélheti az ösztöneit bármin, ami a lakásban fellelhető és szerinte megfelel a célnak. Ez a magatartás hasonlít az emberek esetében is megjelenő ujjszopáshoz vagy cumizáshoz; a komfortérzetet növeli, nyugtatja az egyént.

Kényelem

Ha egy cica nagyon nyugodt vagy teljes kényelemben érzi magát, általában elkezd dagasztani. Ezt gyakran követi szopogatás. Mindkettő normális, és úgy tűnik, hogy a macskák számára pihentető hatású. Nagyon gyakran akkor tapasztalható, miután elválasztották a cicát, ugyanis mindkét mozdulat arra használható, hogy a tejhez gyorsabban hozzájussanak a falánk kölykök.

Stressz

Ha egy macska stresszes, rögeszmés/kényszeres viselkedést mutathat, ami magában foglalhatja a szopogatást is. Ez a viselkedés kutyáknál is megfigyelhető. A stressz további jelei közé tartozik a túlápolás, a mancs szívása, szopogatása, a farokrágás vagy az ágyék nyalogatása is.

Genetika

Úgy tűnik, hogy a keleti fajták, mint például a sziámi, balinéz, tonkinéz és keresztezéseik hajlamosabbak a felnőttként is a szopogatásra, mint az európai vagy észak-amerikai fajták.

Elválasztás

A rögeszmés szopogatás jelenléte számos esetben összefüggésbe hozható a túl korai leválasztással.

Mit tehetsz ellene?

Ha az állatorvos megnyugtatott, hogy semmilyen egészségügyi probléma nem áll a jelenség mögött, mindenképpen érdemes azon elgondolkodni, hogy elég mentális és fizikális stimulációt kap-e a cicus, vagy nincs-e olyan változás az életetekben, ami stressz okozhat számára. Lehet ilyen egy költözés vagy egy új családtag érkezése is. Ha ez is kizárható vagy már megszűntetted a stresszort, és úgy látod, hogy nem tesz magában kárt a cica, akkor érdemes neked is megnyugodnod, és hagynod, hogy kedvenced ezzel a módszerrel nyugtassa meg magát.

állatorvos balinéz fogfájás fogproblémák genetika korai elválasztás nyugodt macska stimuláció stimuláció hiánya stressz sziámi szopás szopogatás tonkinéz unatkozó macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!