hirdetés

Miért hozták a macskákat összefüggésbe a boszorkányokkal? Érdekes elméletek a középkorból

Ferenczi Deborah, 2022. december 17 - Képek: Getty Images Hungary

Rendkívül érdekes kérdés, hogy a macskákat miért veszi körbe egyfajta, szinte kézzel fogható misztikum, mely tulajdonképpen már évszázadok óta kíséri őket. Gondoljunk csak arra, hogy már az egyiptomiak is felettébb misztikus lényeknek tartották a cicákat, azonban ez még mit sem számít ahhoz képest, hogy a középkorban milyen legendák terjedtek róluk.

hirdetés

This post is also available in: English

A középkorban kezdődött el leginkább a macskák különösen érdekes misztifikálása, mely valljuk be, leginkább negatív irányba változtatta a közvéleményt a cicákról. Az adott állatokat általánosságban olyan dolgokkal hozták összefüggésbe, mint például a boszorkányok vagy a balszerencse. Az alábbi cikkünkben megpróbáltunk utánajárni, hogy mi állhat ennek a különös hozzáállásnak a hátterében.

A fekete macskákat ölték a pestis idején

Annak ellenére, hogy volt olyan idő, mikor Egyiptomban a macskákat istenként tisztelték, mégis az idők során folyamatosan vesztettek a népszerűségükből. Talán az igazán történelmi mélypont esetükben a 14. század közepén vette kezdetét, amikor is a fekete macskákat az emberek elkezdték összefüggésbe hozni a Sátánnal, a boszorkánysággal, és a démonokkal. Ez olyannyira elfajult, hogy sokukat meg is ölték a pestisjárvány idején, mivel úgy vélték, a terjedéshez közük van. Azonban ez jelentősen nagy hibának bizonyult, ugyanis a macskák éppen segíthettek volna megállítani a járványt azzal, hogy a patkányokat megölik. Ez olyannyira igaz, hogy egyes kutatások szerint, ha a pestisjárvány ideje alatt több macska élt volna, akkor jelentősen nagyobb százalékban élték volna túl az emberek a világjárványt.

A boszorkányok és a macskák összefüggése

A boszorkányság kifejezés attól független módon, hogy negatív csengése van, mégis elsősorban azt jelenti, hogy a „bölcsek mestersége”, mivel a „wicca” szó a „wicce” (angolul witch) vagy „bölcs” szóból származik. Valójában a boszorkányüldözés azért vette kezdetét, mert tömegesen fordultak inkább ezekhez a kuruzslókhoz, mintsem a keresztény egyházhoz. Így elterjedt az, hogy ezeknek az embereknek a mágikus ereje az ördögtől származik. A 16. századi Európa nagy része elkezdte azt hinni, hogy a boszorkányok gonoszak, és sokukat bíróság elé állították, megkínozták és halálra ítélték. A macskák pedig úgy kerültek mindezzel összefüggésbe, hogy a boszorkányok, miután természetgyógyászattal foglalkoztak, igazán közel érkeztek magukat az állatvilághoz, így előfordult, hogy macskát tartottak. Sajnálatos módon ennek okán a cicák is részeseivé váltak az úgynevezett boszorkánypereknek, és gyakran ugyanarra a szörnyű sorsra is jutottak, mint a gazdáik…

Kelták, úgy hitték, hogy a macskák valójában bűnös emberek

Valójában nem csak a középkorban gondolták a macskákról, hogy ördögtől valók. Ugyanis már a kelták is meg voltak arról győződve, hogy valójában a cicák olyan holt emberek, akik bűnösek voltak az előző életükben, és arra kényszerültek, hogy e világon maradjanak, de immár macskatestbe zárva. Ezek a középkorban is jól ismert történetek eredményezték azt, hogy az emberek olyan meséket találtak ki, hogy a boszorkányok macskákká változnak haláluk után, így nyilvánvalóan szükségesnek tartották, hogy a cicákat is meggyilkolják. Ezt azzal bizonyították, hogy néha előfordult, hogy beszökött egy macska a házba, ezt pedig automatikusan összhangba hozták a boszorkányokkal, akik azért szöknek be, hogy kárt okozzanak.

A fekete macskák még mindig a közhiedelem tárgyai?

Valójában azokon a területeken, ahol javában folytak a középkorban a boszorkányperek, ott a mai napig élnek ezek a legendák, miszerint a fekete macskák balszerencsét hoznak. Azonban ezzel ellentétben más országokban inkább szerencsének tekintik őket, mint például Skóciában, Oroszországban vagy Japánban. Sőt, Japánban úgy vélik, hogy az egyedülálló nőknek elengedhetetlenül fontos, hogy legyen macskájuk, ugyanis az sokkal vonzóbbá teszik őket a férfiak szemében. Ebből is kiválóan látható, hogy kizárólag azok a népek hozták összefüggésbe a cicákat a gonosszal, akik részesültek hajdanán az olyan mérgező propagandákkal, mint a boszorkányság helyzete a középkorban.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon