Bombay fajtaleírás: az éjfekete házi párduc, akinek szemei könnyen megigéznek

László Enikő, 2022. augusztus 25 - Képek: Getty Images Hungary

A bombay egy káprázatosan szép, okos macska, aki szeret játszani, és leginkább egy olyan családban érzi jól magát, ahol sok trükköt tanulhat, és ahol rengeteg idő akad a szórakozásra.

Szerencsés az, aki egy ilyen cicával oszthatja meg mindennapjait, ugyanis a bombay nemcsak lehengerlően szép, de okos, nyugodt, egyben szórakoztató társ, aki imád gazdájának hízelegni. Sosem zavaró a jelenléte, nem követeli a figyelmet, csupán szívesen veszi, ha vele foglalkoznak. Egyesek azt mondják, ez a cica annak ideális, aki egy macskát, egy majmot és egy kutyát akar egy testben!

Eredete

A macskatenyésztők gyakran kísérleteznek, és új fajtákat hoznak létre akár természetes genetikai mutációkra építve, akár a fajták keresztezésével, hogy új megjelenést, színt vagy mintát kapjanak. Az India egzotikus kikötővárosáról elnevezett bombaynek nincs kapcsolata a szubkontinenssel. A barna burma és a fekete amerikai rövidszőrűek keresztezéséből hozták létre, hogy egy miniatűr fekete párducra hasonlítson.

A Kentucky állambeli Louisville-i Nikki Horner tenyésztő nevéhez fűződik a bombay kitenyésztése, aki az 1950-es évek végétől kezdett el foglalkozni az új fajtával. Célja egy sima, csillogó bundájú fekete macska volt, izmos testtel és barátságos temperamentummal. Horner a fajtát bombaynek nevezte el, mert az az indiai egzotikus kikötőváros fekete párducaira hasonlított. A brit tenyésztők ugyanezt a megjelenést és személyiséget érték el burma és fekete rövid szőrű házimacskák keresztezésekkel. A fő különbség az amerikai és a brit változat között az, hogy utóbbiak szeme a legtöbbször zöld.

A Cat Fanciers Association 1978-ban teljes elismerésben részesítette a bombayt. Ma a fajtát minden macskaszövetség elismeri. Testtípusuk és szőrzetük megőrzése érdekében a bombayeket keresztezni lehet barna burmákkal. A CFA megengedi a fekete amerikai rövidszőrűek keresztezését is, de erre ritkán kerül sor a testtípusbeli különbségek miatt.

Fajtastandard

A bombayt a legfeketébb fajtatiszta macskaként tartják számon. Nemcsak szőrzete, de talppárnái és orra is mindig fekete. Káprázatosan szép bundája csillogó és sima, színe teljesen fekete. A szín kivételével a bombay és burma szabványok nagyon hasonlóak. Míg a burma macska teste kompakt, masszív megjelenést mutat, a bombay teste közepes hosszúságú, és hajlékonyabb megjelenésű, mint burma rokonáé. Testtömege körülbelül 4-7 kg. A bombay feje „lekerekített”, pofája rövid. Feltűnő szemei nagyok, színük ragyogó arany-réz színű. Fülei közepesen nagyok, egymástól távol ülnek. Farka közepesen hosszú, egyenes. Várható élettartama 15-20 év.

Jelleme

A bombay igen barátságos cica, még idegenekkel szemben is. Így, ha csengetnek, ne lepődj meg, ha kedvenced előbb ér az ajtóhoz, mint te, hogy üdvözölhesse a vendéget. A legtöbbjük jellegzetes, de nem hangos hangon kommunikál, ha valamit gazdája tudtára akar adni. A bombay gyakran ügyes az apportírozásban, és akár pórázon is szívesen sétál. Ez egy okos macska, aki szeret játszani, tanulni és mókázni gazdájával. Mindig ott van, ahol kedvenc kétlábúja, szeret hízelegni és igen ragaszkodó, szeretetteljes társ.

Ideális környezet

Az élénk és ragaszkodó bombay szereti az embereket, és sokféle környezethez és életstílushoz alkalmazkodik. Nyugodt természete jó benti cicává teszi, más háziállatokkal is szívesen él, bár mindenképpen ő szeretne lenni a vezér. A gyerekeket is kedveli, így családoknak is jó társ lehet. A bombay általában a ház legmelegebb zugában érzi jól magát, és akár takaró vagy pokróc alatt is szívesen szunyókál. De legkedvesebb helye valószínűleg télen a radiátor lesz. Mivel nagyon szereti a társaságot, emberközpontú és igen intelligens is, ha mégis magára maradna otthon, érdemes intelligencia játékokkal lefoglalni éles eszét.

Ápolás

A bombay rövid, sima bundája könnyen ápolható heti keféléssel, hogy megszabaduljon az elhalt szőrszálaktól. Fürdésre ritkán van szüksége, fogait viszont érdemes rendszeresen megmosni. Puha, nedves ruhával töröld át a szem sarkait, hogy eltávolítsd a váladékokat. Használj külön területet a kendőből mindkét szem számára, így elkerülhető a fertőzés terjedésének kockázata. Hetente ellenőrizd a füleit. Ha piszkosnak tűnnek, vattakoronggal vagy puha nedves ruhával töröld át őket, amelyet almaecet és meleg víz 50-50 arányú keverékével benedvesítettél. Kerüld a fültisztító pálcika használatát, mert ez károsíthatja a fül belsejét. Tartsd az alomdobozt makulátlanul tisztán. Mint minden macska, a bombay is nagyon érzékeny a higiéniára.

Gyakori egészségügyi problémák

A bombayek általában egészségesek, bár a burmánál észlelt genetikai betegségek egyikét ennél a fajtánál is észlelték. A néha burmai fejhibának nevezett koponya-arc-rendellenesség esetenként újszülött cicáknál is megfigyelhető, amelyek feje súlyosan deformálódott. Ezeket a cicákat elaltatják, így azok, akik bombay cicákat vásárolnak, nem fognak találkozni ezzel a problémával, de a tenyésztőknek nagyon oda kell figyelniük, hogy ne tenyésszenek olyan macskákat, amelyek hordozzák a hiba génjét. A fajtánál előfordulhat túlzott szemkönnyezés, valamint a rövid fang miatt légzési nehézség, illetve hipertrófiás kardiomiopátia. A hipertrófiás kardiomiopátia (HCM) a szívbetegség leggyakoribb formája a macskákban. A szívizom megvastagodását (hipertrófiát) okozza.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon