hirdetés

Ragamuffin fajtaleírás: a ragdoll nagy, türelmes és végtelenül kedves rokona

László Enikő

2023. február 9 - Képek: Getty Images Hungary

Sokáig a ragdoll egyik változatának tekintették, de 1994-től különvált a két fajta. A ragamuffin tökéletes családi cica, hiszen megvan benne minden, ami nagyszerű házi kedvenccé teszi: türelmes, kedves, imádja a cirógatást és persze a gazdáját is.

hirdetés

Szelíd óriásnak is szokták nevezni, ugyanis a ragamuffin igen nagyra tud nőni: akár 11 kilogrammot is nyomhatnak ezek a cicák! De a nagy testtel nagy szív is párosul. Hiszen a fajta rendkívül imádnivaló, kedves, szeretetteljes és minden rosszindulat hiányzik belőle. Gazdáját árnyékként követi és híres arról, hogy nagyon szereti a gyerekeket és a háztartás más állataival is könnyen megtalálja a közös hangot. És nem utolsó sorban: ez a cica csodaszép!

Eredete

A ragamuffin ragdolltól való különválása nem volt zökkenőmentes és eleinte komoly ellentétek voltak az egyes változatok pártolói között. A ragdollt Ann Baker tenyésztette ki az 1960-as években, Kaliforniában. Ő volt Josephine, a fajta első képviselőjének tulajdonosa. Ann szigorúan ellenőrzése alatt tartotta a fajtát és annak osztályozását. Ez nem mindenkinek nyerte el tetszését, és a tenyésztők egy csoportja el akart térni Baker szabályaitól. Néhány év ellenségeskedés után a ragamuffin létrejött, és 1994-ben hivatalosan is különvált a ragdolltól.

Miért váltak külön?

Bakernek számos furcsasága volt, ami miatt sokan nem néztek rá jó szemmel. Például azt terjesztette, hogy a földönkívülieknek és a CIA-nak is köze van a fajta kialakulásához, és ezekbe a cicákba emberi géneket ültettek. Josephine-t egyszer elütötte egy autó, ezután pedig teljesen megváltozott a viselkedése gazdája szerint. Úgy vélte, a kölykei is örökölték ezt a tulajdonságot. Éppúgy, ahogyan a ragdollok jellegzetes lazaságát (angolul a ragdoll rongybabát jelent): ha egy ilyen cicát felemelnek, egyedi módon elernyednek végtagjai. Ann szerint ezek a macskák nem éreznek fájdalmat és félelmet, ezért ernyednek el. Ezeket az elméleteket természetesen elvetették a macskarajongók.

Baker egyedülálló és meglehetősen furcsa módon elvetette a hagyományos macskatenyésztő egyesületeket. A Ragdoll nevet védjeggyel látta el, és létrehozta saját nyilvántartását – az International Ragdoll Cat Associationt (IRCA). Szigorú szabványokat kényszerített rá mindenkire, aki ezen a néven macskát akart tenyészteni vagy eladni. A ragdollokat más fajtaszövetségek sem regisztrálhatták.

1994-ben az IRCA tenyésztők egy része úgy döntött, hogy kilép, és saját csoportot alapít a szigorú szabályozások miatt. Ők többféle színezetet és mintázatot szerettek volna cicáiknak. A ragamuffinokat régen cherubim macskáknak nevezték, de Baker ezt is védjegyeztette. Így a különvált tenyésztőknek új nevet kellett keresniük cicájuknak. Az eredeti ötlet Liebling (németül a drágaság) volt, majd a ragamuffin nevet Curt Gehm, a csoport egyik alapító tagja javasolta alternatívaként, és végül ezt választották.

Fajtastandard

A legszembetűnőbb különbség a ragamuffin és a ragdoll között az utóbbi pointos mintázata. Ezzel szemben a ragamuffinnál bármilyen szín és minta megengedett. A ragamuffinnak nagy, dió alakú szemei vannak, míg rokonának vékonyabb, enyhén ferde és mandula alakú. Standardja szerint megjelenése „édes”, mely leginkább kifejező tekintetének és nagy szemeinek köszönhető. A ragamuffin feje kerekebb megjelenést kölcsönöz az állatnak, míg a ragdollnál a laposabb formák dominálnak. A ragamuffin bundája plüssszerű, rokonáé azonban lehet selymes is. Teste is valamivel nagyobb a ragdollénál, míg utóbbi körülbelül 7-8 kg, a ragamuffin nagyobb, nem ritka, hogy több mint 10 kg-ot nyom. Várható élettartama 15-18 év.

Jelleme

Ez a cica egy igazi szeretetbomba, tökéletes választás szinte bárki számára. Már annak, aki nem bánja, ha macskája mindig szemmel tartja, követi, és végtelen szeretettel árasztja el. A ragamuffin ugyanis egy nagy szeretetcsomag, aki folyton gazdája kedvében akar járni. Kedves, türelmes és szelíd, odaadását pedig hangos dorombolással fejezi ki. Szívesen pihen tulajdonosa ölében, és élvezi a cirógatást. De nem ám egész nap csak pihen és gazdáját követi! Szeret játszani is, ezért érdemes számára több játékot is beszerezni, amivel akár közösen is mókázhat gazdájával. Különböző trükköket is megtanul, de a pórázon sétáláshoz is hajlandó hozzászokni. Neki csak egy számít: hogy gazdáját szerethesse, és az viszont szeresse.

Ideális környezet

Nyugodt, kiegyensúlyozott természete miatt az idősebb korosztály is társra lel benne. Gyermekes családok számára is nagyszerű választás lehet, hiszen minden megvan benne, ami egy gyerekbarát cicához kell. Türelmes, kedves, szelíd és rendkívül szeretetteljes. Egy csepp rosszindulat vagy agresszió sincs benne. Elegáns külseje és nagy szemei pedig vonzzák a rajongókat. Mivel nagyon ragaszkodó és mindig szeret gazdája közelében lenni, ezért olyan család számára ajánlott, ahol nem hagyják hosszú órákra magára. Kellő figyelem és társaság nélkül ugyanis magányos és letargikus lesz. Más házi kedvencekkel könnyen megtalálja a közös hangot, általában nincs gond az összeszoktatással.

Ápolás

Bár bundája hosszabb, nem igényel sok gondozást. Szőrzete szinte gubancálló, de ennek ellenére nem árt heti egy alkalommal átfésülni. Cicád is örül, hogy foglalkozol vele, erősödik a köztetek lévő bizalom, és még szebb lesz bundája, mint volt. Fülei és szemei tisztaságára ügyelni kell. Karmait pedig rövidebbre kell vágni, ha nem kopnának megfelelő tempóban.

Gyakori egészségügyi problémák

A ragamuffinnál az olyan tipikusnak mondható macskabetegségek fordulhatnak elő, mint a vese- és szívproblémák (hipertrófiás kardiomiopátia). Idősebb korukra a nagyobb egyedeknél felléphetnek ízületi fájdalmak, gyulladások vagy patellaficam is kialakulhat. Fontos, hogy a cica ne legyen túlsúlyos, hiszen ez az ízületeire is rendkívül negatívan hat amellett, hogy számos problémát okozhat még ezen kívül is.

fajtaleírás hosszú szőrű macska ragamuffin
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink