hirdetés

Nagyon vigyázz ezzel a szobanövénnyel: macskád teljesen „elszállhat” tőle!

Szénási Szimonetta

2023. április 13 - Képek: Getty Images Hungary

Az egyik kedvelt benti növény bódultságot idézhet elő cicusodnál.

hirdetés

Macskatartóként fontos tisztában lenned azzal, mely növények lehetnek veszélyesek kedvencedre nézve. A sok otthon ékeként szolgáló csüngő csokrosinda (Chlorophytum comosum), vagy közismertebb nevén „zöldike” egyike azoknak, amelyekkel jobb vigyázni, ha cicád van.

Mint az ópium

A zöldikét sokan azért kedvelik, mert gondozása egyáltalán nem igényel nagy szakértelmet – szinte bármilyen fény- és hőviszony mellett jól érzi magát, két öntözés között csak meg kell várni, hogy a földje kiszáradjon –, hosszan lecsüngő zöld levelei pedig mutatós díszévé teszik a lakásnak, ugyanakkor kiváló légtisztító is. Ezen pozitív tulajdonságai mellett azonban tudnod kell, hogy a növényben az ópiumhoz hasonló hallucinogén vegyület található, ami szerencsére nem mérgező, ám bódultságot idéz elő a macskáknál.

Sokak szerint a cicák emiatt szeretik megrágcsálni a leveleket, míg mások szerint ennek oka inkább az, hogy azok nagyon hasonlítanak a fűszálakhoz. Azok elfogyasztásával pedig a macskák az emésztésüket szokták megkönnyíteni. Vagy így, vagy úgy, a lényeg, hogy a dorombolóművészek előszeretettel csócsálgatják a zöldikét.

Balesetveszély

A zöldike által előidézett állapot hasonlít a macskamenta hatására: a cicák kissé elkábulhatnak, ami gyakran enyhe mozgáskoordinációs zavarban mutatkozik meg. Bár a jelenség többnyire nem súlyos, mégis jobb vigyázni, nehogy a módosult tudatállapotban levő állat balesetet szenvedjen. (Másrészt a folytonos dézsmálással a növény sokat veszít esztétikai értékéből is.)

Miért csinálja?

Mint említettük, a zöldike egyik vonzereje épp a bódító hatása lehet. Másrészt a növények rágcsálásával a gyomrukat is próbálhatják rendezni a macskák, ahogy a kerti fű evése is ezt a célt szolgálja. Ez teljesen természetes jelenség. Ám ha azt látod, hogy kedvenced folyton a növényeket eszegeti, vagy gyakorta fogyaszt nagy mennyiséget belőlük, amit akár ki is hány utána, akkor érdemes elvinned az állatorvoshoz. Emésztési gondok, illetve tápanyaghiány is állhat a viselkedés mögött, amiket kezelni kell!

Egy másik ok, ami a jelenség mögött állhat, nem más, mint az unalom. A sokat egyedül levő és/vagy nem kellőképpen lemozgatott macskáknál is gyakrabban jelentkezik ez a pótcselekvés. Foglalkozz többet kedvenceddel, játssz vele minden nap, hogy le tudja vezetni a fölösleges energiáit. (A rágcsálás mellett a növények felborogatása, valamint a rongálás is intő jel lehet!)

Hogyan tartsd távol macskádat a növénytől?

Hogy megóvd a macskádat a növénytől – és fordítva –, a legjobb, ha olyan helyet találsz a zöldikének, ahol a cica nem fér hozzá. Ilyen szempontból a sima cserepeknél előnyösebbek a függő kaspók, amik a növény jellegéből adódóan kifejezetten mutatósak is, hiszen azokban jobban érvényesülnek a lelógó levelek. Arra figyelj, hogy a cica ne tudjon felfüggeszkedni a lógó kaspóra, és a levelek se érjenek túl közel olyan bútorhoz, ahonnan a leleményes vadász hozzáférhet.

Az is megoldást jelent, ha abba a helyiségbe helyezed a zöldikédet, ahova kedvencednek nincs bejárása. Sokan a fürdőszobát választják e célra, ami a magasabb páratartalom miatt különösen előnyös egyes növények számára.

Macskafű mint alternatíva

Hogy cicád kiélhesse magát, vegyél neki macskamentát! Ez kifejezetten biztonságos, és egyúttal a többi növényedet is megóvhatod a nem kívánt „legelészéstől”.

Ne tarts otthon mérgező növényt

Míg a zöldike többnyire nem okoz komoly tüneteket, vannak szobanövények, amelyek súlyosan mérgezőek a macskák számára. Vásárlás előtt mindig tájékozódj, és a biztonság kedvéért ne is vigyél haza olyan növényt, ami veszélyt jelenthet a cicádra!

Nem wc!

Kapcsolódó témaként meg kell említenünk egy szintén gyakori problémát a macskákat és a cserepes növényeket illetően, ez pedig a kéretlen wc-ként való használat. Sok cica ugyanis előszeretettel ürít a nagyobb növények földjébe.

Ha nem kívánt „kupacot” találsz a virágföldben, először is ellenőrizd az alomtálcát! Mivel a macskák nagyon kényesek a tisztaságra, így nem szívesen ürítenek piszkos helyen. Ha úgy találják, hogy az alom túl koszos, előszeretettel keresnek egy tisztább helyet a kis- és nagydolgaik elvégzésére. Az ideális, ha macskánként külön almot tartasz nekik (a legjobb pedig, ha van egy „plusz” a létszámon felül), amiket naponta minimum egyszer ki is takarítasz. Ezzel azt is megelőzöd, hogy a lakás túl szagos legyen.

A tisztaságon kívül az alomtálca típusa, illetve a töltet is zavarhatja a cicát, ami miatt máshol keres alkalmas helyet a wc-zésre. A harmadik ok pedig a territorialitás. Amennyiben több cicát tartasz, előfordul, hogy valamelyik közülük túlzottan elkezdi védeni a saját területét. Ez pedig az alomra is kiterjedhet. Így a kitúrt cica kénytelen lesz máshol elvégezni a dolgát. Ilyenkor megoldásként helyezd a tálcákat a ház különböző pontjaira, hogy minden cirmos nyugton használhassa az illemhelyét.

alom alom használata macska a lakásban macskamenta mérgezés mérgező növények növények szobanövények
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!